PROBAJ POGODITI

Najstarije, najmlađe? Znanstvenici otkrili koje je dijete najteže odgojiti

Imaš li veću obitelj vjerojatno se pitaš koje će ti dijete zadavati najviše glavobolje – znanstvenici donose odgovor na ovo tipično pitanje svakog roditelja s više djece

Najteže odgojivo dijete
Foto: profimedia.hr

Najstarije dijete je ujedno i najzrelije, odgovorno je i spremno pomagati. Najmlađe dijete je pomalo razmaženo i vječno zaigrano. Ovako bi se moglo sažeti vjerovanje većine nas roditelja, no koliko u ovom vjerovanju ima istine? Je li mlađe dijete teže odgojiti? A što je sa srednjim djetetom koje slovi kao ono koje je najdruštvenije, ali ujedno i ono koje pati od kompleksa jer nikad ni u čemu nije na prvom mjestu? Znanstvenici su se odlučili pozabaviti pitanjem koje je dijete, po redu rođenja, potencijalno najproblematičnije.

Image
SAVJETI ZA SAMOPOMOĆ

Roditeljski burnout: Znakovi koje bi trebala shvatiti ozbiljno

Massachusetts Institute of Technology, istraživačko sveučilište u američkom gradu Cambridge, provelo je istraživanje o karakternim crtama djece unutar obitelji. U istraživanju je sudjelovalo više od tisuću obitelji iz Danske i Floride te je promatrano ponašanje djece unutar obitelji i izvan nje. Evo do kojih su zanimljivih rezultata došli:

Prije svega, dokazano je ono u što mnogi već vjeruju: redoslijed rođenja u obitelji doista utječe na crte karaktera koje će se razviti i time na to koliko će lako biti provesti dobar odgoj. Istraživanje pokazuje kako većinom drugorođeni sinovi imaju problema s ponašanjem u školi – čak njih 20 do 40 posto. Osim toga, drugorođeni sinovi imaju 33 posto veću šansu nego njihova starija braća tijekom života počiniti kazneno djelo.

Znanstvenici su ovom prilikom također otkrili kako srednja djeca obično imaju većih poteškoća s prilagodbom. Naime, oni nisu niti miljenici obitelj kao njihova mlađa braća ili sestre, niti su „oni odgovorni“ poput starije braće ili sestara – nego su uvijek negdje u sredini. Srednja djeca obično dobivaju manje roditeljske pažnje i nerijetko im pronalaženje vlastite uloge u obitelji predstavlja velik izazov. Također, moguće je da potrebe srednjeg djeteta ostanu nezadovoljene – osobito ako dijete nije nametljivog kartera.

Image
Foto: Pexels

S druge strane, biti srednje dijete ima i jako dobrih strana – djeca koja nisu najstarija niti najmlađa nauče bolje slušati i promatrati druge. Također, ova djeca imaju bolje socijalne vještine i znaju kako imati dobar odnos s različitim ljudima. Emocionalno su inteligentniji i mogu djelovati kao medijatori u svađama i razmiricama jer su u mogućnosti uvidjeti obje strane.

Na kraju treba reći da je mnogo faktora koji utječu na razvoj naših osobina, a redoslijed rođenja samo je jedan od njih.