Zdrava i uravnotežena prehrana važna je za ljudsko zdravlje jer njome unosimo sve važne nutrijente koji su neophodni za normalno funkcioniranje našeg organizma. Jedan od vitamina koji je jako bitan je i vitamin K.
Postoji nekoliko oblika vitamina K, ovisno o tome iz kojih izvora dolaze. Tako se, primjerice, vitamin K1 nalazi u namirnicama biljnog podrijetla, dok vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog podrijetla.
Vitamin K je esencijalan nutrijent jer igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi, a važan je i za razvoj i rast kostiju. Kod manjka ovog ključnog vitamina u ljudskom organizmu mogu se pojaviti brojni zdravstveni problemi, a neki od simptoma koji upućuju na njegov nedostatak su krvarenje iz nosa, stvaranje modrica, sporo zacjeljivanje rana, dugo krvarenje kod ozljeda te obilne mjesečnice kod žena.
S obzirom na to da je ovaj vitamin važan za zdravlje kostiju, njegov pravilan unos osobito je važan za žene jer pomaže kod prevencije osteoporoze. Nadalje, studije su pokazale da pravilan unos vitamina K može smanjiti i rizik od kardiovaskularnih bolesti pa i od nekih vrsta raka.
U nastavku ti donosimo popis namirnica koje su najbolji izvor ovog važnog vitamina pa ih svakako nastoj što češće uključiti u svoju prehranu.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće poput kelja, blitve i špinata odličan je izvor vitamina K. Ovo povrće sadrži i željezo, koje je zajedno s vitaminom K važno za metabolički sustav i kardiovaskularno zdravlje. Zeleno lisnato povrće u kulinarstvu se može pripremiti na bezbroj načina – svježoj salati, varivu, smoothieju, a i lako je dostupno pa ga svakako ubaci u svoju prehranu.
Kupusnjače
Među najpoznatije kupusnjače spadaju kupus, cvjetača, brokula i prokulice. U nutritivnom smislu, navedeno povrće je važan izvor brojnih nutrijenata, a sadrži i vitamin K. Ukusno je i zdravo i lako ga je uključiti u prehranu.
Kivi
Osim što je dobar izvor vitamina A i C, kivi sadrži i vitamin K. Takva kombinacija vitamina čini ga pravom super-namirnicom koja ima čitav niz prednosti za naše zdravlje. Kivi možeš ubaciti u smoothie ili voćnu salatu, a najbolje ga je jesti za doručak ili međuobrok.
Goveđa jetra
Namirnice životinjskog podrijetla, poput goveđih jetra su odličan izvor vitamina K2. Ako nisi ljubitelj životinjskih iznutrica, i obična govedina je dobar izvor ovog važnog vitamina.
Avokado
O dobrobitima avokada već se zna puno toga, a evo još jedan dodatni razlog zašto je ova namirnica tako super – sadrži i vitamin K. Uz to, avokado je i odličan izvor zdravih masnoća i vlakana, vrlo je hranjiv i jednostavno ga je uključiti u prehranu jer se može pripremiti na zaista mnogo načina.
Bobičasto voće
Tamnoljubičasto bobičasto voće je snažan izvor antioksidansa koji se bore protiv starenja, ali sadrži i vitamin K. Odličan izbor su kupine i borovnice pa ih probaj što češće uključiti u svoju prehranu.
Bijelo meso
Pileće meso obiluje vitaminom K i lako ga je dodati u prehranu. Čak su i istraživanja potvrdila da ljudi koji jedu nemasno bijelo meso imaju manji rizik od srčanih bolesti, a jedan od razloga mogao bi biti upravo vitamin K. Bijelo meso je zdravo, ukusno i hranjivo, a najbolje ga je kombinirati s povrćem.
Nar
Hranjive sjemenke nara izvrstan su dodatak prehrani jer obiluju važnim vitaminima i mineralima među kojima se nalazi i vitamin K. Dokazano je da pomažu kod mršavljenja, a smanjuju i visok krvni tlak, jačaju imunitet i djeluju protuupalno. Mogu se jesti zasebno, a možeš ih ubaciti i u voćnu salatu. Odlično se slažu i sa slanim jelima.