Savjeti stručnjaka

Edukatorica Brčić: 'Beba treba spavati na leđima, posebno prvih mjeseci'

Kako bi sigurnost djece bila na najvišoj razini vrlo je važno poslušati savjete stručnjaka i provjeriti što se sve treba učiniti u svom domu da bi dijete bilo sigurno

Kada roditelji donesu bebu kući, posebno kada se radi o prvom djetetu, znaju osjećati veliki strah. Boje se hoće li njihova najveća ljubav koja ima samo nekoliko kilograma biti nahranjena, zdrava, sigurna i naravno dobro spavati. Zbog te nesigurnosti važno je da se za početak roditelji smire, a onda potpuno hladne glave poslušaju i poneki savjet koji im može osigurati mir, a bebi najveću sigurnost.

Edukatorica Iva Brčić, praktičar terapijskih vještina i The Happiest Baby edukatorica, već godinama radi s roditeljima i kroz različite radionice pomaže im da se osjećaju bolje, a pomoću praktičnih savjeta da olakšaju svoju svakodnevicu. Zato smo pitali edukatoricu Brčić koje su najvažnije stvari kada se radi o spavanju i položaju bebe.

"Bebe prije svega trebaju spavati na leđima. Nikako ne smijemo staviti bebu ni u jedan drugi položaj. Naravno kada se beba počne sama okretati onda je u redu stavljati ju na bok, trbuh ili u drugi položaj. Roditelji misle da bi bebu trebalo okretati i boje se da će joj se zaležati glavica, ali glava se formira kada se beba počne okretati i sigurno neće ostati zaležana", rekla nam je Brčić te dodala da roditelji uvijek trebaju razmišljati o sigurnosti djece, u svim segmentima života.

"Sigurnost je najvažnija kada se radi o djeci, a rekla bih da je i povijanje korisno, pogotovo tijekom prva tri mjeseca. Beba je mirnija i opuštenija, a povijanje sprječava neželjeno okretanje. Osim toga, vrlo je važno reći kako bebi ne trebaju deke, prekrivači i jastuci. Jedino što može biti u krevetiću je dekica ili plahta, ali koja se zatakne ispod ruba madraca. Jastuci bebama ne trebaju! Ako beba ima refluks ili zna bljuckati onda se može ispod madraca, u dijelu gdje se nalazi glava, staviti zarolani ručnik. Tako će madrac biti malo nagnut", objasnila je dalje.

Image
Foto: Unsplash

Krevetić treba biti na pravom mjestu

"Također je vrlo važno maknuti sve plišance, igračke i slično. To im uopće ne treba i može biti opasno kod malih beba. Na primjer može im pasti na glavu, a beba ne može pomaknuti glavu i mogu se dogoditi loše stvari. Zaštite koje se nalaze na krevetićima mogu biti opasne kada se beba počne kretatipa ruka ili glavica mogu zapeti ispod zaštite. Bebe koje se počinju penjati mogu iskoristiti zaštitu kao stepenice i ispasti van iz kreveta", rekla je o igračkama te na kraju dodala.

"Krevetić nikada ne smije biti blizu prematalice, polica i sličnih komada namještaja ili prozora. Također je važno da je jedna strana krevetića uz zid, a da okolo nema ništa."

Image
Savjeti za roditelje

Edukatorica Iva Brčić: Zajedničko spavanje s bebom treba izbjegavati prvih šest mjeseci