Ima ključnu ulogu u organizmu

Znakovi po kojima ćeš prepoznati nedostatak važnog minerala - magnezija

Manjak magnezija u organizmu može se pojaviti zbog loše i jednolične prehrane, stresa te nekih kroničnih bolesti

pexels-ron-lach-8487214.jpeg
Foto: Pexels

Naše tijelo ne može normalno funkcionirati bez vitamina i minerala stoga je vrlo važno hraniti se zdravo i uravnoteženo. Magnezij u našem organizmu ima ključnu ulogu i nužan je za održavanje fiziološke i metaboličke ravnoteže. Stanicama osigurava energiju za rad, a neophodan je i za zdravlje živčanog sustava.

Image
Vitamin sunca

Umorna si i imaš slab imunitet? Uzrok može biti manjak vitamina D

S obzirom na to da ima vrlo važnu ulogu, kod nedostatka magnezija u tijelu mogu se pojaviti brojni zdravstveni problemi. Manjak magnezija u organizmu može se pojaviti zbog loše i jednolične prehrane, stresa te nekih kroničnih bolesti.

Važno je na vrijeme prepoznati znakove koji ukazuju na nedostatak magnezija, a u nastavku ti otkrivamo one najčešće simptome.

Bolni grčevi u mišićima

Upravo su trzaji i grčevi u mišićima među najčešćim simptomima koji se javljaju kod osoba koje imaju manjak magnezija u tijelu. Najčešće se javljaju noću i mogu biti vrlo bolni, a znanstvenici vjeruju da su ti simptomi uzrokovani većim protokom kalcija u živčane stanice, što može pretjerano stimulirati mišićne živce. Ipak, trzaji u mišićima mogu biti simptom i brojnih drugih bolesti ili uzimanja određenih lijekova pa je najbolje posjetiti liječnika i otkriti uzrok.

Image
Foto: Pexels

Poremećaji mentalnog zdravlja

Problemi s mentalnim zdravljem također mogu biti uzrokovani nedostatkom magnezija. Kod osobe koja pati od manjka magnezija najčešće se javljaju apatija, anksioznost, ravnodušnost i sklonosti negativnim mislima.

Image
Foto: Pexels

Glavobolje i migrene

Imaš li često problema s glavoboljom ili migrenom, razlog tome možda je premali unos magnezija. Studije su potvrdile da osobe koje pate od migrena često imaju i manjak magnezija u tijelu. Magnezij je važan za neurološke funkcije, a njegov manjak može izazvati napetosti u leđnom i vratnom području i tako uzrokovati migrenu.

Image
Foto: Pexels

Osteoporoza

Pravilan unos magnezija može smanjiti i rizik od pojave nekih bolesti, poput osteoporoze. Riječ je poremećaju kojeg karakteriziraju slabe kosti te povećani rizik od prijeloma kostiju. Brojni čimbenici mogu potaknuti razvoj osteoporoze, a neki od njih su nedostatak tjelovježbe, starenje te smanjeni unos vitamina D i K. Neke studije sugeriraju da i manjak magnezija može povećati rizik od osteoporoze jer oslabljuje kosti te snižava razinu kalcija u krvi.

Image
Foto: Unsplash

Umor i slabost u mišićima

Umor i iscrpljenost također mogu ukazivati na manjak magnezija u organizmu. I dok je normalno povremeno osjećati umor, ako si umorna čak i onda kada za to nema razloga, bilo bi dobro da posjetiš liječnika. Jak i kroničan umor može biti znak i nekih drugih zdravstvenih problema. Uz umor, kod manjka magnezija može se pojaviti i slabost u mišićima, što je potvrđeno brojnim studijama.

Image
Foto: Pexels

Visoki krvni tlak

Studije provedene na životinjama pokazale su da nedostatak magnezija može loše utjecati i na krvni tlak i povećati ga, a visok krvni tlak je snažan čimbenik rizika od srčanih bolesti. Iako nema konkretnih dokaza kod ljudi, neke studije su pokazale da loša prehrana s niskim unosom magnezija može izazvati visok krvni tlak. S druge strane, dokazano je da prehrana obogaćena magnezijem ili pak uzimanje suplemenata magnezija može pomoći osobama koje se bore s visokim krvnim tlakom.

Image
Foto: Pexels

Srčane aritmije

Srčana aritmija odnosno nepravilan rad srca jedan je od najozbiljnijih simptoma koji se mogu pojaviti kod nedostatka magnezija u tijelu. Simptomi aritmije su u većini slučajeva blagi, a često osoba uopće ne osjeća simptome. Međutim, manjak ovog važnog minerala kod nekih ljudi može uzrokovati srčane palpitacije odnosno preskakanje srca. Riječ je o pojavi koju karakterizira ubrzano i nepravilno lupanje srca. Drugi mogući simptomi aritmije su otežano disanje, bol u prsima te nesvjestica. U najgorim slučajevima, aritmija može povećati rizik od moždanog udara ili zatajenja srca. Magnezij igra važnu ulogu za srce i njegove funkcije pa je stoga važno redovito ga unositi, bilo kroz prehranu ili suplemente.

Image
Foto: Pexels

Najbolji izvori magnezija

Iako se unos magnezija može poboljšati unosom suplemenata, postoje brojne zdrave namirnice koje ga sadrže. Magnezij se krije u hrani i biljnog i životinjskog podrijetla, a najbolji izvori su sjemenke i orašasti plodovi, cjelovite žitarice, mahunarke te zeleno lisnato povrće. Još jedan dobar izvor magnezija su i tamna čokolada te kakao. Magnezij sadrže i životinjske namirnice, poput mesa, ribe i mliječnih proizvoda, ali u manjim koncentracijama.  

Image