Dobro je imati starije roditelje

Znanost tvrdi da djeca starijih roditelja imaju niz prednosti - evo i koje su to

Posljednjih godina ljudi sve više odgađaju rođenje prvog djeteta, što zbog financija, što zbog karijere. No ispada da i to ima svoje dobre strane, posebno za dijete

starijiroditelji.jpg
Foto: Pexels

Najstarija žena koja je postala majka rodila je u 74. godini života, dok je najstariji otac imao 96 godina. Iako su ove dvije osobe definitivno srušile sve predrasude kada je riječ o dobi u kojoj bismo trebali postati roditelji, istraživanja su pokazala da se prosječna dob osoba koje su po prvi put postale roditeljima znatno povećala u posljednjih nekoliko godina.

Image
Odgoj djece

Socijalne vještine koje djeca trebaju razviti jer su važne za uspjeh

Iako se odgađanje poroda pripisuje financijskoj spremnosti i želji za rastom u karijeri, stručnjaci su otkrili da na IQ djeteta može utjecati to ako su mama ili tata zrelijih godina.

No to nije jedina prednost djece čiji su roditelji malo stariji - brojna istraživanja pokazuju kako na djecu rođenu od starijih roditelja upravo ta razlika u godinama može mentalno i emocionalno utjecati, a mi smo izdvojile još nekoliko jedinstvenih prednosti takve djece.

Roditelji igraju veliku ulogu u inteligenciji svoje djece

Dio nečijeg intelekta zapravo je nasljedan. Iako se 20 do 40 posto dječje inteligencije nasljeđuje, velika je vjerojatnost da će dva inteligentna roditelja odgajati inteligentno dijete. Međutim, nedavna istraživanja otkrila su da dob roditelja značajno utječe na kognitivnu inteligenciju njihove djece.

Paru u kojem je otac znatno stariji i ima više od 50 godina utvrđeno je da postoje povećani rizici od neuspjeha u ocjenama i slabijeg obrazovanja. S druge strane, dijete rođeno od starije mame ima veću vjerojatnost za dobar intelektualni razvoj i bolji školski uspjeh. Visok kvocijent inteligencije može se pripisati tomu i da starija majka ima veće životno iskustvo i uspješniju karijeru, pa tako može svoje dijete intelektualno stimulirati na pozitivan način. S druge strane, utvrđeno da je niski IQ mogući rezultat genetskih mutacija koje se javljaju u starijih muškaraca.

Dob roditelja može utjecati na tjelesnu dobrobit djeteta

Višestruka ispitivanja pokazala su da stariji roditelji mogu biti uzrok zdravstvenih rizika i genetskih mutacija kod svoje djece, poput prijevremenih porođaja i razvojnih poremećaja. Iako se ovo istraživanje može učiniti alarmantnim, slični rezultati bili su prisutni i kod mladih majki, mlađih od 25 godina.

Suprotno tome, medicinski stručnjaci otkrili su da je dijete čija je majka starija manje sklono ozljedama i hospitalizacijama. U drugom se istraživanju spominje da je vjerojatnije da će djeca rođena od starijih roditelja živjeti dulje i zdravije, jer imaju mutacije koje štite DNK, a koje se mogu prenijeti i na buduće generacije.

Roditelji imaju velik utjecaj na mentalno zdravlje svoje djece

Veliki strah za djecu starijih roditelja, a čak i za same roditelje, je nošenje s gubitkom. Istraživanje je otkrilo da kada roditelji dobiju djecu u starijoj dobi, posebno krajem četrdesetih i početkom pedesetih, postoji veća šansa da će se dijete morati suočiti s gubitkom roditelja u ranoj dobi, što može utjecati na njegovo mentalno zdravlje i dobrobit. No unatoč tome, stručnjaci objašnjavaju da će, budući da je vjerojatnije da će stariji roditelji imati više stabilnosti u svom životu, njihova djeca odrasti u istoj toj stabilnosti i, prema tome, imat će manje mentalnih problema.

S druge strane, biti roditelj u izuzetno mladoj dobi također može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje djeteta. Otkriveno je da mlađi roditelji provode manje vremena s djecom zbog posla, što je bilo povezano s negativnim učincima na obiteljski odnos i djetetove emocije. Uz to, utvrđeno je da djeca roditelja tinejdžera imaju veće poteškoće u suočavanju sa svojim osjećajima i ponašanjem.

Dob roditelja može biti faktor u djetetovom društvenom životu

Moglo bi se pretpostaviti da stariji roditelj djetetov život čini socijalno neugodnijim. Međutim, istraživanja pokazuju drugačije i govore nam da se djeca starijih roditelja ponašaju bolje i da imaju manje problema u odnosu na vršnjake. Istraživanje također sugerira da su djeca koja imaju starije roditelje manje sklona kršenju pravila i manje su fizički agresivna.