Vitamin D izašao je iz sjene kalcija i postao novi 'it' mikronutrijent. On je odgovoran za razvoj mozga, jake kosti, rad mišića i kardiovaskularnog sustava, zdrava pluća i dišne puteve, te za održavanje tvog imunološkog sustava. Ukratko, presudan je za tvoje zdravlje. Neka istraživanja također pokazuju da može igrati ulogu u tvom raspoloženju i plodnosti. Nažalost, otprilike svaka treća osoba ima problem s nedostatkom ovog vitamina.
Zato ti donosimo pametne načine kako da uneseš dovoljne dnevne količine D vitamina u tijelo.
(FOTO: Pixabay)
Gljive
Gljive koje su bile izložene sunčevom svjetlu jedna su od rijetkih namirnica koja prirodno sadrži vitamin D. Neke se gljive stavljaju pod UV svjetiljke i samo dvije sekunde im je dosta da proizvedu dovoljnu dnevnu količinu vitamina D. Istraživanje provedeno u znanstvenom centru za prehranu ljudi u Beltsvilleu pokazalo je da gljive koje su bile izložene UV zračenjem sadrže puno više vitamina D nego one koje nisu.
SAVJET : Svoje gljive možeš 'napuniti' vitaminom D, tako da ih prije konzumacije ostaviš sat vremena na suncu.
(FOTO: Pixabay)
Riba
Srdele ti se mogu činiti sitnom ribom u usporedbi s drugima, ali njihove vitaminske vrijednosti su visoke. One su prepune vitamina D. Jedan od razloga što su toliko bogate vitaminom D i kalcijem je činjenica da ovu ribu jedeš cijelu, s kostima. Kao i ljudi, ribe imaju velike količine kalcija i vitamina D u svojim kostima. Srdele su također bogate vitaminom B12, željezom i proteinima. Ako ti okus srdele ne odgovara, natopi ih u mlijeku sat vremena i dobit ćeš blaži okus.
(FOTO: Pixabay)
Jaja
Jaja su dobila nezasluženo mjesto na listi nepoželjnih namirnica zbog kolesterola u žumanjku. No, prema nekim stručnjacima, jaja, uključujući i žumanjak, dio su zdrave prehrane. Jaja su odličan izvor vitamina D koji se nalazi upravo u žumanjku. Za savršen obrok posluži, gljive, jaja i mlijeko.
(FOTO: Pixabay)
Losos
Poznati izvor bjelančevina i zdravih omega 3 je losos, a isto tako je vrhunski izvor vitamina D.
(FOTO: Pixabay)
Goveđa jetrica
Goveđa jetrica je namirnica koja se oduvijek nalazi na popisu zdrave hrane, ali većinom ljudi ne uživaju njezinom okusu. Zapravo je to jedna od najzdravijih namirnica koju možeš jesti. Jedna porcija od 200 grama osigurava dnevni unos vitamina D te vrijedne količine cinka, željeza, vitamina B3 i vitamina A. Goveđu jetricu posluži s kvinojom ili smeđom rižom i kuhanim povrćem ili je isjeckaj i ubaci u zelenu salatu.
Haringe
Haringa je još jedna riba bogata omega 3 mastima, ne jede se tako često kao losos, ali sjajan je izvor vitamina D kada se poslužuje kuhana.
Izlazak na sunce
Vitamin D nazivamo vitaminom sunčeve svjetlosti jer ga naše tijelo proizvodi kada nam je koža izložena sunčevim zrakama. Većina ljudi na ovaj način dobiva dio potrebnog vitamina D. Neki stručnjaci sugeriraju da tvom licu, rukama, leđima ili nogama trebaš svaki dan omogućiti boravak na suncu u trajanju od 5 do 30 minuta između 10:00 i 15:00 sati. Ako si zabrinuta zbog sunčevih štetnih zraka, možeš provesti manje vremena na suncu i umjesto toga jesti više hrane bogate vitaminom D ili uzimati dodatke prehrani.
(FOTO: Pixabay)
Dodaci prehrani
Dodaci prehrani su učinkovita opcija ako ne primaš dovoljno vitamina D iz hrane i sunca. Da bi saznala nedostaje li ti vitamin D trebala bi otići na vađenje krvi. Ako imaš stvarni nedostatak, liječnik ti može propisati ljekovite doze sintetičkog vitamina D. Zapamti samo da prekomjerno uzimanje dodataka prehrani može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
(FOTO: Pixabay)