5. Bobice bazge nove su acai bobice
Sitne, tamne, kiselkaste i aromatične bobice već su počele preuzimati Instagram. Pretraživanje Pinteresta za ovim ukusnim bobicama krajem 2018. u odnosu na prošlu godinu iznosilo je nevjerojatnih 685 posto.
Zrele bobice su slatko – kiselog okusa te sadrže vitamin C, beta karoten, vitamine E i B1, flavonoide, voćne kiseline, antioksidanate polifenole i antocijanin. Prema nutritivnoj vrijednosti mogu se mjeriti s borovnicama i jagodama, a organizam ih bolje iskorištava nego crne ribizle. Bobice bazge imaju gotovo jednako visoku koncentraciju antioksidanasa kao i plodovi aronije i 5 puta veću od plodova borovnice.
YouTube je preplavljen DIY videozapisima za pripremu sirupa od bazginih bobica za prehladu i borbu protiv gripe. No, stručnjaci savjetuju kako se prije pripreme dobro trebate upoznati s time što radite budući da sirove bobice, kao i lišće i cvijeće, sadrže kemikaliju koja proizvodi cijanid, u veoma maloj količini, no bolje biti siguran.
