
Hranom protiv lošeg raspoloženja: 4 namirnice koje popravljaju raspoloženje

Jedna stvar je sigurno zajednička većini ljudi, a to je da se svi žele osjećati dobro i sretno. A često kada se spominje dobro raspoloženje možemo vidjeti da se spominje je endorfin.
Endorfini su neurotransmiteri koji se otpuštaju u mozgu, a onda se stvaraju pozitivni osjećaji u cijelom tijelu. Na primjer, intenzivan kardio trening može dovesti do povećanja endorfina, ali i seks, smijeh i određene vrste hrane. No, ne smijemo zaboraviti da možemo kombinirati sve ove navedene stvari i to često.
No, možemo li konzumiranjem određenih namirnica povećati razinu endorfina? Prema neuroznanstvenici i autorici Caroline Leaf postoji "sretna hrana", ali možda učinak neće biti intenzivan kao kod treninga i seksa. Hrana ne sadrži endorfin (ni jedna namirnica), ali ima hranjive tvari koje su izravno povezane s povećanjem razine endorfina, kojeg još nazivamo hormonom sreće. Endorfine naše tijelo oslobađa kako bi se pospješio osjećaj zadovoljstva i ublažila bol .
Prije nego što saznaš koje četiri namirnice utječu na razinu endorfina treba napomenuti da na raspoloženje utječe mnogo toga. Ne samo da postoje drugi neurotransmiteri i hormoni koji igraju ulogu, već su važne i životne okolnosti. Ako prolaziš kroz težak životni period, grickanje hrane koja povećava razinu endorfina neće čarobno riješiti probleme. No, prema dr. Leaf ipak mogu barem malo pomoći da se osjećamo bolje. Smatraj ovo listom dobrih grickalica za dane kada si loše raspoložena:
Tamna čokolada
Ljubitelji čokolade već znaju da ova namirnica podiže raspoloženje, a znanost to potvrđuje.
Citrusi
Nisi ljubiteljica čokolade? Sljedeći put kada si loše raspoložena pojedi naranču ili mandarinu. Čak je i miris citrusa povezan s podizanjem raspoloženja.
Osim toga, konzumiranje citrusa također povećava razinu endorfina, a to se događa zbog vitamina C.
Paprike
Dok su agrumi poznati izvori vitamina C, paprike su također pune hranjivih tvari. Zapravo, imaju više vitamina C od naranče, zbog čega se nalaze na ovom popisu.
Čili papričice
Čili paprike su jako ljute u odnosu na obične paprike, ali studije su također otkrile da podižu razinu endorfina. To je zato što sadrže kapsaicin, spoj zbog kojeg su ljute. U stvari, otkriveno je da je kapsaicin toliko moćan u stvaranju ugodnih osjećaja da se u znanstvenim studijama koristio kao sredstvo protiv bolova. Osim što podiže razinu endorfina, kapsaicin je također povezan s dugovječnošću što je još jedan dobar razlog zbog kojeg se isplati zaljutiti jela.

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
