Zdravlje
Zdravlje

13 recepata bogatih proteinima (od samo 5 sastojaka!) koji su idealni za vruće ljetne dane

13 recepata bogatih proteinima (od samo 5 sastojaka!) koji su idealni za vruće ljetne dane
U ovim ljetnim vrućinama vrlo je važno održati pravilnu prehranu i paziti na unos proteina i nutrijenata. Ovi jednostavni recepti pomoći će ti u tome.

Kada krenu ljetne sparine nikom se ne da provoditi previše vremena za vrućim štednjakom. Mnoge od nas tada pokleknu i okrenu se hrani iz dostave ili nekom drugom kupovnom fast foodu.  No u ovim je mjesecima vrlo važno paziti na prehranu jer nam je metabolizam sporiji a kilogrami se (unatoč vrućini) tope puno sporije. Ključno je paziti na dnevni unos proteine i povrća, a ovi će ti recepti pomoći da se zadržiš na pozitivnoj strani prehrambene industrije. Ovi recepti sastoje se od najviše 5 sastojaka, vrlo su brzi za pripremu, a osigurat će ti dovoljno proteina i nutrijenata da ostaneš puna energije po ovim vrućinama.  

Cezar salata s keljom i tjesteninom

Sastojci: 500 g integralne tjestenine 200 g cherry rajčica 1 žlica maslinovog ulja 1 šaka kelja kuhanog na pari 1 šalica Cezar umaka 40 g parmezana Tjesteninu skuhaj i pusti da se ohladi. Povrće nareži i pomiješaj sve sastojke.  

Piletina s pestom i grilanim tikvicama

Sastojci: 3 tikvice 1/3 šalice pesta od sušenih rajčica 4 fileta piletine 1 žlica maslinovog ulja Pomiješaj pesto i piletinu pa je ispeci na malo maslinovog ulja. Tikvice nareži na duguljaste trake i kratko ih ispeci na malo ulja. Posluži s malo ribane korice limuna.  

Tjestenina sa šparogama i slaninom

Sastojci: 300 g kuhane integralne tjestenine 8 šnita slanine 1 vezica svježih šparoga ½ šalice bijelog vina ½ šalice ribanog parmezana Slaninu nareži na manje dijelove i preprži je na tavi. Makni slaninu i u istoj tavi kratko poprži narezane šparoge. Makni i šparoge pa u tavu dodaj vino i plastičnom žlicom sastruži ostatke iz tave kako bi se pomiješali s vinom. Kuhaj na laganoj vatri 5 minuta, ili dok se vino ne reducira an pola količine. U tavu s vinom stavi sve sastojke i dobro primiješaj. Začini po želji.  

Meksičke paprike punjene kvinojom

Sastojci: 6 srednjih paprika 1 konzerva crvenog graha 3 šalice kuhane kvinoje 2 šalice ribanog sira 1 šalica umaka od rajčice Paprikama odreži vrh i očisti ih iznutra, te ih posloži uspravno u posudu za pečenje. Pomiješaj sve ostale sastojke pa smjesom puni paprike, i na vrh dodaj još malo ribanog sira. Peci 25-30 minuta na 180C.  

Piletina caprese

Sastojci: 3 fileta pilećih prsa 2 veće rajčice 1 šalica ribane Mozzarelle ½ šalice sirupa od Aceta balzamika 2 žlice sjeckanog svježeg bosiljka Piletinu ispeci na tavi uz malo ulja. Netom prije kraja pečenja na nju posloži kolutove rajčice i Mozzarellu pa sve poprskaj balzamičnim sirupom (možeš ga napraviti tako da kuhaš Aceto balsamico u loncu s malo šećera ili meda do dok se ne zgusne). Tavu poklopi poklopcem i ostavi da se peče još minutu, dok se sir ne otopi.  

''Rižoto'' od kvinoje s paprikama i šparogama

Sastojci: 1 šalica kuhane kvinoje 1 ½ šalice narezanih šparoga 1 žlica maslinovog ulja 2 žlice sitno sjeckanog češnjaka ½ šalice pečenih crvenih paprika 4 fileta piletine pečene na grillu Šparoge i češnjak kratko poprži na malo ulja. Paprike peci u posebnoj tavi pa ih nareži na kockice. Sve sastojke stavi u tavu na kojoj si pržila šparoge i sve dobro pomiješaj.  

Caprese salata s piletinom

Sastojci: 1 šalica kuglica Mozzarelle 4 fileta piletine narezane na kockice 1 šalica cherry rajčica 1 žlica maslinovog ulja Sol, papar Šaka svježeg bosiljka Piletinu ispeci na malo ulja, pa ju u zdjeli pomiješaj sa svim ostalim sastojcima i posluži hladno.  

Burgeri od lososa

¾  šalice zdrobljenih zobenih pahuljica 300 g lososa ½ sjeckanog luka 1 žlica sjeckanog češnjaka 1 jaje Sol, papar Sve sastojke ubaci u multipraktik (ako ga nemaš, posluži se štapnim mikserom ili dobro nožem sjeckaj sve sastojke zajedno na velikoj dasci), i miksaj dok se sastojci ne povežu, ali pazi da se ne pretvore u paštetu. Oblikuj 4 pljeskavice i prži ih na srednje jako j vatri s malo ulja, 3-4 minute sa svake strane. Posluži ih s mnogo povrća i umakom od jogurta.    

Riba pečena u rajčici

Sastojci: 4 fileta bijele ribe 1 konzerva sjeckanih rajčica 2 žlice svježeg limunovog soka ½ šalice sjeckanog bosiljka Sol, papar Sve sastojke posloži u kalup za pečenje i peci 15 minuta na 220C.  

Tortilje s piletinom i avokadom

Sastojci: 10 malih tortilja 2 konzerve crvenog graha 3 šalice svježeg guacamolea 2 šalice ribanog sira 3 šalice pečene i čupane piletine 1 šalica umaka od rajčice U tortilje slaži malo graha, piletine, guacamolea i sira dok ne potrošiš sve sastojke (ostavi malo sira za kraj). Zarolane tortilje položi u kalup za pečenje koji si prethodno namastila s malo ulja. Prelij sve s umakom od rajčice i stavi ostatak sira na vrh. Peci na 220C 15-20 minuta.  

Salata s odreskom, avokadom i kukuruzom

Sastojci: 2 kukuruza 1 avokado 1 žlica maslinovog ulja 400 grama odreska 1 žličica soli Malo svježe mljevenog papra Ispeci kukuruz u tavi i nožem odvoji zrnca od klipa. Odrezak posoli i popapri pa ga peci 3-4 minute sa svake strne. Avokado nareži na kockice, a odrezak na kriške. Pomiješaj kukuruz, avokado i ulje, te odrezak serviraj na njima. sweetphi.com

Grilani losos u marinadi

Sastojci: 6 fileta lososa ¼ šalice soja sosa 2 žlice Dijon senfa ½ šalice maslinovog ulja 1 žlica sjeckanog češnjaka Pomiješaj sastojke za marinadu pa ostavi losos da se marinira barem pola sata. Filete lososa ispeci na roštilju ili grill tavi.  

Hot dog s pilećim kobasicama

Sastojci: 1 pakovanje pilećih kobasica ¼ šalice ljutog umaka 2 žlice majoneze 4 integralna peciva ¼ šalice kolutića kiselih krastavaca povrće po želji Kobasice uvaljaj u ljuti umak i ispeci ih na grilu. Peciva prereži po dužini pa ih puni s kobasicama, krastavcima, povrćem i majonezom.  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx