Izgled djece i roditelja

Zašto neka djeca uopće ne sliče svojim roditeljima? Evo što kaže znanost

Na izgled djece velikim dijelom utječe genetika, ali i neki vanjski čimbenici, a evo što o svemu kaže znanost

roditelji-djeca.jpg
Foto: Pexels

Čak 99,9% naše DNK jednako je kao i kod svih ostalih ljudi, a s obzirom na to da DNK nasljeđujemo izravno od roditelja, čini se da bi krvni srodnici trebali biti slični "kao jaje jajetu". Međutim, za mnoge od nas to jednostavno nije slučaj.

Image
Dobro je imati starije roditelje

Znanost tvrdi da djeca starijih roditelja imaju niz prednosti - evo i koje su to

Često se može dogoditi da vidimo neko dijete s roditeljima - njegovi roditelji imaju smeđu kosu, a ono crvenu. Nerijetko se dogodi i da dijete čija oba roditelja imaju smeđe oči, ima plave oči. Onda se ne možemo ne zapitati - zašto neka djeca nimalo ne nalikuju svojim roditeljima?

Image
Foto: Profimedia.hr

U svemu tome svoje "prste" ima genetika, ali i neki vanjski čimbenici na koje možemo utjecati, a većina se odgovora krije upravo u znanosti. Evo kako naša tijela odlučuju o svom izgledu i što o tome kaže znanost.

Negenetski čimbenici

Opće je poznata činjenica da genetika određuje naš izgled. No, prije nego što proučimo kako se to događa, moramo razmotriti nekoliko drugih čimbenika koji mogu dovesti do toga da dijete izgleda drugačije od svojih roditelja. Majčina prehrana tijekom trudnoće definitivno je jedan od njih. Na primjer, ako je nezdrava, a budući roditelj konzumira previše nezdrave hrane, to može dovesti do toga da dijete bude pretilo u budućnosti.

Image
Foto: Pexels

Štoviše, ako osjećaš da tvoje dijete ne liči na tebe, potrebno je razmotriti utječu li neki vanjski čimbenici na tvoj vlastiti izgled. Primjerice, ako puno vremena provodiš na suncu, logično je da će ti koža biti tamnija, kosa svjetlija, a mogla bi dobiti i pjege od sunca.

Znanost objašnjava (gotovo) sve

Od trenutka kada se pojavi, embrij ima DNK materijal oba roditelja, međutim, to ne znači da će beba izgledati točno poput bilo kojeg od njih. U ovoj kombinaciji gena dominiraju neki aleli, poznati i kao varijacije gena, pa se oni pokazuju, a drugi su recesivni - maskirani su, ali ih potomci i dalje nasljeđuju.

Image
Foto: Pexels

Međutim, priča postaje još zanimljivija. Mnogi geni rade zajedno, što dovodi do jačanja, smanjenja ili čak potpunog isključivanja njihovih učinaka. Dakle, čak i ako pažljivo analiziramo genom roditelja, još uvijek nećemo moći precizno predvidjeti kakve će osobine djeteta biti.

Zašto je bebina kosa drugačija

Svi imamo brojne gene koji određuju boju, strukturu i razne druge čimbenike povezane s kosom. Geni koji određuju boju naše kose, zajedno s bojom očiju, kontroliraju melanocite - stanice koje proizvode melanin. Dakle, genska mješavina odredit će boju i strukturu kose bebe, što može ispasti poput jedne od boja kose roditelja ili negdje između.

Image
Foto: Pexels

Štoviše, čak i ako kosa tvog djeteta nimalo ne nalikuje tvojoj, ne brini - to se s vremenom može promijeniti zbog hormona i drugih čimbenika. Pogledaj svoje fotografije iz djetinjstva i možda ćeš tamo pronaći sličnosti.

I potencijal rasta je utvrđen

Znanstvenici vjeruju da 80% DNK naslijeđene od roditelja određuje visinu osobe. Genetičke mutacije i čimbenici okoliša, poput prehrane u djetinjstvu, bolesti i slično, čine ostalih 20%. Ipak, visina djeteta u odrasloj dobi može se približno izračunati pomoću ove formule: zbroji visinu majke i oca, dodaj 13 cm za dječake ili oduzmi 13 cm za djevojčice, a broj koji si dobila podijeli s 2.

Image
Foto: Pexels

Boja očiju je složenija nego što se čini

U prošlosti su ljudi vjerovali da boju očiju definira jedan gen, pa ako jedan od roditelja ima plave oči, a drugi smeđe oči, beba će imati smeđe oči. Međutim, stvarnost je složenija, a višestruki su geni odgovorni za ovaj aspekt izgleda. I premda je to neobično, dva plavooka roditelja mogu dobiti dijete sa smeđim očima i obrnuto.

Image
Foto: Pexels

Također je potrebno zapamtiti da se djetetova boja očiju ne može vidjeti odmah - u većini slučajeva ona se pojavljuje otprilike godinu dana nakon rođenja, a prije tog trenutka oči većine beba izgledaju plavo.

Imaj nepristran pogled

Konačno, tvoje dijete zapravo može izgledati više poput tebe nego što zapravo misliš. Primjerice, postoji staro, ali i dalje popularno vjerovanje da mala djeca imaju tendenciju da više nalikuju svojim očevima, no istraživanja pokazuju da dojenčad u većini slučajeva zapravo podjednako podsjećaju na oba roditelja. Štoviše, tvoja je beba možda naslijedila više osobnih osobina od tebe, a na kraju krajeva - izgled nije najvažnija stvar.

Image
Foto: Pexels