Kalcij je mineral koji bismo trebali svakodnevno konzumirati jer je izuzetno važan za zdravlje kostiju, a uz to omogućuje tijelu da apsorbira druge hranjive tvari poput vitamina D. S obzirom na to da naše tijelo ne može samo proizvesti kalcij, moramo ga unositi putem hrane.
Među najpopularnijim namirnicama koje obiluju kalcijem su kravlje mlijeko i drugi mliječni proizvodi, no osim mlijeka, i brojna druga hrana je bogata kalcijem. Kako piše portal Eatthis, postoje mnoge druge opcije koje su zdravije te sadrže čak i više kalcija od kravljeg mlijeka.
Takve su namirnice idealan izbor vegane i osobe koje ne podnose laktozu, kao i za sve one koji imaju manjak kalcija. U nastavku izdvajamo pet namirnica koje imaju više kalcija od čaše mlijeka pa ih svakako vrijedi dodati u prehranu.
Tofu
Tofu je proizvod od soje i koristi se u veganskoj i vegeterijanskoj prehrani kao zamjena za meso, a izuzetno je bogat kalcijem. Može se uključiti u prehranu na brojne načine – možeš ga dodati u rižoto, salate, mahune... Recepata je zaista mnogo. Ukusan je, hranjiv i ima više kalcija nego jedna čaša mlijeka.