Zanimljivosti o bebama

15 čudesnih stvari o novorođenim bebama koje vjerojatno nisi znala

Neke od najneočekivanijih i najzanimljivijih stvari (koje su zapravo vrlo česte) izdvojile smo u nastavku, stoga baci oko želiš li naučiti nešto novo o novorođenim bebama ili pak provjeriti svoje znanje

profimedia-0499015724.jpg
Foto: Profimedia

Bebe koje su tek izašle iz maternice svojih majki doista su čudesne, a osim što su nevjerojatno slatke i neodoljive, novopečene roditelje mogu itekako zbuniti čudnovatim stvarima, poput stolice u mnogo različitih boja, uključujući žutu i zelenu.

Image

Novorođenčad i njihove mame dijele dobre bakterije kroz dojenje

I vjerovala ili ne, njihova prva stolica uopće ne smrdi. Tek nakon što ih počneš hraniti, počinju imati bakterije u crijevima što izlučevinama daje taj poznati smrad. Ovo je samo jedna od mnogih nevjerojatnih stvari o novorođenim bebama.

Neke od najneočekivanijih i najzanimljivijih stvari (koje su zapravo vrlo česte) izdvojile smo u nastavku, stoga baci oko želiš li naučiti nešto novo o novorođenim bebama ili pak provjeriti svoje znanje.

Nemaju koljena

Budući da je kost vrlo kruta i sklona lomljenju, to može otežati proces rađanja i uzrokovati ozljede. Zbog toga se djeca rađaju sa fleksibilnom hrskavicom u zglobovima koljena. Na kraju će se ta hrskavica stvrdnuti i postati koščata kapica koljena, poput one koju imaju odrasli.

shimmer fallback

Imaju puno više kosti nego mi

Zapravo, bebe se rađaju s oko 100 kostiju više nego što odrasli imaju u svom tijelu! Imaju oko 300 kostiju pri rođenju, a one će se s vremenom stopiti i stvoriti 206 kostiju koje imaju i odrasli. Neke su kosti od hrskavice koja će ih tijekom rasta i razvoja zamijeniti kostima uz pomoć kalcija. Cijeli će postupak biti završen dok napune 25 godina, nakon čega kosti više ne mogu rasti.

shimmer fallback

Možda puno plaču, ali nemaju suze

Suzni kanali beba i dalje se razvijaju nakon rođenja, tako da obično nije neka velika stvar ako ih nemaju kad plaču. Većina beba počinje stvarati suze oko 2. tjedna starosti, ali nekima može trebati i do 2 mjeseca. Iako možda još nemaju suze, novorođene bebe obično plaču 2 do 3 sata dnevno. Ponekad to čine bez razloga, ali većinom zapravo pokušavaju komunicirati s nama.

shimmer fallback

Vjerojatno ne mogu okusiti sol

Novorođenčad ne reagira na okus soli kao na druge okuse, poput slatkog ili gorkog. Ili ne mogu prepoznati sol ili ih jednostavno nije briga za okus. Ali bebe počinju registrirati okus soli negdje između 2. mjeseca i 6 mjeseci starosti.

shimmer fallback

Imaju okusne pupoljke na više mjesta nego mi odrasli

Iako bebe imaju približno jednak broj senzora okusa kao djeca i mlađe odrasle osobe, pokrivaju više područja. Okusni pupoljci beba mogu se naći ne samo na njihovom jeziku već i na krajnicima i stražnjem dijelu grla.

shimmer fallback

Sjećaju se što su sve okusile u maternici

U maternici je dijete okruženo amnionskom tekućinom i dio toga svakodnevno proguta. Tekućina je aromatizirana hranom i pićima koje majka konzumira. U 21. tjednu trudnoće unutar majčine utrobe, rastuća beba može okusiti ono što njihova majka jede i pije. Nakon što se rode, vjerojatnije će preferirati ono što je njihova majka jela tijekom trudnoće.

shimmer fallback

Također se sjećaju zvukova koje čuju u maternici

Ako majka pušta raznorazne melodije bebi dok je u trbuhu, još uvijek ih se može sjećati kao novorođenče. Studija je pokazala da mozak beba koje su čule određenu melodiju neposredno prije rođenja snažnije reagiraju na melodiju neposredno nakon što su se rodile i u četvrtom mjesecu.

shimmer fallback

Mogu imati mini mjesečnicu

Novorođene djevojčice mogu imati malo krvarenja u dobi od 2-3 dana, ali obično to nije razlog za brigu. Razlog ove "mini mjesečnice" je povlačenje hormona kojima su bile izloženi u maternici. Neće ponovo imati menstruaciju sve dok ne dosegnu pubertet.

shimmer fallback

Također mogu imati mini grudi

Novorođena djeca (i dječaci i djevojčice) mogu imati natečene, povećane grudi i/ili kvržice oko područja prsa. Većinu vremena to je samo zbog izloženosti majčinim hormonima u maternici. Isti hormoni zbog kojih majčine grudi nabreknu mogu to isto učiniti i bebinim grudima.

shimmer fallback

Neke bebe čak izlučuju mlijeko

Iako je poznato kao "vještičje mlijeko", neonatalno mlijeko nije natprirodni fenomen i sasvim je normalno. Ono što se događa je da dijete dobiva hormone od majke kroz posteljicu dok je u maternici. A postupak se nastavlja nakon što se rodi ako je dojeno. Obično prestaju proizvoditi mlijeko u dobi od 2 mjeseca.

shimmer fallback

Mogu dobiti prištiće

Opet, ovdje djeluju hormoni, ali za razliku od tinejdžera, hormoni ne dolaze od njih. Preostali hormoni koje beba dobiva od majke potiču njihove uljne žlijezde da na njihovoj koži niču male akne. Budući da pore u dječjoj koži još nisu u potpunosti razvijene, postaju laka meta za uvlačenje nečistoće.

shimmer fallback

Neke bebe mogu imati neobično oblikovane glavice

Razlog tome je što je ponekad bebina glava oblikovana tako da izgleda neravnomjerno dok prolazi rodnim kanalom. U drugim se slučajevima njihov oblik glave mijenja nakon rođenja zbog pritiska na stražnji dio glave kada beba leži na leđima. Na vrhu glave nalaze se dva meka mjesta na kojima kosti lubanje još nisu narasle, odnosno razvile se, zbog čega su prilično podatne.

shimmer fallback

Mogu puno kihati

Novorođene bebe znaju puno kihati jer češće moraju pročišćavati nos nego odrasli. Imaju manje nosne prolaze, koji se lakše mogu začepiti. Kihanjem se rješavaju stvari poput majčinog mlijeka, sluzi, dima, pa čak i prašine u zraku. Također još uvijek dišu na usta, pa i to može pridonijeti kihanju.

shimmer fallback

Možda gledaju prekriženih očiju

Neke se bebe rode s dodatnim naborima kože u unutarnjim kutovima očiju ili imaju široko premošten nos, zbog čega mogu izgledati kao da gledaju prekriženih očiju. Ali obično to nije razlog za brigu jer će im prirasti u nos ili će im nabori nestati. Njihove se oči možda čak ni ne kreću savršeno u tandemu, ali dok napune tri godine, oči bi se trebale moći kretati složno.

shimmer fallback

Često spavaju s otvorenim očima

Iako možda zvuči kao scena iz horor filma, zapravo se ne treba ničega bojati. Češće je nego što misliš, a ako i sama spavaš otvorenih očiju, velika je vjerojatnost da će i tvoja beba. Također, bebe imaju duže spavanje brzim pokretima očiju (REM) od odraslih. To, u kombinaciji s njihovim nervoznim sustavom koji se još uvijek razvija, može dovesti do otvaranja očiju dok spavaju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.