Želja za potomstvom

Sve češći problem: 5 ranih znakova neplodnosti

Tijelo može otkriti puno toga o plodnosti, a neki znakovi se nikako ne smiju zanemarivati. Statistike govore kako je sve više parova koji se bore sa neplodnošću

profimedia-0093440808.jpg
Foto: Profimedia.hr

Želiš imati dijete? Bez obzira želiš li imati dijete sada ili u budućnosti sigurno se pitaš je li tvoje tijelo spremno za trudnoću. "Nikada nije prerano početi razmišljati o plodnosti. Važno je biti proaktivan oko ove teme", objasnila je liječnica Nicole Noyes za The Well. Mnoge stvari koje uzrokuju probleme u ženskoj plodnosti mogu se riješiti i potom se može ostvariti zdrava trudnoća.

Image

5 stvari koje ti smanjuju plodnost i 5 koje je povećavaju

Postoje različiti problemi koji mogu utjecati na plodnost odnosno na začeće i trudnoću - od fizičkih problema poput začepljenog jajovoda do godina. No problemi mogu postojati i kod muškarca pa je važno obratiti pozornost i na njegovo zdravlje. Stoga je važno identificirati i riješiti problem što ranije, a sljedeći znakovi mogu pokazivati da postoje određeni problemi i da je važno potražiti liječničku pomoć.

Imaš trideset i nešto godina

Iako općenito godine nisu problem i nije nešto što se može riješiti ipak utječu plodnost i začeće. Dobra vijest je da otprilike do 33. godine ne treba previše brinuti. No u ovom desetljeću se plodnost smanjuje. "Od 35. do 40 godine se svake godine smanjuje do 15 posto. Zbog toga su mnoge žene manje plodne s 40 godina nego na sredini tridesetih", objašnjava dr. Noyes. Cijeli taj proces traje do menopauze, koja se obično dogodi oko 50. godine, kada žena postaje potpuno neplodna. Sve ovo je vrlo individualno jer menopauza može nastupiti od 42. do 58. godine, ali većina žena je neplodno u 45. godini.

Ranije su liječnici savjetovali parove da godinu dana pokušavaju začeti prije nego potraže pomoć liječnika, ali danas su se promijenile te preporuke. "Ovo su bili savjeti za vrijeme kada su žene prosječno rađale u ranim dvadesetim godinama, ali sada kada žene prvo dijete rađaju u tridesetima ovo više nema smisla. Često nemamo vremena da bismo svaki mjesec čekali hoće li se dogoditi trudnoća", dodaje dalje. Koliko dugo treba čekati prije nego se par javi liječniku? "Ako si u ranim tridesetima i na sredini tog desetljeća možeš čekati tri do četiri mjeseca prije nego se javite liječniku. No ako imaš 38 godina i više ja bih savjetovala da se javite liječniku", dodaje liječnica.

shimmer fallback

Neredovite mjesečnice

Imaš li neredovitu mjesečnicu, dolazi povremeno ili uopće ne dolazi? Ovo je nešto na što treba obraniti pažnju jer može značiti da nemaš redovite ovulacije. Možda se ovo događa jer si uzimala kontracepcijske pilule zbog toga što su mjesečnice bile neredovite. " Kada žene prestanu uzimati kontracepcijske pilule njihova mjesečnica može biti neredovita ili nestati. No pilule ne rješavaju probleme s ovulacijom", kaže dr. Noyes. U slučaju neredovitih menstruacija vrlo je važno posjetiti liječnika što je prije moguće. Liječnici mogu na različite načine liječiti ove ovaj problem.

shimmer fallback

Bolovi u zdjelici

Ako osjećaš bol u zdjelici tijekom seksa ili je menstruacija puno obilnija može se raditi u endometriozi. Ovo stanje može utjecati na plodnost. Kod endometrioze, tkivo koje se inače nalazi na stjenkama maternice raste izvan nje, što može uzrokovati zdravstvene probleme. "Ponekad kada se radi vaginalni ultrazvuk otkrijemo da endometrioza uzrokuje ciste na jajnicima ili je jajnik povećan ili gurnut u stranu", kaže dr. Noyes.

Fibroidi odnosno miomi maternice su benigne izrasline koje se javljaju između 30. i 40 godine i mogu stvarati probleme kod začeće. No oni često ne uzrokuju bol pa je važno redovito ići na preglede. Rješenje za ovaj problem može biti operacija, ali postupak ovisi o njihovoj veličini i položaju unutar maternice. Mnogi uopće ne uzrokuju problem dok su drugi veliki problem. Ako se preporučuje operacija potrebno je pričekati nekoliko mjeseci prije pokušaja začeća.

shimmer fallback

Problemi sa štitnjačom

Sve više žena ima problema sa štitnjačom. I hipotireoza (slabo aktivna štitnjača) i hipertireoza (pretjerano aktivna štitnjača) mogu utjecati na plodnost. Ako štitnjača usporeno radi dovoljno je uzimati lijekove kako bi razina hormona bila normalna (obično je potrebno tri od šest tjedana). No često je problem što mnoge žene ne shvaćaju da imaju problem s razinom hormona štitnjače. "Hipertireoza je ozbiljnija situacija i teže ju je liječiti", dodaje dr. Noyes. Kratkoročno mogu pomoći lijekovi no ako bolest napreduje potrebna je operacija odnosno uklanjanje štitnjače ili terapija radioaktivnim jodom. Također je važno znati da je u slučaju terapije radioaktivnim jodom potrebno pričekati 6 do 12 mjeseci prije pokušaja da se zatrudni.

shimmer fallback

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika također može biti problem kada se radi o ostvarenje ove želje. Žene s ovim stanjem imaju više razine muških hormona koji se nazivaju androgeni, kao i povećane jajnike koji stvaraju ciste i probleme s ovulacijom. “Mnogim ženama se dijagnoza postavi u tinejdžerskim godinama i 20-ima zbog problema koji nisu neplodnost (akne, prekomjerna dlakavost, problemi s menstruacijom, debljanje ili čak dijabetes),” kaže dr. Noyes. Ovo stanje zahtjeva dublju procjenu ovulacije, a zatim se mogu koristiti lijekovi. Gubitak kilograma također može pomoći jer višak kilograma pogoršava stanje. "Smanjenje težine ponekad može ponovno pokrenuti ovulacijski proces i omogućiti spontanu trudnoću", objašnjava dr. Noyes.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.