Svi znamo kako su prehrana i fizička aktivnost najvažnije stavke u održavanju dobrog zdravlja, fizičkog i mentalnog. Hrana koju svakodnevno unosimo utječe na naše raspoloženje, ali i na kognitivne sposobnosti. Tako postoje namirnice koje su zdrave za naš mozak te pomažu u jačanju moždanih funkcija.
Mozak je nedvojbeno najvažniji organ u našem tijelu, a hrana mu služi mu kao gorivo te utječe na njegov rad. Za bolji rad mozga, pamćenje, koncentraciju i mentalnu oštrinu ključno je birati zdrave namirnice koje obiluju nutrijentima i hranjivim sastojcima. S druge strane, prehrana bogata kalorijama, šećerom i transmasnim kiselinama štetno utječe na mozak pa bismo je trebali izbjegavati.
Generalno, mozak najviše voli prehranu obogaćenu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, zdravim masnoćama, ribom i mahunarkama, a brojne su studije pokazale da je mediteranski tip prehrane najbolji izbor za dug i zdrav život.
No, koju hranu naš mozak najviše voli? U nastavku pronađi popis namirnica koje su idealan izbor za mozak jer poboljšavaju pamćenje, pozitivno utječe na raspoloženje i ljudsko zdravlje općenito.
Tamna čokolada
Tamna čokolada koja sadrži visok udio kakaa (barem 70 posto) dobra je za zdravlje mozga jer flavanoli iz kakaa imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje te pomažu u poboljšanju kognitivnih performansi i funkcija, pokazale su studije.
Kava
Iako pretjerivanje s kofeinom može negativno utjecati na zdravlje mozga, u malim je količinama kava dobar izbor je poboljšava pamćenje i koncentraciju. Kavoljupci znaju da njihov omiljeni napitak obiluje antioksidansima koji jačaju kognitivne funkcije. Neke studije otkrile su i da je redovita konzumacija kave povezana s manjim rizikom od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te demencije. Dakako, umjerenost je ključna pa se ne preporuča piti više od dvije šalice kave dnenvo.
Losos
Naš mozak obožava zdrave masnoće, a najbolji izbor su omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi. Istraživanja su pokazala da uzimanje suplemenata s omega-3 masnim kiselinama jača zdravlje mozga te štiti od opadanja moždanih funkcija, posebice kod starijih osoba. Nadalje, druga je studija otkrila da veća konzumacija ribe poboljšava volumen sive tvari – područja mozga koje je odgovorno za kontrolu mišića, emocije, donošenje odluka, pamćenje i još mnogo toga. Osim lososa, dobar izbor su i sardine, skuša, lanene sjemenke i avokado.
Borovnice
Bobičasto voće, osobito borovnice, bogato je moćnim spojevima koji su dobri za pamćenje, otkrile su studije. Otkriveno je da dugotrajna konzumacija ovog voća može smanjiti rizik od opadanja moždanih funkcija u trećoj životnoj dobi.
Orasi
Orasi su ukusan i zdravi međuobrok, a obiluju fitokemikalijama i zdravim masnoćama koje povoljno utječu na rad mozga. Studije su otkrile da mediteranska prehrana obogaćena orasima može poboljšati radnu memoriju, ali i druge kognitivne vještine.
Zeleni čaj
Za osobe koje ne piju kavu, zeleni čaj je savršena alternativa, a ujedno i može poboljšati pamćenje, rad mozga i koncentraciju. Čini se da jedinstvena kombinacija kofeina i aminokiselina daje zelenom čaju status 'prijatelja mozga'.
Koje namirnice mozak ne voli?
Iako postoji jako puno ukusnih i zdravih namirnica koje mozgu daju energiju te pozitivno utječu na cjelokupno ljudsko zdravlje, postoji i loša hrana koju mozak ne voli. To su ponajprije:
- Pržene grickalice koje obiluju nezdravim masnoćama
- Sokovi koji su puni šećera
- Dijetni sokovi jer sadrže umjetne zaslađivače i umjetne dodatke
- Alkohol jer može uzrokovati kognitivna oštećenja tijekom duljeg vremena