Bolje ih je izbjeći

Oprez! 7 stvari za bebe koje kupujemo, a mogu biti vrlo opasne

Dolazak prinove u obitelj podrazumijeva nabavu gomile stvari za bebe, od odjeće do namještaja. Ipak, neke stvari s popisa novopečenih roditelja ne samo da djeci nisu potrebne, nego mogu biti i štetne

profimedia-0761805314.jpg
Foto: profimedia.hr

Jedan od zadatka koje imamo kad smo u 'slatkom iščekivanju' svakako je i nabava svega onog što će nam trebati u narednim mjesecima i godinama. Ovaj popis često je vrlo dugačak i rezultira time da roditelji, osobito oni koji će to postati prvi put, potroše puno previše novaca.

Image
Od zvukova do trzanja

6 'zabrinjavajućih', ali sasvim normalnih pojava kod novorođenih beba

Doduše, mnoge stvari i naslijedimo od prijatelja ili rodbine, a neke dobijemo na dar – ali poanta je da će naš dom, htjeli-ne htjeli, uskoro postati zatrpan higijenskim potrepštinama, minijaturnim odjećom i igračkama – zapravo, gomilom njih.

shimmer fallback

Zato je dobro poslušati prijateljice koje s ovime već imaju iskustva i naučiti nešto iz njihovih grešaka - ali također i stručnjake. Mnoge stvari s popisa za novorođenče možda nikad nećeš upotrijebiti, a ima i onih koje je bolje zaobići – jer pedijatri upozoravaju kako mogu učiniti više štete, nego koristi. Dakle, ovo su stvari za bebe s kojima treba biti posebno na oprezu:

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li koji je najsigurniji položaj za spavanje kod beba?

Hodalica

Znamo da su ih koristile naše majke jer se vjerovalo kako pomažu učvrstiti mišiće nogu radi čega će, navodno, dijete brže i lakše naučiti hodati, ali se uglavnom više ne preporučuje koristiti ove naprave, a ponegdje su i zabranjene.

Hodalice mogu biti opasne jer postoji mogućnost da se preokrenu i da beba iz njih ispadne. Osim toga, pokrete koje dijete radi dok je u hodalici nisu dio prirodnog razvoja motorike, a kako je dijete u sjedećem položaju, na ovaj se način razvijaju druge skupine mišića nego kod samog hodanja. Osim toga, težište tijela je drugačije nego što će to biti kad dijete bude pokušalo koračati bez hodalice.

shimmer fallback

Zaštitna ogradica

Riječ je o vrsti tankih jastuka na vezanje kojima se oblaže unutarnja strana dječjeg krevetića kako se beba ne bi udarila o ogradu. No, zbog tragičnih slučajeva koje su skrivili ovi jastučiti zabranjeno ih je koristiti u neki dijelovima svijeta – naime, ako se slučajno odvežu i padnu na bebu dok leži u krevetiću, ovo može rezultirati ozljedama pa čak i smrću.

Općenito, preporuka je da roditelji izbjegavaju dječje krevetiće i opremu proizvedenu prije 1986. godine jer su od tog vremena postavljeni stroži kriteriji vezani uz djetetovu sigurnost prilikom spavanja.

shimmer fallback

Igračke za uspavljivanje

Plišane igračke koje se postavljaju uz dijete dok spava predstavljaju istu opasnost kao i već spomenute zaštitne ogradice. Pedijatri jasno upozoravaju da u krevetiću s bebom ne bi trebalo biti nikakvih plišanaca, jastuka niti dekica – kako bi se smanjio rizik od SIDS-a, preporučuje se da dijete spava na leđima, na dobro zategnutoj plahti i tvrdom madracu.

shimmer fallback

Difuzori i ovlaživači zraka

Ovlaživači koji ispuštaju toplu paru mogu postati vrući na dodir, što je posebno opasno ako tvoja beba već može puzati ili hodati, jer će sasvim sigurno pokušati dirati uređaj. Zato se pobrini da su ovlaživač ili difuzor, skupa sa žicom, izvan djetetova dohvata. Osim toga, u ovlaživačima zraka s toplom i hladnom parom može se, ako se ne čiste pravilno, razviti plijesan.

"Ako imate problema s jako suhim zrakom, preporučujem da veliki tanjur napunite vodom i ostavite ga u bebinoj sobi. To je najjednostavnije", savjetuje Claude Cyr, pedijatar koji radi u Odboru za prevenciju ozljeda Kanadskog pedijatrijskog društva.

shimmer fallback

Trake za glavu

Znamo da su bebe naprosto preslatke s ovim modnim dodatkom, ali trake za glavu, osim što često nisu najugodnije za nošenje, mogu biti i opasne. Ako su svezane pretijesno ili nisu dovoljno mekane, takve trake i mašne mogu štetiti razvoju djetetove lubanje.

Zato, ako ih želiš koristiti, trebaš provjeriti ne stežu li previše djetetovu glavu, a s druge strane, nije dobro niti da su postavljene previše labavo jer mogu skliznuti bebi oko vrata i time postati vrlo opasne. Svakako je važno skinuti traku s bebine glave prije no što je stavljamo na spavanje.

shimmer fallback

Sjedalice za kadicu

Možda ti se čine kao praktična stvar jer je teško istovremeno držati i prati bebu koja još ne sjedi samostalno, no ipak trebaš biti jako oprezna. Naime, roditelji mnogu imati pogrešan dojam da su takva sjedala dovoljno sigurna i da mogu u njima ostaviti bebu bez da je istovremeno pridržavaju – ili da je čak mogu na kratko ostaviti bez nadzora, a to je nešto što ni u kojem slučaju ne smijemo učiniti.

Nažalost, bilo je smrtnih slučajeva dojenčadi do kojih je došlo kad su se takva sjedala prevrnula ili kada su bebe iskočile i skliznule kroz otvore za noge.

shimmer fallback

Njihaljke

Ovakve igračke mogu biti korisne, ali jedino ako se koriste pod nadzorom i na pravilan način. Baš kao što je slučaj sjedalicama za kadicu, dijete nikad ne bismo smjeli ostaviti u njihalici bez nadzora, a također ih jedino možemo koristiti na podu – ne na stolu ili nekoj drugoj površini, zbog velike opasnosti od pada. Pri tom je bitno da beba bude zavezana sigurnosnim pojasevima i da je budna.

"Korištenje ljuljačke kad je beba budna i pod nadzorom je u redu, ali ako beba zaspi u ljuljački - to postaje opasno," upozorava Ben Hoffman, pedijatar i predsjednik Vijeća Američke akademije pedijatara za prevenciju ozljeda, nasilja i trovanja.

Naime, kad beba zaspi u njihaljki, njezina glava se naginje prema naprijed, a brada pada na prsa, što može uzrokovati pozicijsku asfiksiju koja je vrlo čest uzrok ozljeda djece u dobi do dvije godine. Iz istog razloga djeca ne bi trebala spavati niti u autosjedalicama.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.