Poznat osjećaj?

Osjetljive i bolne: Kako se nositi s 'teškim' grudima u trudnoći?

U trudnoći se tijelo trudnice mijenja, a možda su najneugodnije bolne i osjetljive grudi. Izdvajamo najćešće promjene na grudima i kako si pomoći

profimedia-0139102758.jpg
Foto: Profimedia

Mučnina, umor, pojačani iscjedak i – osjetljivost grudi. To su neki od ranih znakova trudnoće. U tih devet mjeseci tijelo trudnice mijenja se da bi žena iznijela trudnoću i pripremila se za novu ulogu. Ipak, ispostavi se da se, uz trudnički trbuščić, najveća promjena događa na tvojim grudima. Još se u prvim tjednima trudnoće povećava količina masnog tkiva i šire se mliječni kanalići da bi sve bilo spremno za kasnije dojenje.

Image
Kažu znanstvenici

Trudnoća se razlikuje u 20-ima i 30-ima, a evo i kako

Koliko će ti se grudi promijeniti indvidualno je i ne ovisi o dojenju – jer sve će te ove promjene zahvatiti još tijekom trudnoće.

Image
Foto: Profimedia

Izdvajamo najčešće promjene na dojkama u trudnoći, ali i kako se lakše nositi s njima. Ne brini, sve je to uobičajeno i priprema grudi na njihovu osnovnu zadaću.

Osjećaj težine

S obzirom na to da se tijekom trudnoće u grudima povećava protok krvi i proširuje tkivo, mogla bi imati dojam da su ti grudi teške - posebice pred kraj trudnoće.

“Vaše grudi i tijelo počinju zadržavati tekućinu, što je nuspojava povećanog progesterona i estrogena”, kaže dr. Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale. Prema nekim podacima, tijekom trudnoće samo u grudima možeš dobiti više od jednog kilograma. Loša strana svega toga je povećana osjetljivost u dojkama. One bi te mogle boljeti, a upravo su bolne grudi jedan od prvih znakova trudnoće - s tim da pripazi jer grudi mogu biti osjetljivije pred menstruaciju.

Image

Tamnjenje bradavica i okolne kože

I bradavice se mijenjaju u trudnoći, pa tako bradavice i okolna koža mogu postati tamnije. Glavni 'krivac' za to je povećana razina progesterona. Uz to, one male izbočine po areoli (Montgomeryjeve žlijezde) u trudnoći se povećavaju i proizvode masnu tvar koja će tijekom dojenja zaštititi bradavice i kožu. Priroda se pobrinula za sve pa bradavice nije potrebno pripremati za dojenje i kupovati kreme, sapune i slično.

Image

Strije

Moguće je da ćeš tijekom trudnoće primijetiti strije jer koža otiče i rasteže se. A kako se koža rasteže, grudi bi mogle svrbjeti. Preporuka je da zato nakon tuširanja i prije spavanja nanosiš hidratantnu kremu.

Image

Vidljivije vene

U trudnoći bi, iz tjedna u tjedan, mogla primijetiti da su ti vene na području grudi sve vidljivije. "Vene su u trudnoći vidljivije ispod kože jer se šire kako bi se prilagodile povećanom protoku krvi", kaže dr. Minkin.

Image

Kako si olakšati tijekom i nakon trudnoće?

Uvijek je važno izabrati dobar grudnjak, ali tijekom trudnoće ta je podrška još važnija. Biraj podupirajuće grudnjake, a osjećaš li se udobnije, nosi ih i tijekom noći.. Također je važno nastojati uspravno se držati. Osjećaj vrućine u grudima možeš ublažiti hladnim oblogom, no imaj na umu da bi, primijetiš li oteklinu i crvenilo, liječnika trebala pitati za savjet.

Image
Foto: Profimedia

Masaža grudi mogla bi ti pomoći

Tijekom trudnoće posebno se preporuča lagana masaža grudi. Budući da grudi tada padaju prema dolje, važno je da ih masiraš u smjeru prema gore. Time ćeš očuvati elastičnost, osjećaj lijepe kože i ublažiti neugodan svrbež. Najbolje je to činiti dok se tuširaš. Dodatan je savjet da izbjegavaš tuširanje vrućom vodom nego da radije odabireš mlaku vodu. Budi nježna prema grudima i izbjegavaj nagle pokrete.

Image