Faza u razvoju

Edukatorica Iva Brčić: 'Odvikavanje od pelena može započeti već sa šest mjeseci'

Svako dijete se u jednom trenutku mora odviknuti od pelena, a kako lakše roditelji mogu odraditi ovaj proces savjetuje Iva Brčić

Odvikavanje od pelena velika je promjena u roditeljskom životu, ali i u životu malog djeteta. Većina roditelja boji se ove faze jer misle da će se dijete opirati odlasku na kahlicu, ali i da bi cijeli proces odvikavanja od pelena mogao potrajati mjesecima. Smatra se da bi ulazak u novu fazu djetetovog života trebao biti kasnije (oko djetetove druge i treće godine), kada dijete postaje svjesnije stvari oko sebe, ali odvikavanje može započeti i puno ranije.

Odvikavanje može započeti kad beba počinje sjediti

Edukatorica Iva Brčić, praktičar terapijskih vještina i The Happiest Baby edukatorica, kaže da odvikavanje od života s pelenama može započeti već sa šest mjeseci i da je čak puno lakše. No i da je vrlo važno da roditelji osjete što je najbolje za njih i dijete.

"Odvikavanje od pelena može započeti već kada beba može sjediti. Ovisno od bebe do bebe, to je otprilike sa šest mjeseci. Roditelji se pitaju zašto tako rano jer puno ljudi misli da beba mora osvijestiti i shvatiti da se događaju nekakve promjene. Međutim, u ovo vrijeme je najlakše roditeljima, ali i bebi jer je statična i još uvijek puno sjedi. Sjedenje na kahlici bebi će biti zabavno, posebno ako ima zvukove, a to je nešto novo i interesantno. Također je i roditeljima lakše jer ne moraju trčati za malim djetetom jer dijete koje ima godinu, dvije je vrlo odlučno i čvrsto zna što hoće. Roditelj u ovakvoj situaciji može prilagoditi raspored bebi i sebi i toj novoj fazi u životu pa je sve puno jednostavnije. Pokazalo se da bebe koje počnu ranije s odvikavanjem od pelena kasnije imaju puno manje problema sa stolicom, infekcijama, ali i roditeljima je puno jeftinije", objašnjava Iva Brčić.

Image
Foto: Marino Lencović

Kod starije djece odvikavanje može biti puno zahtjevnije

"Starija djeca, od godine dana, počinju se dizati na noge i hodati odnosno usvajaju jednu novu vještinu. Ne mogu mirno sjediti jer im je to jako dosadno te imaju puno za naučiti. Zbog svega toga može se dogoditi da dijete ne želi sjediti, ali tome se može doskočiti tako da odvikavanje postane jako interesantno. Djetetu se mogu donijeti igračke koje su zaboravljene i staviti pored kahlice. Tako će dijete zaboraviti da sjedi i jako će se dobro zabavljati", kaže Brčić.

Iva Brčić dalje naglašava da je u ovom procesu najvažnije da roditelji slušaju sebe i dijete. Kada roditelji osjete da je dijete spremno onda će sve funkcionirati. "Slušajte sebe i pratite signale koje vam dijete šalje jer kada je to usklađeno onda ćete taj proces puno lakše odraditi", rekla je na kraju edukatorica Brčić.