In vitro oplodnja

Neuspjela potpomognuta oplodnja: Šest stvari koje trebaš znati ako si prošla kroz ovo iskustvo

Svaki šesti par u Hrvatskoj suočava se s neplodnošću, a dio njih odlučuje se na in vitro oplodnju. Iako je to jedan od najuspješnijih oblika potpomognute oplodnje, ne uspijeva uvijek, a nekoliko je stvari koje moraš znati ako si i ti prošla kroz ovo emocionalno iskustvo

neuspjela-oplodnja.jpg
Foto: www.profimedia.hr

U posljednjih 30 godina učestalost neplodnosti porasla je 5 posto, u Hrvatskoj je čak 17 posto parova neplodno, što je otprilike 80 tisuća parova u cijeloj zemlji. Njih oko 10 tisuća liječi se, a gotovo polovica njih ni ne registrira ta problem. Pomoć liječnika traži se prosječno nakon 2 godine neplodnosti, a ciljano liječenje počinje nakon 4 godine. Većina se parova odlučuje na in vitro oplodnju ili IVF, oblik potpomognute oplodnje u kojoj liječnici kombiniraju jajašce i spermu u laboratorijskoj posudi prije prijenosa embrija u maternicu.

Image
Bez srama

Sve što si htjela znati, a nisi se usudila pitati o umjetnoj oplodnji

To je jedan od najuspješnijih oblika potpomognute oplodnje, a stopa živorođenih iz jednog ciklusa IVF-a je oko 55,6% za osobe ispod 35 godina i 40,8% za osobe između 35 i 37 godina, prema američkoj organizaciji Society for Assisted Reproductive Technology. A čak i onima koji se podvrgnu liječenju i postanu roditelji, potrebno je u prosjeku 3,6 IVF ciklusa da zatrudne. No ne postoje dvije iste osobe ili ciklusi, pa tako, nažalost, nije ni svaka in vitro oplodnja uspješna, a razlozi mogu biti razni.

"Najveća bolna točka neplodnosti je suočavanje s osjećajem neizvjesnosti", za SELF kaže licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja Marissa Nelson, koja je specijalizirana za parove i neplodnost. "Zato što ne znaš koji su sljedeći koraci. Kojim putem sada krenuti? Kako se nosimo s tim? Trebamo li posvojiti? Trebamo li stati? Sve to postaje jednostavno previše za parove". Ipak, postoje neke stvari koje je važno znati ako si prošla kroz proces neuspjele potpomognute oplodnje - od toga koji su razlozi na neuspjeh do toga kako se nositi s emocijama.

Postoje uobičajeni razlozi zbog kojih IVF ciklus može biti neuspješan

Kromosomske abnormalnosti su česte, i u embrija i u rođene djece, i mogu pridonijeti neuspjehu IVF ciklusa, objašnjava reproduktivni endokrinolog i stručnjak za neplodnost iz Chicaga. Prema američkom Nacionalnom institutu za istraživanje ljudskog genoma, te abnormalnosti su brojčane ili strukturalne. Kod brojčane abnormalnosti, u stanici ima previše ili premalo kromosoma, a kod strukturalne, struktura kromosoma je promijenjena. Postoje mješoviti dokazi o tome koliko kromosomske abnormalnosti utječu na stopu uspješnosti IVF-a, ali one su faktor koji se, nažalost, ne može kontrolirati.

Image
Foto: Pexels

Još jedan glavni razlog zbog kojeg IVF ciklusi mogu biti neuspješni je prijemljivost maternice. Možda zvuči jednostavno, ali mora se uskladiti mnogo čimbenika da bi se embrij uspješno pričvrstio za maternicu tijekom uspješnog IVF ciklusa. Endometrij, membrana koja oblaže maternicu, igra ključnu ulogu tijekom implantacijskog razdoblja, vremena tijekom kojeg je sluznica u optimalnom stanju da pravilno primi embrij. "Pacijenticama dajemo sve te lijekove, ali možda sluznica maternice nije dovoljno prijemljiva da se za nju uhvati embrij. Dakle, nisu usklađeni", objašnjava dr. Jeelani za SELF.

Genetsko testiranje je opcija

S obzirom na to da su kromosomske abnormalnosti faktor, možeš se odlučiti za nešto što se zove predimplantacijsko genetsko testiranje (PGT) ako se osjećaš ugodno, ako ti je dostupno i ako je unutar tvojih mogućnosti. Tijekom ovog postupka uzima se uzorak stanica iz svakog embrija i šalje ih se u laboratorij na provjeru kromosomskih abnormalnosti. Embriji koji se smatraju nenormalnim ne prenose se, prema Centru za plodnost i medicinsku reproduktivnu medicinu Sveučilišta Washington. Važno je napomenuti da PGT ne jamči nužno uspješnu implantaciju ili novorođenče bez ikakvih genetskih abnormalnosti, prema American College of Obstetrics and Gynecology, a uz to može biti prilično skup test. Ipak, i to je nešto što se može razmotriti na početku tvog IVF putovanja.

Image
Foto: Pexels

Napravi prostora za IVF u svom rasporedu, i to što više

Umjetna oplodnja ili IVF je posao s punim radnim vremenom povrh tvog stvarnog posla s punim radnim vremenom. Planiraj i pripremi se u skladu s tim - ali ne previše. IVF je krajnje nepredvidiv, pa je najbolje isprazniti svoj kalendar koliko god možeš kako bi sve mogla uskladiti, od konzultacija s doktorom do samog postupka. Uostalom, sve ovisi o tome kako tvoje tijelo reagira na lijek, jer su svako tijelo i svaki ciklus drugačiji. Ako je moguće, iskoristi dan transfera i sljedećih nekoliko dana za opuštanje. Tvoje je tijelo prošlo kroz mnogo toga - hormone, planiranje i pripreme - i vjerojatno bi ti koristilo malo vremena za odmor. A nije loša ideja ni uzeti slobodan dan kada ćeš raditi test za trudnoću.

Image
Foto: Pexels

Između ciklusa možeš napraviti pauze

Iako, prema dr. Jeelani, nema čvrstog znanstvenog dokaza da pauze pomažu ili smanjuju šanse za začeće, IVF je postupak koji često fizički, psihički i emocionalno umara, pa pauza nije loša. Kada odlučuješ trebaš li napraviti pauzu ili ne, obrati pažnju na to kako se emocionalno osjećaš. "Nema promjene u ishodu ako napraviš pauzu. Neki pacijenti misle: Ako ne radim pauzu, onda imam veću stopu uspjeha. Ali ni to nije istina", kaže dr. Jeelani.

Image
Foto: Unsplash

Hoćeš li pokušati ponovno ili pričekati ovisi o tvojim specifičnim potrebama, uključujući i financije. Ako imaš embrije u banci embrija, ne moraš žuriti, ali ako nemaš, zapamti da vrijeme i plodnost idu ruku pod ruku, a količina i kvaliteta jajnih stanica opada s godinama. Dosadašnja istraživanja pouzdano upućuju na to da je plodnost žene u opadanju već od 32. godine, a nagli pad plodnosti bilježi se već nakon 38. godine.

Okruži se ljudima koji će ti biti podrška

U istraživanju iz 2017. objavljenom u Human Reproduction, 41% od ukupno 416 ispitanika koji su se borili s neplodnošću suočavalo se s depresijom. Stoga je važno potražiti podršku izvan svog medicinskog tima, bilo kroz terapiju, obitelj i prijatelje ili grupe podrške. Proces umjetne oplodnje sa sobom donosi vrtlog različitih emocija i zato je važno biti okružen ljudima koji će ti biti podrška u svakom trenutku. Također, kada je u pitanju komunikacija s tebi dragim ljudima, napravi neki plan za komuniciranje različitih koraka ciklusa, posebno u slučaju neuspjeha. Mogla bi im reći nešto poput: "Ako vam se ne javim do 17 sati na dan rezultata, ciklus nije uspio". Na taj ćeš način izbjeći to da svakoga posebno moraš zvati i ponavljati im loše vijesti.

Image
Foto: Unsplash

Proživi sve emocije koje osjećaš i nemoj se suzdržavati

U redu je odbiti poziv za krštenje, u redu je ignorirati svoje trudne prijateljice na društvenim mrežama ili bilo što drugo što će te podsjetiti na ono što nemaš. To te ne čini lošom osobom i u redu je osjećati sve emocije koje trenutno osjećaš. "Postoji trauma oko neplodnosti i svega što ide uz nju. Postoji taj osjećaj nepravde. Stoga možeš doživjeti povećanu količinu tjeskobe ili depresije, osjećaj bespomoćnosti ili nemoći nad situacijom", objašnjava Nelson. No usprkos svemu, sjeti se koliko si daleko dogurala i budi ponosna na sebe. Vjeruj u sebe i ne gubi tu vjeru. IVF je proces koji ima svoje uspone i padove, no zapamti - nisi sama, jaka si i sve će doći u svoje vrijeme.

Image
Foto: Pexels