7 savjeta za dobru 'higijenu spavanja'

'Koliko smo dobro spavali, toliko će dobar biti dan.'

7 savjeta za dobru 'higijenu spavanja'
Play logo

Danas svaka četvrta osoba u Hrvatskoj pati od nekog oblika nesanice. Nesanica je poremećaj spavanja kojeg karakterizira teško usnivanje i/ili poremećaji u duljini ili kvaliteti sna, a njezina učestalost raste s godinama. Najčešći oblici nesanice su teško usnivanje, učestalo buđenje tijekom noći, prerano buđenje ujutro i nemogućnost ponovnog usnivanja te prisutan jak umor nakon buđenja.

Nesanica nije nimalo benigan problem jer nedostatak kvalitetnog sna vrlo često dovodi do ozbiljnih posljedica na psihofizičko zdravlje i kvalitetu života.

Promjena navika spavanja = Promjena života na bolje

Količina i kvaliteta sna imaju izravan utjecaj na naše zdravlje. Osim što manjak sna može uzrokovati pojavu mnogih bolesti poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca, dobar i kvalitetan san također utječe i na naše raspoloženje u toku dana, a time i na produktivnost i osjećaj zadovoljstva. Poboljšanje kvalitete i količine sna započinje dobrim režimom spavanja koji se naziva 'higijena spavanja'.

Play logo


shimmer fallback


7 savjeta za dobru 'higijenu spavanja'

Kako bi sami sebi pomogli da brže zaspete, bolje se naspavate te se ujutro probudite odmorni, puni energije, dobro raspoloženi i da se tako osjećate cijeli dan, važno je da se pridržavate sljedećih savjeta za spavanje:

1. Uspostavite raspored spavanja – odlazite u krevet i ustajte uvijek u isto vrijeme, ako je moguće čak i vikendom.

2. 'Ugasite tehnologiju' sat vremena prije odlaska na spavanje – ne gledajte TV, ne radite na računalu i mobitelu te smanjite sve izvore svjetlosti. Ovo je vrlo važno kako bi mozak pokrenuo lučenje melatonina, neurohormona odgovornog za usnivanje.

3. Prije odlaska na spavanje pojedite nešto lagano, što neće opteretiti probavni sustav, ali također ne odlazite ni na spavanje gladni.

4. Smanjite konzumaciju kofeinskih napitaka u toku dana, a potpuno ih izbjegavajte minimalno šest sati prije odlaska na spavanje.

5. Budite fizički aktivni tijekom dana i redovito vježbajte. Dobra tjelovježba potiče osjećaj 'dobrog umora' i pospješuje usnivanje.

6. Odlazite u krevet uvijek s dobrim mislima. Ne mislite na stres, posao, svakodnevne brige već na stvari, ljude i mjesta koja vas čine sretnima.

7. Za pomoć kod nesanice odaberite tradicionalne biljne sastojke opuštajućih biljaka poput valerijane, kamilice ili pasiflore:

VALERIJANA (lat. Valeriana officinalis)
Već se od davnina smatra ljekovitom, a od 19. stoljeća se koristi kao prirodan sedativ i antidepresiv. Osim za smanjenje napetosti i tjeskobe, valerijana se često koristi i kao pomoć protiv nesanice.

Njezino djelovanje slično je djelovanju benzodiazepina, kemijskih sastojaka koji imaju široku primjenu u lijekovima za smirenje, s tim što je djelovanje valerijane prirodno i ne izaziva navikavanje.

PASIFLORA (lat. Passiflora incarnata)
Njezino ljekovito djelovanje usmjereno je na smanjenje nervoze i nemira, ali i na nesanicu, grčeve, ubrzan rad srca te na djelovanje protiv ovisnosti. Pasiflora djeluje na aktivnost stanica u mozgu, čime se potiče opuštanje, a na organizam ima umirujuće djelovanje također slično djelovanju benzodiazepina, potiče uspavljivanje i opušta mišiće. Istraživanja su pokazala da je ne samo sigurnija za upotrebu od konvencionalnih lijekova, već se njezino djelovanje može usporediti s lijekovima protiv anksioznosti poput oksazepama.

KAMILICA (lat. Matricaria chamomilla)
Kamilica se još iz vremena Egipta te Grčke i Rima koristi zbog svog umirujućeg djelovanja, a današnja znanstvena istraživanja potvrdila su da ima i protuupalno i antibakterijsko djelovanje te da djeluje na opuštanje mišića uz blago sedativno djelovanje. Upravo zahvaljujući tome, kamilica se koristi i za pomoć kod nesanice, odnosno za pomoć kod opuštanja prije odlaska na spavanje. I njezino je djelovanje slično djelovanju benzodiazepina.

Inovacija u borbi protiv nesanice

NOVI PREMIUM PROIZVOD ZA OPUŠTANJE I USPAVLJIVANJE

Spring Relax & Sleep svojim snažnim biljnim kompleksom s dokazano umirujućim djelovanjem (pasiflora, valerijana i kamilica), osigurava opuštanje tijela prije odlaska na spavanje te pomaže kod lakšeg i bržeg usnivanja zahvaljujući melatoninu, neurohormonu ključnom za usnivanje.


Play logo
shimmer fallback


Inovativna Rapid Tab™ tehnologija osigurava brzo razlaganje tablete odmah nakon uzimanja, čime se aktivni sastojci oslobađaju već unutar 60 sekundi, što znatno skraćuje vrijeme potrebno za usnivanje.

Namijenjen je svima koji imaju poteškoća s nesanicom, ali i kod posljedica naglih promjena vremenskih zona (tzv. jet lag) te kod osoba narušenog biološkog ritma uslijed rada u smjenama.

Cijena, 30 tableta: 76,75 kn

Što je melatonin i zašto je neophodan za usnivanje?

Melatonin je neurohormon kojeg luči epifiza, malena žlijezda koja se nalazi u samom centru mozga. Melatonin kontrolira dnevno-noćni ciklus, unutarnji sat ljudskog organizma koji određuje vrijeme budnosti i sna. On se počinje stvarati u trenutku kada mozak dobije informaciju da je završio dan i da je počela noć.

Ubrzo nakon padanja mraka, melatonin se počinje lučiti pa je njegova razina u organizmu najveća usred noći, a prema jutru se ponovno smanjuje. Sam melatonin ne uspavljuje, već on našem organizmu samo signalizira da je započela noć te da je potrebno “pripremiti se” za spavanje, u smislu snižavanja tjelesne temperature, smanjivanja osjećaja budnosti te smanjivanja lučenja hormona kortizola koji ima suprotno djelovanje na organizam (potiče budnost).

Razina melatonina razlikuje se kroz život – kod malih beba i djece koncentracije melatonina u tijelu su najviše pa oni i najviše spavaju, dok se njegova količina smanjuje s godinama, pa i učestalost nesanice s godinama raste.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.