Do intimnog zdravlja pravilnom prehranom

Namirnice koje čine čuda za vaginalno zdravlje

Ono si što jedeš, a očito je i tvoja vagina. Tvoja prehrana utječe na gotovo sve, od tvog menstrualnog ciklusa do tvog raspoloženja, stoga kvalitetna hrana itekako može pomoći oko intimnog zdravlja

timothy-meinberg-aXSHlhxuIDw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Hrana je lijek. O tome stalno slušamo i čitamo. Uvijek se puno raspravlja o tome koja je hrana i u kojim kombinacijama najbolja za naše tijelo općenito, međutim, rijetko se govori o namirnicama koje su dobre za naše vaginalno zdravlje.

Image
pH vrijednosti

Manje infekcija: 4 stvari koje utječu na vaginalnu floru

Do sada znaš da hrana utječe na svaki vitalni organ u tvom tijelu - i da, to uključuje i tvoje ženske dijelove. Iskreno, rodnici ne treba puno da bi bila čista (unatoč onome što reklame za proizvode za intimnu njegu kažu). No, hranjenje pravom hranom može umanjiti neugodne mirise, boriti se protiv infekcija i pomoći ti kad se "dolje ne osjećaš tako svježe".

shimmer fallback

Zbog toga smo izdvojile top 10 namirnica koje su iznenađujuće dobre za vaginalno zdravlje.

Grčki jogurt

"U vašoj rodnici postoji prirodno kiseli PH", objašnjava nutricionistica Bonnie Taub-Dix za Eat This Not That te dodaje: "Neke od najkorisnijih namirnica su one koje također imaju dobre bakterije." Upravo zato je grčki jogurt na vrhu liste najboljih namirnica. Probiotici su dobre bakterije koje žive u našim crijevima i igraju bitnu ulogu u svemu, od održavanja raspoloženja i tjelesne težine do uravnoteženja našeg imunološkog sustava. A posebno su važni za zdravlje rodnice jer pomažu uravnotežiti razinu PH u rodnici.

shimmer fallback

Brusnice

Studija objavljena u American Journal of Obstetrics & Gynecology pokazala je da su žene koje su dva puta dnevno pile oko 230 ml soka od brusnice šest tjedana nakon ginekološke operacije smanjile stopu pojave infekcije mokraćnih puteva za pola. Evo zašto: dva sastojka u brusnicama - fruktoza i proantocijanidini tipa A (PAC) mogu pomoći u sprječavanju infekcija urinarnog trakta odabirom protiv više ljepljivih sojeva u stolici ili izravnim sprječavanjem prianjanja bakterija (posebno E. coli) na mjehur. Međutim, ako piješ sok od brusnice, vodi računa o unosu šećera jer to može povećati razinu PH u rodnici i učiniti te sklonijom gljivičnim infekcijama.

shimmer fallback

Batat

Obično slatke stvari ne sadrže nutritivno bogatstvo. Ali ne i slatki i zdravi batat. Batat je bogat vitaminom A, koji pomaže u jačanju mišićnog tkiva za jake, zdrave stijenke rodnice, ističe nutricionistica Cassie Bjork.

shimmer fallback

Brokula

Brokula možda nije najomiljenije povrće, ali ova studija može promijeniti tvoje mišljenje. Istraživanje s Harvarda iz 2007. otkrilo je da su žene koje su jele hranu bogatu flavonoidnim kempferolom - poput brokule - smanjile rizik od raka jajnika za nevjerojatnih 40 posto.

shimmer fallback

Namirnice bogate vitaminom C

Prema nutricionistici Diani Hoppe, hrana bogata vitaminom C, poput jagoda, paprike i agruma, važna je za jačanje imunološkog sustava i borbu protiv vaginalnih infekcija. U studiji iz 2013. godine, žene koje su nakon liječenja od bakterijske vaginoze konzumirale vaginalnu tabletu askorbinske kiseline smanjile su rizik od ponovnog dobivanja infekcije.

shimmer fallback

Češnjak

Ne mislimo pritom da moraš konzumirati sirovi češnjak na dnevnoj bazi, ali dodavanje češnjaka obrocima može pružiti mnogo dobrih stvari tvojoj rodnici. Zahvaljujući svojim snažnim antimikrobnim svojstvima, češnjak može pomoći u borbi protiv gljivičnih infekcija, ističe dr. Hoppe.

shimmer fallback

Orašasti plodovi

Postoji razlog zašto ljudi obožavaju orašaste plodove! To je zato što njihova zdravstvena korist ne laže. Orašasti plodovi poput badema i kikirikija sadrže bogat izvor vitamina E, koji za tebe znači jake stijenke i mišiće rodnice, kaže Bjork. Jači mišići također su ključni za lakši porođaj.

Još jedna stvar koju bi trebala znati o vitaminu E? Suzbija suhoću hidratizirajući sluznicu rodnice, čineći je vlažnijom, što je odlična vijest za tvoj seksualni život.

shimmer fallback

Tamna čokolada

Osim što tamna čokolada sadrži antioksidanse, flavinoide i magnezij, odlična je za spolno zdravlje, pa čak i za povećanje libida. Samo pazi da biraš onu čokoladu s visokim sadržajem kakaa - barem 70 posto ili više.

shimmer fallback

Mrkva

Mrkva nije dobra samo za tvoj vid, već i za vaginalno zdravlje. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da su žene koje su konzumirale flavonoidni luteolin (koji se nalazi u mrkvi, kupusu i paprici) imale 34 posto smanjeni rizik od raka jajnika.

shimmer fallback

Losos

Losos, ali i ostala hrana s omega-3 masnim kiselinama potiče zdravlje srca i cirkulaciju po tijelu. Zašto je to važno za rodnicu? Održava dotok krvi dolje, što je veliki poticaj za tvoj spolni nagon, ističe dr. Bonnie Taub-Dix.

Ali to nije jedino što je korisno za tvoje ženske dijelove. Studija iz 2010. pokazala je da je kod žena koje su imale prehranu bogatu omega-3 masnim kiselinama također imale 22 posto manje šanse da će razviti endometriozu od onih koje nisu.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.