
8 supernamirnica koje možeš dodati svojoj kavi (za više zdravlja i energije)

Priznajem: u duboko posvećenoj sam u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi s kavom. Kao i većinu svijeta, kava je jedna od rijetkih stvar koja me može izvući iz kreveta ujutro. Postoji nešto čarobno u toj šalici jutarnje kave, i da budem iskrena, popit ću je na bilo koji način... crna, s toplim ili hladnim mlijekom, sa sojinim mlijekom, s ili bez šećera - nisam izbirljiva! Do kraja dana, vjerojatno ću popiti dvije ili tri šalice. Puno je to, znam. Ne moraš mi i ti govoriti da je to možda previše...
Ja sam uvijek za sve što pomaže da mi kosa bude gušća i brže raste i održava mi kožu čvrstom i glatkom. Konzumacija kolagena može preokrenuti znakove starenja smanjujući pojavu sitnih linija i bora, te povećava elastičnost i vlagu kože. Također može poboljšati probavu i pomoći u zdravlju zglobova i kostiju.
Kokosovo ulje je jedan od onih svetih gralova koji se mogu koristiti kao odstranjivač šminke za oči, potpuno prirodna maska za kosu ili hidratantni maslac za tijelo (kada se pomiješa s eteričnim uljima). Dodavanje ulja u kavu zvuči pomalo čudno, ali vjerujte mi - ukusno je i zdravo! Kokosovo ulje sadrži MCT, za koji se pokazalo da pomaže u gubitku težine, potiskuje apetit, podupire imunološki sustav i potiče energiju i funkcioniranje mozga. Kada odlučuješ koje kokosovo ulje kupiti, uvijek radije odaberi nerafinirano, jer rafinirano ulje prolazi kroz zagrijavanje i izbjeljivanje čime se smanjuje antioksidativna korist.
Imali li itko išta protiv toga da si doda malo čokolade u kavu? Tko je ta osoba?! Ok, iako ja zapravo ne dodajem istu slatkoću koja se nalazi u čokoladici već dodajem prirodni prah iz kojeg se dobiva čokolada: kakao. On se smatra superhranom jer je prepun antioksidansa, kao i željeza, magnezija i kalcija. Kada se konzumira redovito kakao može imati koristi za smanjenje visokog tlaka, poboljšanja raspoloženja i funkcija mozga, pomaganja u kontroli tjelesne težine i smanjenje rizika od srčanog udara.
Kurkuma je superhrana koja je postala sve popularnija diljem svijeta i izazvala je opsjednutost dijeljenjem fotografija "zlatne kave" na Instagramu. To je jarko žuti začin intenzivnog okusa koji se može opisati kao nešto između đumbira i cimeta. Dodaj ju u svoju kavu kako bi dobila dnevnu dozu antioksidansa, a tu su u korisna antivirusna i protuupalna svojstva. Velike blagodati ima i za ljepotu kože!
Ovo je super jednostavan način da ne samo da svojoj kavi daš prefin ukus, već i da poboljšaš svoje zdravlje. Dodaj malo cimeta svojoj jutarnjoj šalici kave kako bi povećala unos antioksidansa. Cimet je također pokazao da smanjuje rizik od bolesti povezanih sa srcem i daje dodatnu dozu pozitivne energije u kombinaciji s kavom.
Prah maca korijena ima orašast okus i mnogi ga dodaju u svoje smoothieje, zobenu kašu, a i kavu. Ovo super-namirnica bogata je vitaminima i mineralima kao što su vitamin C, kalij, željezo i vitamin B6 te je dobar izvor ugljikohidrata i proteina. Maca može poboljšati vaš dan naprosto podižući ti raspoloženje, ali i pomažući koncentraciju za učenje i pamćenje. Utvrđeno je da čak ima koristi za seksualno zdravlje povećanjem libida, povećanjem plodnosti kod muškaraca i ublažavanjem simptoma menopauze.
Ovaj prah punjen hranjivim tvarima najnoviji je sastojak koji blogeri i nutricionisti dodaju u svoju šalicu kave. Inulin je veoma važan za zdravlje crijeva, jer on je topivo vlakno i djeluje kao prebiotik (što znači da hrani dobre bakterije, probiotici, u crijevima). Kao i brojne druge prednosti, ovaj snažni prah djeluje na smanjenje nadutosti i poboljšava zdravlje probavnog sustava.
Pročišćeni maslac koji se koristi u kuhanju i ljekovitom liječenju već stoljećima jedna je od najboljih namirnica koju lako možeš dodati u šalicu kave. Pun je vitaminima topivima u mastima kao što su A, E i K, poboljšava probavu i smanjuje upalu. Osim toga, nema laktoze (koja se zagrijava u procesu pročišćavanja), pa je u redu čak i ako si osjetljiva na laktozu. Iako bi dodavanje pročišćenog maslaca u kavu moglo zvučati pomalo čudno i odbojno - nemojte kuditi dok ne isprobate - jer on čini kavu kremastom i pjenušavom, a okus uopće nije po maslacu kada se dobro promiješa.


Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
