Kad osjetiš prve znakove grlobolje i kašlja, tvoj prvi instinkt najvjerojatnije je velika šalica toplog čaja. I u pravu si.
"Topli čaj može pomoći ublažiti upalu, očistiti nosne prolaze i smanjiti količinu sluzi koja dolazi iz nosnih prolaza što bi moglo dodatno nadražiti grlo", objasnio je za portal Prevetion dr. Stephen Parodi, stručnjak za zarazne bolesti. "Neki pružaju aktualno ublažavanje boli, a neki mogu pomoći u stvaranju sluzi."
Sommelierka za čajeve Lisa McDonald, koja je karijeru provela učeći o svojstvima čaja, od njegove molekularne strukture do toga koje su vrste umirujuće, slaže se s mišljenjem dr. Parodija. "Važno mi je da ljudi razumiju da su bijeli, zeleni, oolong, žuti i crni čajevi jedna te ista biljka i samim time su svi zdravi", kaže ona, misleći na biljku Camellia sinensis iz koje su svi izvedeni. "Snažno potičem ljude da piju čaj u kojem uživaju jer je količina važna za zadržavanje hidratacije i iskorištavanje prednosti čaja."
Iako ti nijedan čaj ne može odmoći, pronašle smo nekoliko onih koji će ti svojim umirujućim svojstvima najviše pomoći u borbi protiv prehlade:
Čaj od korijena sladića
Slatki korijen ili korijen sladića, koji potječe od biljke zvane Glycyrrhiza glabra, osnova je tradicionalne kineske medicine. Iako je možda najpoznatiji za umirujuće gastrointestinalne probleme poput žgaravice, u istraživanju provedenom na Kineskoj akademiji medicinskih znanosti iz 2015. godine istaknuto je antimikrobno i antivirusno svojstvo koje je ključno u borbi protiv bakterija i virusa koji uzrokuju zaraznu grlobolju.
Čaj od kamilice
Ako želiš klasičniji biljni čaj, preporučujemo kamilicu s dozom meda. Čaj je vrlo smirujući, a med nudi glatku slatkoću da pomogne obložiti grlo. Naime, dokazano je da kamilica bogata antioksidansima pomaže smanjiti grlobolju i promuklost.
Čaj od đumbira
I đumbir i galangal (sličan korijen) dobro su poznati po svojim protuupalnim učincima. Iako je đumbir odličan u liječenju upale i mogućih infekcija povezanih s upalom grla, dodavanje prstohvata cimeta ovom čaju može povećati njegov učinak, zahvaljujući antibakterijskim svojstvima. Osim toga, dodaje primamljiv okus.
Čaj od kurkume
Kurkuma, koja je iz iste obitelji kao i đumbir, dugo se koristi kao antiseptik za borbu protiv infekcija u zemljama južne Azije. Dok kurkumu tradicionalno koristimo kao začin u jelima, pijuckanje začina kao čaja može imati protuupalna i antimikrobna svojstva, pokazuju istraživanja. Također je poznato da kurkuma umiruje uznemireni želudac.
Čaj od mente
Ako tražiš posebno sredstvo za hlađenje, menta može itekako pomoći. Menta je bogata mentolom, koji je odgovoran za osjećaj hlađenja koji povezuješ s mentom. Paprena metvica i mentol imaju antibakterijska svojstva - posebno ako je tvoja bol u grlu posljedica bakterijske infekcije.