Zdrava prehrana

Neka se nađu na tanjuru: 8 najzdravijih namirnica za djecu

Zdrava prehrana važna je za sve, a posebno djecu u rastu i razvoju. Takvi obroci trebali bi se često naći na njihovom tanjuru i pokazati im da zdravo ne znači i neukusno

profimedia-0211532056.jpg
Foto: Profimedia

Uvriježeno je mišljenje da mališani ne vole povrće. OK, vjerojatno su im sladoledi i čokolade 'na prvu' primamljiviji od kelja ili mahuna, no to ne znači da povrće ne mogu zavoljeti. Zdrava i uravnotežena prehrana važna je za sve nas, a posebno za njihove moždane vijuge i tijela u razvoju.

Polovicu dječjeg obroka trebalo bi činiti voće i povrće, četvrtinu namirnice od cjelovitog zrna (npr. tjestenina), a drugu četvrtinu proteini poput jaja, mesa ili sira. Tvoja je uloga da djetetu budeš uzor u kreiranju zdravih prehrambenih navika pa zašto ne biste zajedno uživali u zdravim obrocima i grickalicama?

Image
I to je moguće

Zdrava prehrana na budžetu: Kako se hraniti bolje, a ne potrošiti previše?

Jer, kažeš li da je nešto neukusno ili da je samo jako zdravo, ali ne i fino, velike su šanse da će te dijete kopirati i odbiti tu hranu. Također, zdrava se hrana može zamaskirati u itekako ukusne zalogaje. Ipak, nipošto nemoj tjerati dijete da nešto pojede pod svaku cijenu jer je izgledno da će mu baš ta namirnica postati odbojna. Radije jedite u opuštenoj atmosferi i neka mališan katkad 'pomaže' u procesu kuhanja. Dobar primjer zlata vrijedi!

Image
Foto: Profimedia

Pa tragaš li za namirnicama koje bi mogla ponuditi svom djetetu, možda se pitaš koja su najzdravije i najvažnije za rast i razvoj. Balans je bitan i sve treba kombinirati, no ovaj put izdvajamo osam namirnica koje bi se svakako trebale naći u dječjoj prehrani. Naravno, ove namirnice nisu jedine zdrave, ali su iznimno važne. Donosimo popis!

Jogurt

"Jogurt je izvrsna opcija za doručak, međuobrok ili čak desert, ali morate paziti na sadržaj dodanog šećera", kaže nutricionistica Katie Andrews za portal Eating Well. Sadrži protein i vitamin D, a upravo su to nutrijenti koji često djeci nedostaju. Osim toga, jogurt sadrži dobre bakterije koje su važne za održavanje crijevne mikroflore. Dobar izbor je grčki jogurt koji nema dodanih šećera i takav serviraj djeci. Možeš dodati bobičasto voće da im zasladiš okus, a možeš ga i zamrznuti kako bi djeci bio primamljiviji – naravno, to je opcija u toplijim mjesecima. Svakako, ne izostavi ga iz prehrane svog djeteta.

Image
Foto: Unsplash

Grah

Možda tvom djetetu nije omiljen 'na varivo', ali grah je stvarno zdrava namirnica. Pun je proteina i vlakana, a i jednostavan je za pripremu. Ako ne znaš kako bi ga servirala klincu ili klincezi, uvijek ga možeš pomiješati u nadjevu njihove omiljene tortilje ili čak s tjesteninom. Ta će ih porcija obogatiti preporučenom dozom vlakana, a ona iznosi oko 25 grama dnevno za djecu od četiri do osam godina starosti. Također, grah će ih učiniti sitim pa bi mogla izbjeći: 'Ja sam gladaaan/na' dva sata nakon ručka. Dakako, s ovom namirnicom ne treba pretjerivati kasno navečer. Sve umjereno.

Image
Foto: Unsplash

Jaja

Jedno jaje sadrži šest grama proteina, ali i dozu vitamina D. Stoga su dobra varijanta za doručak – kuhana ili pečena. Dobra je stvar to što se jaja mogu 'sakriti' u šarenim salatama ili uz omiljenu rižu ili meso pa su velike šanse da će ih dijete s radošću jesti. Poigraj se s tanjurom! Također, čak i tvoj jednogodišnjak ili dvogodišnjak može konzumirati.

Image
Foto: Unsplash

Avokado

Iako možda nije toliko rasprostranjen u dječjoj kuhinji, avokado sadrži masti koje održavaju zdravu razinu kolesterola. Učinit će tvoje dijete sitim, a najveća mu je prednost to što se lako kombinira i uvrštava u razne obroke - slane ili slatke. Može se jesti žlicom, kao smoothie, kao dio deserta poput browniesa s avokadom, u sendviču, umiješati u salatu ili ga se može ubaciti u umak – kojim možeš politi tijesto ili krumpir. Opcija je zaista mnogo pa si roditelji tu mogu dati mašti na volju.

Image
Foto: Unsplash

Batat

Slatki krumpir može se kombinirati u bezbroj jela, a zbog okusa će biti privlačan i najmlađima. A uz to što je većini ukusan, bogat je vitaminom A, ali i kalijem. Uvrsti ga u prehranu.

Image
Foto: Unsplash

Mlijeko

Mlijeko održava jake kosti zbog vitamina D, a nakon navršene dvije godine, dijete može piti mlijeko s niskim udjelom masnoće – preporučena dnevna doza mlijeka i mliječnih proizvoda jesu tri porcije.

Image
Foto: Pexels

Bobičasto voće

Borovnice, maline i jagode neka se nađu na djetetovom meniju. Ovi slasni zalozagi zdravi su i prava su doza vitamina. Pomiješaj ih s jogurtom ili neka ih jedu kao zdravi međuobrok, a dobra ideja su i razni smoothiji. Bolje od čokolade!

Image
Foto: Unsplash

Povrće - svake vrste!

Mnogi ljudi ne jedu dovoljno povrća pa za kraj moramo spomenuti da je povrće bilo koje vrste važno za tvoje dijete. Što ga više ima, tim bolje. Svaka boja dostavlja druge nutrijente: zeleni špinat pun je vitamina K, crveno povrće ima vitamina A, dok, na primjer, brokula i karfiol sadrže komponente koje će se pobrinuti za održavanje balansa dobrih bakterija. U tjedni meni uvrštavaj niz ovih namirnica, a posebnu sreću imaju oni koji imaju vrt – vide li djeca kako raste mrkva ili rajčica, velike su šanse da će ih zavoljeti. Isprobavaj različite varijante zdravih obroka i vidi što tvom djetetu najbolje odgovara. Zdravo ne mora biti neukusno – upravo suprotno.

Image
Foto: Pexels