Pomoć roditeljima

Edukatorica Brčić: Kako naučiti bebu da se sama uspava?

Većina roditelja je uvjerena da se beba ne može sama uspavati, ali uz neke tehnike i to je moguće. Potrebno je samo malo strpljenja i proučiti ove dvije tehnike

thumbnail

Beba se može sama uspavati! Ovo će možda mnogim roditeljima zvučati nevjerojatno, čak i nemoguće, ali edukatorica Iva Brčić objasnila nam je dvije metode s pomoću kojih roditelji mogu naučiti bebu da se sama uspava. Potrebno je malo strpljenja, ali roditeljima će sigurno život biti lakši kada se beba naučiti sama uspavati.

"Ovo su metode koje su blage prema bebama i djeci, te prate njihov ritam i prilagođavaju im se, a opet ih uče vještini samokontrole. One su zahtjevnije za roditelje i od njih iziskuju poveći angažman, ali vrlo uspješno rješavaju probleme oko uspavljivanja i učestalog buđenja na duge staze", naglašava Iva Brčić, praktičar terapijskih vještina i The Happiest Baby edukatorica.

Kako nam je dalje objasnila za početak je važno napraviti ozračje za spavanje, male ekrane bi trebalo ugasiti barem sat vremena prije spavanja i utišati glazbu, a uvijek je dobro uključiti opuštajuće zvukove poput vjetra, prigušiti svjetla i slično. Zatim je Iva Brčić nam je objasnila metodu "Podigni i spusti" i "Dulje i dulje". Također preporučuje i povijanje za manje bebe jer im je to poput zagrljaja. Za manje bebe se primjenjuje metoda "Podigni i spusti" ili "Dulje i dulje" za malo starije bebe. U nastavku članka Brčić je detaljno opisala tehnike uspavljivanja, a još informacija možeš saznati u videu.

"Podigni i spusti"

Ova metoda je vrlo blaga prema bebama i najmanje stresna. Sama rutina uspavljivanja ostaje ista, pri čemu treba koristiti glasan bijeli šum ili neki drugi opuštajući zvuk kako bi se beba dodatno opustila. Nakon što roditelj uoči da beba tone u san ili je zaspala, lagano ju treba lagano razbuditi (škakljanje po licu ili stopalima) prije stavljanja u krevetić. Ako plače, dobro je staviti ruku na njezina prsa kako bi osjetila da je roditelj tu. Ako to ne djeluje i beba postaje uznemirena, roditelj može uzeti bebu i utješiti je: "Znam, teško je zaspati. Mama je tu". Kada se smiri i zaspi, ponovno ju malo razbuditi prije stavljanja u krevetić.

Ovo je dugotrajno i ponekad treba I do dvadeset puta uzeti i spustiti bebu, ali kroz tjedan do deset dana, ona će se naviknuti na novi način uspavljivanja i naučit će se s vremenom sama uspavati. Sva djeca i odrasli se razbude nekoliko puta tijekom noći, ali se toga ne sjećaju, već nastave spavati uz ovu tehniku, a to će i beba naučiti. Bilo bi dobro da po noći tate uspavljuju bebu kako ne bi osjetila miris majčinog mlijeka jer se često bude baš zbog njegovog mirisa.

Sve navedeno primjenjujte i kod dnevnog spavanja, tako da se navikne na to i da ne bude u čudu kada počnete to primjenjivati za noćno spavanje.

shimmer fallback

"Dulje i dulje"

Ovo je metoda za bebe od 9 mjeseci i stariju djecu. Za razliku od metode "Neka se isplače" ova od roditelja zahtjeva veliki angažman i puno ljubavi i pažnje usmjerene prema djetetu. Ona se odvija u fazama, pri čemu ako roditelj osjeti da dijete nije spremno za sljedeću fazu vraća se na prijašnju.

  • 1. faza - Dijete pomaziti i staviti budno u krevetić, a roditelj ostaje pokraj krevetića. Ako počne plakati utješite ga (stavite ruku na trbuščić, ako se rasplače umirite ga na rukama). Kada se smiri ponovno ga stavite u krevetić.
  • 2. faza - Opet sve ponovite i udaljite se malo od krevetića (recimo na pola sobe). Kada se beba počne buniti, javite joj se i tek onda dođite do nje da je utješite (nakon minute). Ako to ne djeluje, vratite se na prijašnju fazu. Kada osjetite da je spremno krenite na sljedeću.
  • 3. faza - Uspavljivanje ide kao i prije, ali ovaj put kada se beba javi, samo joj javite. Nekada je dovoljno samo da čuje vaš glas i osjeti vašu blizinu da se smiri. Ako to ne funkcionira, ponovite sve kao i prije i onda nakon par dana opet probajte samo se javiti.
  • 4. faza - Kada bebu stavite u krevetić, recite joj da ste tu i da ju volite i otiđite na 3 minute (ako želite ranije ući u sobu, možete) iz sobe. Nakon toga se vratite i dajte joj do znanja da ste tu (onako s vrata) i opet otiđite na 5 minuta. Opet se vratite i sve ponovite. Nakon toga otiđite i vratite se za 10 minuta, pa onda svaki sljedeći put za petnaest minuta. Ako imate potrebu doći ranije u sobu, možete.

Treba reći da će se beba buniti i protestirati što je normalno jer ne želi promjenu. Bit će i dana kada to neće funkcionirati i sve će biti po starom i to je uredu. No važno je dosljednost, to ključna ako želite riješiti probleme oko spavanja i uspavljivanja.

Image
Savjeti stručnjaka

Edukatorica Brčić: 'Beba treba spavati na leđima, posebno prvih mjeseci'

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.