Tijekom zime svi smo u potrazi za zdravim namirnicama koje će ojačati naš imunitet, a pritom često posežemo za agrumima kao što su naranče, limun ili grejp. Agrumi obiluju vitaminom C koji je vrlo važan za naš organizam, no postoje i brojne druge namirnice koje ga sadrže, i to u većim količinama nego, primjerice, naranče.
Zašto je vitamin C toliko važan za ljudsko zdravlje? Brojne su studije pokazale kako pomaže našem obrambenom sustavu da se bori protiv raznih virusa i drugih bolesti, no važan je i za sintezu kolagena, pomaže u apsorpciji željeza i snažan je antioksidans koji štiti naš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Najviše vitamina C nalazi se u voću i povrću, a u nastavku smo izdvojile osam izuzetno zdravih namirnica koje obiluju ovim vrijednim vitaminom pa ih svakako uključi u svoju prehranu.
Chilli papričice
Pola šalice nasjeckanih čili papričica sadrži 107,8 mg vitamina C. Osim toga, znanstvenici su otkrili kako kapsaicin, spoj kojeg čili papričice sadrže i koji ih čini ljutima, može ublažiti bolove u zglobovima i mišićima.
Crvena i zelena paprika
I crvena i zelena paprika obiluju C vitaminom pa ih svakako dodaj u svoju prehranu. Crvena paprika je i odličan izvor vitamina A, koji je vrlo važan za zdravlje očiju. Zelena paprika, osim vitamina C, sadrži i jako puno vlakana koja doprinose zdravlju probavnog sustava i čine nas sitima.
Kelj
Možda ti nije najdraža namirnica na svijetu, no kelj bi se što češće trebao naći na tvom tanjuru jer sadrži uistinu vrijedne nutrijente među kojima su vitamin A, C i K, minerali te nezasićene masne kiseline.
Brokula
Ovo vrijedno povrće obiluje vitaminom C i vlaknima, a sadrži jako malo kalorija pa je odličan izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma. Neke su studije otkrile i kako brokula ima antikancerogena svojstva. Vrlo je ukusna, a može se pripremiti na razne načine.
Cvjetača
I cvjetača je bogat izvor vitamina C, a uz to sadrži i vlakna i proteine. Ukusna je i svatko je može dodati u prehranu, a od cvjetače se može napraviti vrlo ukusno varivo, krem juha ili pak se može poslužiti kao prilog.
Kelj pupčar
Male prokulice bogate su vitaminom C, a sadrže i vlakna te važne fitonutrijente koji mogu smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta raka. Imaju malo gorak okus, a najukusnije su pečene.
Kivi
Samo dva kivija srednje veličine sadrže čak 137,2 mg vitamina C. Kivi je uistinu vrijedan izvor brojnih hranjivih tvari, ponajprije vitamina C, no ne smije se pretjerivati s njegovom konzumacijom. Bogat je i kalijem, bakrom i vlaknima.
Mango
Ovo ukusno i sočno tropsko voće je vrijedan izvor C i A vitamina pa ga svakako nastoj barem povremeno uključiti u svoju prehranu. Možeš ga jesti za međuobrok ili pak ga dodati u svoju voćnu salatu ili smoothie.