Slanutak je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, a vrlo je bogat hranjivim tvarima te je odličan za ljudsko zdravlje. Upravo zato, trebali bismo ga što češće uvrstiti u svoj jelovnik.
Slanutak spada u mahunarke, a podrijetlom je iz Perzije. Poznat je i pod nazivom grah garbanzo. Ima vrlo blag, pomalo delikatesan miris i orašasti okus te se odlično uklapa u mnoga jela. Najpoznatije jelo od slanutka je humus – ukusni namaz koji će se savršeno uklopiti u svačiju prehranu, a vrlo je zdrav. Osim toga, slanutak se može dodati i u razne salate i variva jer će obogatiti okus svakog jela.
Osobito je odličan izbor za vegane i vegetarijance jer sadrži puno proteina. Osim toga, pogodan je i za dijabetičare, smanjuje kolesterol te sadrži čitav niz vrijednih vitamina i minerala. Neke su studije pokazale da redovna konzumacija slanutka može smanjiti i rizik od bolesti srca. Pomaže i kod održavanja zdrave tjelesne težine, a pozitivno djeluje i na probavu.
Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti ove nevjerojatne namirnice otkrivamo ti u nastavku pa ga svakako nastoj barem povremeno uključiti u svoju prehranu.
Obiluje nutrijentima
Kada govorimo o njegovoj nutritivnoj vrijednosti, slanutak je uistinu čudesna namirnica. Sadrži jako malo kalorija pa je sjajan izbor za osobe koje imaju problema s viškom kilograma, a obiluje proteinima. Uz to, slanutak sadrži i sljedeće nutrijente:
- Vlakna
- Folnu kiselinu
- Željezo
- Bakar
- Mangan
Važan je izvor biljnih proteina i pomaže kod održavanja zdrave tjelesne težine
S obzirom na to da sadrži biljne proteine, slanutak je iznimno hranjiv i zasitan, a može pomoći i u kontroli apetita. Proteini i vlakna zajedno djeluju i usporavaju probavu čineći te dulje sitom. I istraživanja su potvrdila da osobe koje redovno konzumiraju slanutak kroz dana unose manje kalorija. Proteini igraju važnu ulogu i u kontroli tjelesne težine, zdravlju kostiju i važni su za izgradnju mišića.
Osim toga, zbog visoke količine proteina, slanutak je odličan izbor za osobe koje ne jedu meso niti životinjske proizvode. Slanutak, za razliku od drugih mahunarki, sadrži skoro sve esencijalne aminokiseline.
Uravnotežuje razinu šećera u krvi
S obzirom na to da ima nizak glikemijski indeks, slanutak pomaže i kod održavanja stabilne razine šećera u krvi. Uz to je i dobar izvor proteina i vlakana koji igraju važnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi. I brojne su studije potvrdile da redovna konzumacija slanutka povoljno utječe na razinu šećera u krvi.
Štiti od brojnih bolesti
Zbog hranjivih tvari koje sadrži, slanutak pomaže u borbi protiv brojnjh bolesti. Odličan je izvor minerala kao što su magnezij i željezo, koji su važni za zdravlje srca. Zbog vlakana, slanutak smanjuje i razinu lošeg kolesterola koji se često povezuje sa srčanim oboljenjima. Redovna konzumacija slanutka može smanjiti i rizik od nekih vrsta karcinoma. Pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi i ima nizak glikemijski indeks pa je odličan izbor i za osobe koje boluju od dijabetesa.
Nije skup i svatko ga može uvrstiti u prehranu
Slanutak se danas može kupiti u gotovo svakoj trgovini , a najčešće su dostupne dvije vrste – konzervirani i suhi. Nije skup pa ga svatko može uključiti u svoju prehranu. Nedostaje li ti ideja o tome kako ga pripremiti, na internetu ćeš pronaći mnoštvo zdravih, a ukusnih recepata za jela sa slanutkom. Odlično će se uklopiti u juhe, salate, variva i sendviče, a dobar je izbor i humus – ukusan namaz od slanutka i začina.