Svijet bi bio dosadan bez njih

Mlađa djeca češće postaju delikventi od njihove starije braće?

Dok su starijim klincima uzor odrasli, mlađoj djeci uzor su pomalo iracionalni dvogodišnjaci - njihova starija braća i sestre

Braća
Foto: Profimedia.hr

Studija koju su nedavno proveli znanstvenici na Sveučilištu Florida, a u kojoj su korišteni podaci prikupljeni u Danskoj i SAD-u, pokazala je da su mlađa djeca, točnije dječaci, u većem riziku da u odrasloj dobi postanu delikventi i kriminalci, od starije braće i sestara. Usprkos kulturološkim razlikama SAD-a i Danske, po ovom pitanju situacija je vrlo slična.

Image
Redoslijed rođenja

Je li najmlađe dijete u obitelji zabavnije i duhovitije? Evo što kaže istraživanje

Naime, rezultati istraživanja su pokazali da i u SAD-u i u Europi, odnosno Danskoj, u obiteljima s dvoje ili više djece, za 25 do 40 posto su veće šanse da drugorođeni dječaci budu problematični u školi te da imaju problema sa zakonom, no što je slučaj s prvorođenom djecom.

Image
Foto: Pexels

Jedno od mogućih objašnjenja znanstvenici vide u razlikama u odgoju, odnosno promjeni stila roditeljstva prema redoslijedu rođenja djece. Prvorođeni klinci imaju svu pažnju roditelja, dok se mlađa braća i sestre moraju natjecati za nju. Kako obitelj raste, tako se i dinamika u njoj mijenja.

"Prvorođenom djetetu uzor su odrasli, dok mlađa djeca za uzor imaju pomalo iracionalnog dvogodišnjaka, svog starijeg brata ili sestru. Njihov utjecaj itekako priodosi tome u kakvu će se osobu mlađa djeca razviti", objašnjava za Telegraph Joseph Doyle sa Sveučilišta Massachusetts.

Naravno, ovo je tek jedno od istraživanja i nikako ne znači da će dječaci, samo zbog toga što su mlađi od svoje braće i sestara, imati problema sa zakonom. Puno više faktora od toga kada je netko rođen, utječe na razvoj i formiranje ličnosti. No, složit ćeš se da su mlađi klinci vrckaviji i življi od svoje starije braće, ali baš zato su nam neodoljivi!