Priznajem: u duboko posvećenoj sam u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi s kavom. Kao i većinu svijeta, kava je jedna od rijetkih stvar koja me može izvući iz kreveta ujutro. Postoji nešto čarobno u toj šalici jutarnje kave, i da budem iskrena, popit ću je na bilo koji način... crna, s toplim ili hladnim mlijekom, sa sojinim mlijekom, s ili bez šećera - nisam izbirljiva! Do kraja dana, vjerojatno ću popiti dvije ili tri šalice. Puno je to, znam. Ne moraš mi i ti govoriti da je to možda previše...
No, pijenje kave ne mora imati lošu reputaciju koju ima u proteklih nekoliko godina. Kava sama po sebi nije tako loša kao što su to kemikalije i umjetna sladila koja biramo staviti u nju. Međutim izbacivanjem tih loših stvari i dodajući joj namirnice pune vitamina, kava zapravo može pružiti mnoge potencijalne zdravstvene koristi. Isprobaj neke od njih ili još bolje svakom od ovih prijedloga daj šansu barem jednom i osmisli svoje vlastite kombinacije za super zdravu kavu.
1. Kolagen
Ja sam uvijek za sve što pomaže da mi kosa bude gušća i brže raste i održava mi kožu čvrstom i glatkom. Konzumacija kolagena može preokrenuti znakove starenja smanjujući pojavu sitnih linija i bora, te povećava elastičnost i vlagu kože. Također može poboljšati probavu i pomoći u zdravlju zglobova i kostiju.
2. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je jedan od onih svetih gralova koji se mogu koristiti kao odstranjivač šminke za oči, potpuno prirodna maska za kosu ili hidratantni maslac za tijelo (kada se pomiješa s eteričnim uljima). Dodavanje ulja u kavu zvuči pomalo čudno, ali vjerujte mi - ukusno je i zdravo! Kokosovo ulje sadrži MCT, za koji se pokazalo da pomaže u gubitku težine, potiskuje apetit, podupire imunološki sustav i potiče energiju i funkcioniranje mozga. Kada odlučuješ koje kokosovo ulje kupiti, uvijek radije odaberi nerafinirano, jer rafinirano ulje prolazi kroz zagrijavanje i izbjeljivanje čime se smanjuje antioksidativna korist.
3. Kakao prah
Imali li itko išta protiv toga da si doda malo čokolade u kavu? Tko je ta osoba?! Ok, iako ja zapravo ne dodajem istu slatkoću koja se nalazi u čokoladici već dodajem prirodni prah iz kojeg se dobiva čokolada: kakao. On se smatra superhranom jer je prepun antioksidansa, kao i željeza, magnezija i kalcija. Kada se konzumira redovito kakao može imati koristi za smanjenje visokog tlaka, poboljšanja raspoloženja i funkcija mozga, pomaganja u kontroli tjelesne težine i smanjenje rizika od srčanog udara.
4. Kurkuma
Kurkuma je superhrana koja je postala sve popularnija diljem svijeta i izazvala je opsjednutost dijeljenjem fotografija "zlatne kave" na Instagramu. To je jarko žuti začin intenzivnog okusa koji se može opisati kao nešto između đumbira i cimeta. Dodaj ju u svoju kavu kako bi dobila dnevnu dozu antioksidansa, a tu su u korisna antivirusna i protuupalna svojstva. Velike blagodati ima i za ljepotu kože!
5. Cimet
Ovo je super jednostavan način da ne samo da svojoj kavi daš prefin ukus, već i da poboljšaš svoje zdravlje. Dodaj malo cimeta svojoj jutarnjoj šalici kave kako bi povećala unos antioksidansa. Cimet je također pokazao da smanjuje rizik od bolesti povezanih sa srcem i daje dodatnu dozu pozitivne energije u kombinaciji s kavom.
6. Maca prah
Prah maca korijena ima orašast okus i mnogi ga dodaju u svoje smoothieje, zobenu kašu, a i kavu. Ovo super-namirnica bogata je vitaminima i mineralima kao što su vitamin C, kalij, željezo i vitamin B6 te je dobar izvor ugljikohidrata i proteina. Maca može poboljšati vaš dan naprosto podižući ti raspoloženje, ali i pomažući koncentraciju za učenje i pamćenje. Utvrđeno je da čak ima koristi za seksualno zdravlje povećanjem libida, povećanjem plodnosti kod muškaraca i ublažavanjem simptoma menopauze.
7. Inulin
Ovaj prah punjen hranjivim tvarima najnoviji je sastojak koji blogeri i nutricionisti dodaju u svoju šalicu kave. Inulin je veoma važan za zdravlje crijeva, jer on je topivo vlakno i djeluje kao prebiotik (što znači da hrani dobre bakterije, probiotici, u crijevima). Kao i brojne druge prednosti, ovaj snažni prah djeluje na smanjenje nadutosti i poboljšava zdravlje probavnog sustava.
8. Ghee
Pročišćeni maslac koji se koristi u kuhanju i ljekovitom liječenju već stoljećima jedna je od najboljih namirnica koju lako možeš dodati u šalicu kave. Pun je vitaminima topivima u mastima kao što su A, E i K, poboljšava probavu i smanjuje upalu. Osim toga, nema laktoze (koja se zagrijava u procesu pročišćavanja), pa je u redu čak i ako si osjetljiva na laktozu. Iako bi dodavanje pročišćenog maslaca u kavu moglo zvučati pomalo čudno i odbojno - nemojte kuditi dok ne isprobate - jer on čini kavu kremastom i pjenušavom, a okus uopće nije po maslacu kada se dobro promiješa.