Nova faza

Savjeti uz koje će odvikavanje od pelena proći 'bezbolnije'

Kako znati je li dijete spremno za odvikavanje od pelena? Uz ovih nekoliko stručnih savjeta bit će ti puno jasnije

profimedia-0102415006.jpg
Foto: Profimedia.hr

Odvikavanje od pelena roditeljima se može činiti kao vrlo težak zadatak za njih, ali i za dijete. No, svaki roditelj treba znati da, ako je dijete uistinu spremno, nema potrebe ze previše brige. "Život ide dalje i jednog dana će dijete jednostavno odbaciti pelene", objašnjava dr. Lisa Asta za Parents.

Image
Tantrumi se mogu ublažiti

Tajne odgoja: Šest razloga za dječji tantrum i kako ga umiriti

No, bez obzira na to što znaju da se svako dijete na kraju odviknulo od pelena, roditelji često imaju puno pitanja. Pitanje koje ih najčešće zanima je: Koja dob je najprimjerenija za početak odvikavanja od pelena? No, ne postoji univerzalni odgovor nego ovisi o svakom djetetu. Zato u nastavku donosimo savjete stručnjaka koji mogu poslužiti kao smjernice u ovoj fazi dječjeg života.

Kada treba započeti s odvikavanjem od pelena?

Kao što smo već gore istaknuli, ne postoji idealno vrijeme za prelazak iz pelena na kahlicu. "Kada dijete želi ići na kahlicu, ono će to učiniti. Ponekad se to dogodi s 18 mjeseci, a ponekad tek nakon trećeg rođendana", kaže dr. Asta te dodaje da većina djece obično započinje s odvikavanjem od pelena između 18. i 30. mjeseci.

Znakovi koji mogu ukazivati na to da je dijete spremno za odvikavanje od pelena:

- dijete ima suhu pelenu najmanje dva sata tijekom dana, a pelena je suha i nakon popodnevnog spavanja
- dijete može slijediti jednostavne upute poput toga da ode u kupaonicu, sjedne i skine odjeću
- zanima ga donje rublje za "velike" i želi ga nositi
- dijete zna kada je njegova pelena mokra. Pokazuje to plačem, držanjem tijela ili nekim riječima. Kada pokazuje znakove da želi koristiti toalet to je znak da je vrijeme za navikavanje na kahlicu.
- čak i ako se dijete čini spremno, stručnjaci predlažu da se odvikavanje od pelena ne događa tijekom nekih stresnih perioda. Na primjer, ako se obitelj seli ili ide na godišnji, ili ako očekujete dolazak bebe i slično.
- djeca će novu vještinu lakše savladati ako su opuštena i imaju uobičajenu rutinu.

Image
Foto: Pexels

Kako započeti s ovim procesom?

Jednom kada roditelji shvate da je dijete spremno za korištenje kahlice vrlo je važno da znaju koje prve korake mogu učiniti.

Važno je dijete polako upoznati s novim stvarima

Roditelji oko djetetovog prvog rođendana mogu povremeno spominjati kahlicu kako bi probudili zanimanje. Također mogu pronaći slikovnice vezane za ovu temu, ali i omiljene igračke mogu se spominjati u ovom kontekstu. "Pitam se mora li Ena (najdraža plišana igračka) ići na kahlicu", ovo je primjer kako roditelji mogu povezati igračke i kahlicu. Ideja je podići svijest o kahlici i djetetu učiniti ugodan cijeli ovaj koncept prije nego li bude spremno za odvikavanje.

Raspored je važan tijekom odvikavanja od pelena

"Ključno je imati raspored tijekom odvikavanja kako bi djetetu kahlica lakše postala navika", objašnjava pedijatrica Wendy Sue Swanson. Razmisli da o tome da dijete staviš da svaka dva sata, bez obzira na potrebe, sjedi na kahlici. Prvo ujutro, prije nego izađete iz doma, zatim kasnije prije spavanja. Djetetu se može reći da skine hlače ili trenirku, a zatim mu reci da sjedi na kahlici. Možete zajedno čitati slikovnicu ili igrati neku igru i vrijeme će mu proći na zabavan način.

Image
Foto: Pexels

Potrebno je vrijeme i trud

Sigurno svakog roditelja zanima kako što prije završiti s privikavanjem na nove okolnosti i postoji li neki trodnevni trening. To je sve u redu, ali ako nešto žele jako brzo moglo bi biti frustrirajuće. "Često vidim roditelje koji se hvale kako svog dvogodišnjaka sve naučili za vikend, a zatim kažu da je dijete imalo 'nezgodu' četiri puta dnevno", objašnjava dr. Goldstein. "No, to nije isto što i odvikavanje od kahlice. Kada su djeca uistinu spremna često će i sama početi tražiti kahlicu", dodaje dalje.

Higijena od prvog dana

Važno je da djeca imaju dobre navike koje će trajati cijeli život, a to se počinje učiti prvi kada krene odvikavanje od pelena. Pranje ruku je obavezno, kao i brisanje, bez obzira je li dijete obavilo nuždu. Ruke bi se trebale prati vodom i sapunom, a pranje ruku sapunom bi trebalo trajati najmanje 20 sekundi.

I na kraju stručnjaci roditelje upozoravaju na jednu važnu stvar. Nije rijetkost da dijete koje nekoliko dana uspješno koristi kahlicu kaže da se želi vratiti pelenama. Da bi roditelji izbjegli situacije u kojima počinje borba ili dijete počinje zadržavati stolicu, mogu se složiti s kratkom pauzom.