Za jačanje imuniteta

Znaš li koje namirnice imaju više vitamina C od naranče?

U zimskim mjesecima je važno obogatiti svoju prehranu zdravim namirnicama koje obiluju nutrijentima za jačanje imuniteta. Među najvažnijima je vitamin C

engin-akyurt-Y5n8mCpvlZU-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Tijekom zime svi smo u potrazi za zdravim namirnicama koje će ojačati naš imunitet, a pritom često posežemo za agrumima kao što su naranče, limun ili grejp. Agrumi obiluju vitaminom C koji je vrlo važan za naš organizam, no postoje i brojne druge namirnice koje ga sadrže, i to u većim količinama nego, primjerice, naranče.

Image
Za zimu bez bolesti

Odlične namirnice za jačanje imuniteta zimi - uvrsti ih u prehranu

Zašto je vitamin C toliko važan za ljudsko zdravlje? Brojne su studije pokazale kako pomaže našem obrambenom sustavu da se bori protiv raznih virusa i drugih bolesti, no važan je i za sintezu kolagena, pomaže u apsorpciji željeza i snažan je antioksidans koji štiti naš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Najviše vitamina C nalazi se u voću i povrću, a u nastavku smo izdvojile osam izuzetno zdravih namirnica koje obiluju ovim vrijednim vitaminom pa ih svakako uključi u svoju prehranu.

Chilli papričice

Pola šalice nasjeckanih čili papričica sadrži 107,8 mg vitamina C. Osim toga, znanstvenici su otkrili kako kapsaicin, spoj kojeg čili papričice sadrže i koji ih čini ljutima, može ublažiti bolove u zglobovima i mišićima.

Image
Foto: Unsplash

Crvena i zelena paprika

I crvena i zelena paprika obiluju C vitaminom pa ih svakako dodaj u svoju prehranu. Crvena paprika je i odličan izvor vitamina A, koji je vrlo važan za zdravlje očiju. Zelena paprika, osim vitamina C, sadrži i jako puno vlakana koja doprinose zdravlju probavnog sustava i čine nas sitima.

Image
Foto: Unsplash

Kelj

Možda ti nije najdraža namirnica na svijetu, no kelj bi se što češće trebao naći na tvom tanjuru jer sadrži uistinu vrijedne nutrijente među kojima su vitamin A, C i K, minerali te nezasićene masne kiseline.

Image
Foto: Unsplash

Brokula

Ovo vrijedno povrće obiluje vitaminom C i vlaknima, a sadrži jako malo kalorija pa je odličan izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma. Neke su studije otkrile i kako brokula ima antikancerogena svojstva. Vrlo je ukusna, a može se pripremiti na razne načine.

Image
Foto: Unsplash

Cvjetača

I cvjetača je bogat izvor vitamina C, a uz to sadrži i vlakna i proteine. Ukusna je i svatko je može dodati u prehranu, a od cvjetače se može napraviti vrlo ukusno varivo, krem juha ili pak se može poslužiti kao prilog.

Image
Foto: Unsplash

Kelj pupčar

Male prokulice bogate su vitaminom C, a sadrže i vlakna te važne fitonutrijente koji mogu smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta raka. Imaju malo gorak okus, a najukusnije su pečene.  

Image
Foto: Unsplash

Kivi

Samo dva kivija srednje veličine sadrže čak 137,2 mg vitamina C. Kivi je uistinu vrijedan izvor brojnih hranjivih tvari, ponajprije vitamina C, no ne smije se pretjerivati s njegovom konzumacijom. Bogat je i kalijem, bakrom i vlaknima.

Image
Foto: Unsplash

Mango

Ovo ukusno i sočno tropsko voće je vrijedan izvor C i A vitamina pa ga svakako nastoj barem povremeno uključiti u svoju prehranu. Možeš ga jesti za međuobrok ili pak ga dodati u svoju voćnu salatu ili smoothie.

Image
Foto: Pexels