Savjeti za roditelje

Edukatorica Iva Brčić: Zajedničko spavanje s bebom treba izbjegavati prvih šest mjeseci

Iva Brčić, edukatorica i predsjednica udruge 'Najsretnija beba', objasnila je kako povećati sigurnost djeteta tijekom zajedničkog spavanja

Zajedničko spavanje s djecom je tema o kojoj postoje oprečna mišljenja, a najveća se rasprava vodi među mamama. Mnoge od njih su uvjerene da je dijete najsigurnije kada je blizu njih. Dok druge govore da se nije moguće naspavati, a da je izuzetno važno da mama bude naspavana. No naravno između svih tih rasprava znamo i koja su mišljenja stručnjaka i liječnika. Beba bi trebala spavati sama u krevetiću, na leđima i bez dodatnih predmeta u prostoru oko nje. Zato smo razgovarali s Ivom Brčić, praktičarkom terapijskih vještina i The Happiest Baby edukatoricom, koja nam je objasnila zašto su ove preporuke važne i kako mame mogu povećati sigurnost bebe tijekom spavanja.

"Kada se govori o zajedničkom spavanju s malom djecom, rekla bih da prvih šest mjeseci to treba izbjegavati. Beba još nije toliko pokretna i okretna, ne može još maknuti dekicu. Savjetovala bih da se izbjegava zajedničko spavanje prvih šest mjeseci, ali naravno da je nekada puno lakše staviti bebu u krevet uz sebe. Beba onda lijepo spava, a mami je lakše nahraniti bebu", objašnjava Iva Brčić.

Image
Foto: Unsplash

"U slučaju da beba ipak spava s mamom u krevetu, savjetujem da uvijek imate jastuk za dojenje i da bebu smjestite u njega. Dok spavate ipak ćete osjetiti prepreku, a i beba ne može lako ispuzati. Ne biste vjerovali koliko su bebe spretne kada se najmanje nadamo. Rekla bih da ako roditeljima odgovara, vidite da to funkcionira i za bebu i da se možete naspavati onda koristite tu metodu. Vrlo je važno da je mama naspavana, jer ako ste vi umorni i ako ste cijeli dan na rubu snaga onda se nećete moći adekvatno brinuti o bebi. No treba biti oprezan, preporučujem jastuk koji će koristiti kao prepreka. Preporučujem da se jastuk koristi od početka kako bi roditelji mogli osjetiti prepreku", dodaje dalje.

Starija djeca i zajedničko spavanje

"Čak i kada se djeca odviknu od zajedničkog spavanja i kada odu u svoju sobu, ipak se vrlo često vraćaju roditeljima u krevet. I kada imaju dvije, tri, pet i deset godina. I to je potpuno normalno jer nama zapravo nije prirodno da sami spavamo u krevetu, ali kao odrasle osobe smo se naviknuli. No djeci jako treba fizički kontakt, uostalom djeca će se probuditi usred noći kako bi vidjela je li sve u redu. Jesu li mama i tata u blizini? Onda im je normalno stisnuti se uz njih. U toplom krevetu, uz mamu i tatu, i nastaviti spavati", kaže Brčić.

Image
Faza u razvoju

Edukatorica Iva Brčić: 'Odvikavanje od pelena može započeti već sa šest mjeseci'