Poznat osjećaj?

Osjetljive i bolne: Kako se nositi s 'teškim' grudima u trudnoći?

U trudnoći se tijelo trudnice mijenja, a možda su najneugodnije bolne i osjetljive grudi. Izdvajamo najćešće promjene na grudima i kako si pomoći

profimedia-0139102758.jpg
Foto: Profimedia

Mučnina, umor, pojačani iscjedak i – osjetljivost grudi. To su neki od ranih znakova trudnoće. U tih devet mjeseci tijelo trudnice mijenja se da bi žena iznijela trudnoću i pripremila se za novu ulogu. Ipak, ispostavi se da se, uz trudnički trbuščić, najveća promjena događa na tvojim grudima. Još se u prvim tjednima trudnoće povećava količina masnog tkiva i šire se mliječni kanalići da bi sve bilo spremno za kasnije dojenje.

Image
Kažu znanstvenici

Trudnoća se razlikuje u 20-ima i 30-ima, a evo i kako

Koliko će ti se grudi promijeniti indvidualno je i ne ovisi o dojenju – jer sve će te ove promjene zahvatiti još tijekom trudnoće.

shimmer fallback

Izdvajamo najčešće promjene na dojkama u trudnoći, ali i kako se lakše nositi s njima. Ne brini, sve je to uobičajeno i priprema grudi na njihovu osnovnu zadaću.

Osjećaj težine

S obzirom na to da se tijekom trudnoće u grudima povećava protok krvi i proširuje tkivo, mogla bi imati dojam da su ti grudi teške - posebice pred kraj trudnoće.

“Vaše grudi i tijelo počinju zadržavati tekućinu, što je nuspojava povećanog progesterona i estrogena”, kaže dr. Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale. Prema nekim podacima, tijekom trudnoće samo u grudima možeš dobiti više od jednog kilograma. Loša strana svega toga je povećana osjetljivost u dojkama. One bi te mogle boljeti, a upravo su bolne grudi jedan od prvih znakova trudnoće - s tim da pripazi jer grudi mogu biti osjetljivije pred menstruaciju.

shimmer fallback

Tamnjenje bradavica i okolne kože

I bradavice se mijenjaju u trudnoći, pa tako bradavice i okolna koža mogu postati tamnije. Glavni 'krivac' za to je povećana razina progesterona. Uz to, one male izbočine po areoli (Montgomeryjeve žlijezde) u trudnoći se povećavaju i proizvode masnu tvar koja će tijekom dojenja zaštititi bradavice i kožu. Priroda se pobrinula za sve pa bradavice nije potrebno pripremati za dojenje i kupovati kreme, sapune i slično.

shimmer fallback

Strije

Moguće je da ćeš tijekom trudnoće primijetiti strije jer koža otiče i rasteže se. A kako se koža rasteže, grudi bi mogle svrbjeti. Preporuka je da zato nakon tuširanja i prije spavanja nanosiš hidratantnu kremu.

shimmer fallback

Vidljivije vene

U trudnoći bi, iz tjedna u tjedan, mogla primijetiti da su ti vene na području grudi sve vidljivije. "Vene su u trudnoći vidljivije ispod kože jer se šire kako bi se prilagodile povećanom protoku krvi", kaže dr. Minkin.

shimmer fallback

Kako si olakšati tijekom i nakon trudnoće?

Uvijek je važno izabrati dobar grudnjak, ali tijekom trudnoće ta je podrška još važnija. Biraj podupirajuće grudnjake, a osjećaš li se udobnije, nosi ih i tijekom noći.. Također je važno nastojati uspravno se držati. Osjećaj vrućine u grudima možeš ublažiti hladnim oblogom, no imaj na umu da bi, primijetiš li oteklinu i crvenilo, liječnika trebala pitati za savjet.

shimmer fallback

Masaža grudi mogla bi ti pomoći

Tijekom trudnoće posebno se preporuča lagana masaža grudi. Budući da grudi tada padaju prema dolje, važno je da ih masiraš u smjeru prema gore. Time ćeš očuvati elastičnost, osjećaj lijepe kože i ublažiti neugodan svrbež. Najbolje je to činiti dok se tuširaš. Dodatan je savjet da izbjegavaš tuširanje vrućom vodom nego da radije odabireš mlaku vodu. Budi nježna prema grudima i izbjegavaj nagle pokrete.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.