Vitamin sunca

Umorna si i imaš slab imunitet? Uzrok može biti manjak vitamina D

Vitamin D jedan je od nutrijenata koji tijelo proizvodi samo, ali s manjkom sunca smanjuje se i njegova dostupnost. Vitamin D odličan je za jačanje imuniteta

pexels-valeria-ushakova-3094210.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Zdrava hrana nije smo ukusna nego i prepuna nutrijenata koji održavaju naš organizam u ravnoteži. Ta se ravnoteža može lako narušiti ako nam nedostaje barem jednog od njih. Vitamin D je jedan od takvih ključnih nutrijenata koji mnogima u zimskim mjesecima može stvarati probleme. Vitamin D odličan za jačanje imuniteta i smanjenje umora.

Play logo
Image
Čudesni sastojak

Zaštiti kožu od zime i nahrani je serumom s vitaminom C

Vitamin D sintetizira se u našem tijelu kada koža bude izložena sunčevoj svjetlosti, a ovih hladnijih mjeseci, pogotovo u vrijeme pandemije, malo tko dobije dovoljnu dozu sunčevih zraka. Osim što ga sintetiziramo, vitamin D možemo unijeti hranom. Najbogatije namirnice vitaminom D su mliječni proizvodi, riba i žumanjci. No ponekad ni obrok prepun ovih namirnica nije dovoljan da zadovolji dnevnu potrebu za vitaminom D.

Nedostatak vitamina D može se brzo odraziti na naše zdravlje. Kako je upravo ovaj vitamin ključan za apsorpciju kalcija iz hrane, manjak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju i njihovog pucanja, te grčeva i upala u mišićima.

Deficit se također može odraziti na količinu energije koju imaš, ali i imunitet. Niska razina vitamina D oslabit će tvoj imunitet i zato je u ovo vrijeme pandemije, ali i sezonske gripe, ključno nadomjestiti nedostatak vitamina.

Play logo

Vitamin D je topljiv u mastima i uljima i zato ga u ljekarnama često možemo naći u obliku gel kapsula. Takve kapsule su najbolji način za nadomještanje izgubljenog vitamina D, ali prije nego ih počneš piti važno je znati koliko je vitamina D potrebno unijeti u organizam.

Zdravim odraslim osobama, od početka listopada do kraja ožujka, preporučuje se od 800 do 2000 IU vitamina D dnevno. Ugroženim skupinama, kroničnim bolesnicima i osobama starijim od 70 godina preporučuje se nešto veća doza, od 1000 do 2000 IU, jednom dnevno tijekom cijele godine. Kako je korona sve više oko nas, dobra je ideja svoj organizam preventivno zaštiti uzimanjem vitamina D svaki dan.

Play logo

Ako si posljednjih dana puno vremena provodila u domu i osjećaš povećan umor, ali i slabljenje imuniteta i pojavu prehlade ili curenja nosa, možda je uzrok tomu upravo nedostatak vitamina D. Iako je simptome nedostatka teže prepoznati, jednom kada obaviš odgovarajuće krvne pretrage lako ćeš saznati je li krivac umora, blova i grčeva nedostatak vitamina D.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.