Znanstvenici su proveli brojne studije ne bi li saznali u čemu je tajna dugovječnosti te dugog, zdravog i kvalitetnog života. Dug i zdrav život rezultat je dosljednog davanja prioriteta zdravim navikama, među kojima su svakako najvažnije redovita tjelovježba, aktivnosti koje smanjuju stres, kvalitetan san, društvena interakcija te – dobra i uravnotežena prehrana.
Rezultati studija su potvrdili kako određeni obrasci prehrane i neke specifične namirnice i skupine namirnica smanjuju rizik od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem i potiču fiziološke procese koji podržavaju zdravo starenje.
Istraživanje objavljeno u Nature Food sugerira da prelazak s nezdrave na zdravu prehranu u srednjim godinama osobi može produžiti život za čak 10 godina. Prema tome, isplati se jesti zdravo. Studija koju su proveli istraživači Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj i Sveučilišta u Glasgowu u Škotskoj pokazala je da cjelovite žitarice, voće i orašasti plodovi čine najveću pozitivnu razliku u životnom vijeku. Namirnice koje su bile najbliže povezane sa smrtnošću su pića zaslađena šećerom i prerađeno meso, navodi se u studiji.
Analiza istraživača kaže da se prehrana povezana s dugovječnošću sastoji od visokog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda, povrća, orašastih plodova i mahunarki te umjerenog unosa cjelovitih žitarica, voća, ribe i bijelog mesa, navodi Businessinsider.
Postoje neke specifične namirnice koje studije uvijek iznova povezuju s dugovječnošću, a koje ne samo da mogu produljiti život, već i omogućavaju kvalitetniji život jer pozitivno utječu na zdravlje. Ova hrana nije jamstvo da ćemo doživjeti stotu, ali sigurno može povećati šanse za to.
Riječ je o namirnicama koje su bogate hranjivim tvarima, a u nastavku smo izdvojile njih osam za koje stručnjaci kažu da su najvažnije kad je u pitanju dugovječnost.