Upornost je isplativa

Nije nemoguće: Kako uspješno gubiti kilograme i nakon 40-e

Tijelo se mijenja kroz godine, pa tako se i metabolizam nerijetko usporava, pogotovo nakon 40- e. No, mršavljenje nije nemoguće ako naučiš nadmudriti spori metabolizam i budeš uporna u svojoj odluci. Zato pročitaj ovih 5 savjeta i uspješno kreni u borbu s tih nekoliko kilograma viška

diet-695723_1920.jpg
Foto: Pixabay

Zakoračila si u četrdesete, osim što možda vidiš prve bore na licu, vrijeme je to kad većina muškaraca i žena započinje muku mučiti s kilogramima radi sporijeg metabolizma. Održavanje tjelesne težine nerijetko postaje teže. Kod žena u menopauzi i perimenopauzi se smanjuje razina estrogena i samim time može doći do poremećaja inzulina u tijelu, zbog čega tijelo teže regulira šećer u krvi pa samim time dolazi do veće želje za hranom i tako do debljanja. Moramo svakako naglasiti da mršavljenje u bilo kojoj dobi nije nemoguće ako naučiš nadmudriti spori metabolizam.

Donosimo ti par zlatnih pravila stručnjaka, kako bi si pomogla izboriti se s kilogramima i sporijim metabolizmom. Ako slijediš korake, vidjet ćeš i rezultate.

Image
Foto: Unsplash

Više se kreći

Ovo je pravilo za sve dobi, ali u četrdesetima se mišićna masa polako počinje gubiti i potrebno je pod obavezno u tvoj raspored unijeti tjelovježbu. Ako nisi tip osobe koja voli teretane ili grupne treninge onda možeš otići prošetati, sat vremena bržeg hoda će ti pomoći sagorijevati masne naslage. Uz to bi bilo dobro unijeti nekakve bučice i doma odraditi lagani trening snage kako bi formirala tijelo. Vježbanjem nećeš samo raditi na gubitku kilaže već ćeš si i preventivno pomoći kod nekih zdravstvenih tegoba.

Image
Foto: Unsplash

Promijeni prehranu

Obavezan korak je promijeniti prehranu, ovaj dio nam je svima težak, ali bez promjene prehrane nema ni napretk. Ako ti je problem smisliti što jesti, uvijek možeš pronaći nekog stručnjaka koji će ti po tvojim karakteristikama i mogućnostima napisati plan prehrane. Moraš jesti sporije, a i manje obroke. Znamo da je užurbani način života ponekad pun izazova, ali je jedan od načina da si dan ranije pripremaš obroke. Najbolje bi bilo da pokušaš čim više izbaciti ugljikohidrate (ne skroz jer su oni ipak gorivo za energiju) i unosiš više voća, povrća i proteina (meso, jaja, posni sir, riba itd.)

Image
Foto: Unsplash

Zaboravi na alkohol i slatko

Znamo da je nekima ovo teško, ali vjeruj nam to su sve samo loše navike bez kojih možeš izdržati i napraviti sebi samo dobro. Prvenstveno bi bilo dobro sasvim izbaciti alkoholna pića, obavezno šećeru reći doviđenja. Znamo da sve ovo zvuči kao preveliki korak, ali bit će ti jako drago kada budeš vidjela prve rezultate i osjećala se zdravom i zadovoljnijom.

Image
Foto: Unsplash

Kvalitetan san

Bilo bi dobro kad bi uspjela si posložiti obaveze kako bi imala što kvalitetniji san. Poželjno bi bilo da spavaš barem 8 sati dnevno, to će biti dobro za tvoje zdravlje i regulaciju stresa, ali i ako nisi znala, kroz spavanje također sagorijevaš kalorije.

Image
Foto: Unsplash

Priušti si 'cheat day'

Ako si ne možeš zamisliti ovako strogi režim, onda ono što trebaš je barem jednom priuštiti komadić nečega što voliš. To može biti nešto slatko ili slano, ali nemoj pretjerivati. Ako se nekim slučajem zaneseš i pojedeš više nego si trebala onda se natjeraj da to nekako i potrošiš. Duga šetnja ili trčanje će biti odlično.

Image
Foto: Unsplash