14 sati dnevno

Istraživanje potvrdilo da je majčinstvo jednako radu na dva i pol posla

Prema studiji, majke provode 98 radnih sati tjedno u aktivnom obavljanju poslova, a kad se to preračuna na radni tjedan, dobije se broj od 14 sati na dan

jordan-rowland-lfEX-fEN3zY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi koji imamo djecu znamo da u roditeljstvu nema slobodnih dana - a jedno istraživanje pokazuje koliko naporno zapravo može biti majčinstvo.

Image

Psiholozi kažu da se majke moraju redovito odmoriti od svoje djece

Naime, studija koju je objavio Welch's proučavala je 2.000 majki djece između 5 i 12 godina i utvrdila da je majčinstvo jednako tome kao da radiš dva i pol posla.

Naime, prema studiji, majke provode 98 radnih sati tjedno u aktivnom obavljanju poslova, a kad se to preračuna na radni tjedan, dobije se broj od 14 sati na dan.

Studija je također otkrila da prosječna majka započinje svoj dan između 6 i 6.30 ujutro, a s poslom ne prestaje sve do 20:30. (A, za mnoge od nas - posebno one s više male djece - to zvuči kao jedan od boljih dana, zar ne?)

"Rezultati istraživanja ističu koliko zahtjevna uloga majke može biti, kao i neprestani niz zadataka od kojih se sastoji", rekla je Casey Lewis iz Welcha i jedna od autorica istraživanja za Yahoo! News.

Prema istraživanju, prosječna majka ima sreću što svaki dan sebi priušti oko sat i sedam minuta pauze, a četiri od 10 majki rekle su da njihov život cijeli tjedan izgleda kao beskrajna serija zadataka.

Unatoč zahtjevima, majke koje su sudjelovale u istraživanju rekle su da bez nekih 'pomagala' ne bi uspjele, ističući kavu, dječje tv emisije, Netflix te pomoć baka i djedova, ali i povremenu dostavu hrane.

Naravno, otkrića za mnoge majke nisu baš iznenađujuća. No, ono što je vrijedno u istraživanju jest upravo ono što bi trebalo jasno i glasno reći ostatku društva: majke trebaju podršku na svojim radnim mjestima, ali i u domovima te zajednicama.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.