Omiljena namirnica

5 znakova da trebamo prestati jesti kruh

Ako počnemo primjećivati da se broj na vagi počeo povećavati, mnogi će reći kako je vrijeme da smanjimo unos ugljikohidrata

baguette-5859805_1920.jpg
Foto: Pixabay

Od jaja i kruha za doručak do kiflica uz večeru, kruh je važan dio obroka u našim obrocima. U mnogim slučajevima kruh može biti i zdravi dio naše prehrane - određene vrste kruha od cjelovitih žitarica mogu pomoći kod mršavljenja i smanjenja krvni tlak, pokazale su studije.

Image
Pravi heroj

Mineral koji život znači: 7 znakova da ti nedostaje magnezija

No, postoje neki ozbiljni pokazatelji koji ukazuju da kruh više nije dobar u našoj prehrani i da škodi našom zdravlju. Ako sumnjaš da kruh više nije toliko dobar za zdravlje onda u nastavku pročitaj koji znakovi pokazuju da je tijelo zasićeno ovom namirnicom.

Višak kilograma

Ako počnemo primjećivati da se broj na vagi počeo povećavati, možda je vrijeme da počnemo smanjivati unos kruha. Pogotovo ako je bijeli kruh vrlo visoko na našem popisu omiljenih namirnica. Prema studiji iz 2014. objavljenoj u BMC Public Health, konzumiranje dva ili više komada bijelog kruha dnevno značajno povezano s rizikom od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti. Stoga ako želimo smanjiti težinu, vrlo je važno izbjegavati bijeli kruh.

Povećanje krvnog tlaka

Bez obzira borimo li se s hipertenzijom godinama ili smo možda nedavno utvrdili da nam je krvni tlak povišen, izbacivanje kruha iz prehrane možda je najlakši način da te brojeve vratimo na bolji put. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je konzumacija samo jednog ili više komada kruha tjedno povezana s povišenim krvnim tlakom.

shimmer fallback

Grčevi u želucu

Ako počnemo primjećivati da želudac vrlo loše reagira na sendvič ili neki drugi oblik tijesta, to je također jedan od znakova da je vrijeme da ga počnemo izbjegavati. Također može biti jedan od znakova celijakije, a drugi simptomi ove bolesti su jaka nadutost, bol, proljev i zatvor nakon što se konzumira hrana koja sadrži gluten, piše Eat This, Not That.

Visoka razina šećera u krvi

Ako netko ima dijagnosticirani dijabetes ili predijabetes, za početak bi trebao procijeniti koliko konzumira ovu namirnicu. Mnoge vrste kruha i drugih proizvoda od tijesta u sebi sadrže rafinirani šećer što može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za osobe koje imaju ovaj problem. Također je važno naglasiti da se bijeli kruh može zamijeniti s proizvodima od cjelovitih žitarica.

shimmer fallback

Pojava osipa

Pojava osipa nije uvijek bezazlena, to bi mogao biti znak da moramo izbaciti kruh iz prehrane. Osip se pojavljuje na leđima, stražnjici, laktovima, koljenima i vlasištu, a može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Također kod 10% oboljelih od celijakije osip se pojavljuje kao simptom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.