ZA ZDRAVE KOSTI

Jesi li znala? Ove namirnice imaju više kalcija od jedne čaše mlijeka

Među najpopularnijim namirnicama koje obiluju kalcijem su kravlje mlijeko i drugi mliječni proizvodi, no osim mlijeka, postoje i druge namirnice koje su izvrstan izvor ovog važnog minerala

Namirnice s kalcijem
Foto: Pexels

Kalcij je mineral koji bismo trebali svakodnevno konzumirati jer je izuzetno važan za zdravlje kostiju, a uz to omogućuje tijelu da apsorbira druge hranjive tvari poput vitamina D. S obzirom na to da naše tijelo ne može samo proizvesti kalcij, moramo ga unositi putem hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAŽNI NUTRIJENTI

Kalcij i vitamin D važni su za zdravlje kostiju - evo zašto

Među najpopularnijim namirnicama koje obiluju kalcijem su kravlje mlijeko i drugi mliječni proizvodi, no osim mlijeka, i brojna druga hrana je bogata kalcijem. Kako piše portal Eatthis, postoje mnoge druge opcije koje su zdravije te sadrže čak i više kalcija od kravljeg mlijeka.

Takve su namirnice idealan izbor vegane i osobe koje ne podnose laktozu, kao i za sve one koji imaju manjak kalcija. U nastavku izdvajamo pet namirnica koje imaju više kalcija od čaše mlijeka pa ih svakako vrijedi dodati u prehranu.

Tofu

Tofu je proizvod od soje i koristi se u veganskoj i vegeterijanskoj prehrani kao zamjena za meso, a izuzetno je bogat kalcijem. Može se uključiti u prehranu na brojne načine – možeš ga dodati u rižoto, salate, mahune... Recepata je zaista mnogo. Ukusan je, hranjiv i ima više kalcija nego jedna čaša mlijeka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5