Posebna ljubav

Starija sestra zaslužna je i za tvoj uspjeh u životu - tvrdi istraživanje

Imati stariju sestru poseban je osjećaj. Ne samo da si imala ispunjenije djetinjstvo nego si upravo zbog nje danas uspješna osoba. Barem tako tvrdi znanost...

profimedia-0329228545.jpg
Foto: Profimedia

Razumije te, uz tebe je, a nekad te poznaje bolje nego ti sama sebe. Zna kad si sretna ili tužna i čini se da kod nje ništa ne može proći nezapaženo. Jer, imati stariju sestru poseban je osjećaj, a posebice ako ste bliske i u odrasloj dobi.

Ako je tvoja sestra od tebe starija svega nekoliko godina vjerojatno ste, osim ormara, dijelile svakakve trenutke i male tajne. A ako je ona od tebe starija 10 i više godina, možda si joj bila mezimica s kojom se rado igrala i podučavala te stranom jeziku i prvim slovima. Prisjeti se kako ste zajedno crtale, trčkarale, igrale se barbikama i gradile kućice te joj budi zahvalna na tom zajedničkom vremenu.

Image
Sestre, najbolje prijateljice & partnerice

Talentirane, lijepe i uspješne - ovo su najslavnije sestre na svijetu

Sada je znanstveno dokazano da su te upravo ti trenuci koje si provela sa starijom sestrom izgradili kao osobu i učinili te uspješnijom. Starije sestre u djetinjstvu su se sklonije posvetiti svojoj mlađoj braći i sestrama i s njima dijeliti znanje. To znači da će djeca koja imaju stariju sestru imati bolje razvijene motoričke i kognitivne vještine te će često biti naprednija naspram onih koji je nemaju.

shimmer fallback

Do tih je dokaza došao američki Centar za globalni razvoj kad su njihovi istraživači proučavali 559 kućanstava u Keniji. Pokazalo se da su starije sestre uključenije u odgoj mlađih naspram starije braće. Uzorak su im činile obitelji s dvoje i više djece čija je starosna razlika prosječno sedam godina. "Znamo da djeca čiji su roditelji obrazovaniji, posebno majke, imaju bolji rječnik i ostale kognitivne sposobnosti. No imati stariju sestru utječe na mlađe dijete jako da se doima kao da je njegova mama imala još nekoliko godina školovanja'', kaže jedan od autora ovog istraživanja, Owen Ozier.

Dodatna bi istraživanja u različitim dijelovima svijeta sjajno nadopunila ove rezultate, ali uz bok im idu prethodni nalazi koji kazuju da djevojčice sa svojim mlađim sestrama i braćom provode gotovo tri puta više vremena nego starija braća.

shimmer fallback

Drugim riječima - svoj uspjeh u životu možda duguješ i svojoj starijoj sestri. Ne znamo jeste li toga bile svjesne, no sad biste se s još većim osmijehom mogle prisjećati tih malih i važnih trenutaka. Kao i uživati u onima koji dolaze.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.