pH vrijednosti

Manje infekcija: 4 stvari koje utječu na vaginalnu floru

Na reproduktivno zdravlje žene mogu utjecati različiti faktori i zato je važno paziti na pH ovog područja

profimedia-0070079629.jpg
Foto: Profimedia.hr

Intimno zdravlje i vaginalna pH vrijednost nisu nešto o čemu ćaskamo s prijateljicama uz kavu, ali to je nešto što bi svaka žena trebala imati na umu kada razmišlja o svom zdravlju. Ginekolozi smatraju da je izuzetno važno jer neravnoteža može dovesti do čestih vaginalnih infekcija.

Image
Tajne tijela

Hush, hush: Što se događa s tijelom ako se često samozadovoljava?

Što je pH vrijednost rodnice?

Vaginalni pH je broj koji pokazuje koliko je vagina kisela, što je pH niži, to je kiselija. Kao što objašnjava ginekologinja dr. Streicher za First for Women, normalan pH rodnice je relativno nizak, između 3,5 - 4,5, što omogućava dobrim bakterijama da stvore zdravu mikrofloru. Ali ako se zbog određenih razloga povisi pH, to bi potencijalno ženu moglo dovesti u rizik od prekomjernog rasta "loših" bakterija i infekcija poput bakterijske vaginoze. Ova vrsta problema je najčešći uzrok pojačanog iscjetka, i uz gljivičnu infekciju, najčešći razlog za poremećaje vaginalne mikroflore. Neki od znakova koji ukazuju da je došlo do promjena: snažan miris, jako bijeli ili žuti iscjedak, svrbež ili peckanje u rodnici.

Prema Streicher, postoji nekoliko ključnih pH okidača koji mogu izbaciti tijelo iz ravnoteže i koje bismo trebale imati na umu. Srećom, na neke stvari možemo utjecati.

Intimni odnosi

Seks može utjecati na pH rodnice jer sjeme ima viši pH (često između sedam i osam) od rodnice. Streicher kaže da je to razlog zašto neke žene u intimom dijelu prijete snažan miris nakon spolnog odnosa. "To nije zato što sperma ima neugodan miris, nego je ženin pH povišen i omogućio je ulaz loših bakterija", kaže dalje. To naravno ne znači da bi se žena treba odreći seksa, ali ako primijeti da je došlo do promjena treba se javiti liječniku i koristiti kondome.

Mjesečnica

Poput sjemena, krv ima višu razinu pH - 7,4, što može dovesti do promjena u intimnom dijelu tijela. Baš kao što neke žene primjećuju neugodan miris nakon seksa, druge primijete neugodan miris odmah po završetku menstruacije, a možda je i rodnica nadražena ili se pojavio neobičan iscjedak. Važno je razgovarati s liječnikom i vidjeti treba li uključiti probiotike u prehranu ili učiniti neke druge promjene.

Image
Foto: Unsplash

Proizvodi za intimne dijelove tijela

Ispiranje rodnice ili korištenje različitih proizvoda vrlo je popularno među modernim žena. Liječnica Streicher preporučuje da se odmah prestane s tom navikom. "Apsolutno nema nikakvog medicinskog razloga za ispiranje rodnice. Zapravo je štetno", kaže dalje.

Ne samo da ispiranje ni na koji način ne pomaže, već zapravo povećava rizik od infekcije, upala, pa čak i upalne bolesti zdjelice. Čak čini rodnicu ranjivijom na vrlo ozbiljne zdravstvene probleme poput gonoreje ili klamidije. Proizvodi za vanjsko pranje intimnih dijelova tijela također mogu iritirati ovo osjetljivo tkivo.

Niska razina estrogena

Kada je razine estrogena niska, tada se vaginalni pH može povisiti. Dva razdoblja u životu žene uzrokuju niske razine estrogena, postporođajno razdoblje i menopauza. Budući da u to doba postoji veća vjerojatnost za promjenu pH, ponekad se može dogoditi da se pojavi veći broj loših bakterija. Treba razgovarati s liječnikom, a ponekad se mogu uključiti i lijekovi.

Također, kako bi se održala zdrava razina pH u intimnim dijelovima tijela dobro je učiniti nekoliko promjena u životnom stilu. Neke preporuke uključuju zdraviju prehranu, održavanje hidratacije, minimalni unos šećera i nošenje donjeg rublja od pamuka ili drugih prozračnih tkanina.