Kvinoja
Sve popularnija žitarica, i s razlogom. Ima visoku razinu proteina i smatra se prikladnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina. Udio aminokiseline lizin, koja je inače neuobičajena za žitarice, omogućuje rast i regeneraciju tkiva. Omega-3 i omega-6 masne kiseline koje sadrži mogu spriječiti bolesti srca i krvožilnog sustava. Sadrži i visoke razine vitamina E, minerale mangan i bakar, kao i dosta magnezija i riboflavina koji pomažu u borbi s migrenama. Osim B2, sadrži i ostale B-vitamine, a dobar je izvor i fosfora, kalija te cinka, a izuzetno je bogata i željezom. Ova žitarica je idealna za regulaciju probave, jer sadrži mnogo netopljivih vlakana koja pospješuju pražnjenje crijeva i štite od bolesti debelog crijeva.Topiva vlakna smanjuju rizik od pojave žučnih kamenaca, snizuju trigliceride i štite od raka dojke, želuca i crijeva te pojave dijabetesa tipa 2.