Kažu znanstvenici

Trudnoća se razlikuje u 20-ima i 30-ima, a evo i kako

Rođenje djeteta u bilo kojoj dobi veliki je fizički izazov, ali postoji nekoliko ključnih razlika između trudnoće u dvadesetim i tridesetim godinama

alicia-petresc-c3KZP4azG6g-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kada muškarac i žena planiraju obitelj ili razmišljaju o svojoj budućnosti normalno je da razmišljaju o puno stvari, poput toga koliko djece žele, o dobnoj razlici između djece i kada žele da stigne prva beba u obitelj. Naravno, prilikom takvih odluka par, a pogotovo žena, uzima u obzir stvari poput zdravlja i karijere. Ponekad odluka o trudnoći može biti komplicirana, a žene se onda često pitaju postoji li idealna dob za trudnoću? Postoje li razlike u trudnoći u dvadesetima i tridesetima i ako postoje - koliko su velike?


Image
Baby boom u društvu

Znanstveno dokazano: Trudnoća može biti 'zarazna' među prijateljicama

Prema znanstvenicima, čini se da trudnoća i u dvadesetima i u tridesetima ima svoje prednosti i nedostatke. Puno toga ovisi o životnom stilu i načinu na koji žena razmišlja. Na primjer, prema Američkoj udruzi opstetričara i ginekologa (ACOG), trudnoća u dvadesetim godinama mogla bi biti lakša nego u tridesetima. Plodnost se počinje smanjivati nakon 32. godine, a nakon 35. povećava se rizik od komplikacija u trudnoći i nekih urođenih mana kod djeteta.

No, odgađanje trudnoće također može imati svoje prednosti. Parovi u tridesetima mogu biti financijski stabilniji i emocionalno spremniji za dijete. Osim toga, kao dodatni bonus, istraživanje objavljeno u Journal of Public Health pokazuje da bi žene koje zatrudne u tridesetim godinama s prvim djetetom mogle živjeti dulje.

Image
Foto: Unsplash

Naravno da je svaka odluka o trudnoći individualna i da ne postoji općenito najbolje vrijeme za tu odluku, no trudnoća u dvadesetima u odnosu na tridesete može biti drugačija na sljedeće načine.


Lakše je začeti u dvadesetim godinama

Prema klinici Mayo, plodnost opada s godinama jer se smanjuje količina i kvaliteta jajnih stanica pa je u tridesetima veća vjerojatnost da će žena teže zatrudnjeti, osobito nakon 32. godine. Prema BabyCenteru, kvaliteta jajnih stanica ne samo da može utjecati na plodnost, već se povećava rizik od pobačaja s 10 posto u dvadesetima na 18 posto u srednjim tridesetima.

Financijska stabilnost je bolja u tridesetima

Ann Crittenden, autorica knjige The Price of Motherhood, bavila došla je do zaključka da je ženama financijski puno lakše kada rode u tridesetim godinama jer je veća vjerojatnost da će imati stabilniji posao i da im je karijera krenula u smjeru kojem žele. Također će im rođenje djeteta puno manje utjecati na posao jer već imaju puno iskustva iza sebe i određenu stabilnost.

Lakša trudnoća u dvadesetima

Kako piše Psychology Today, optimalna dob za trudnoću, što se tiče zdravlja žene, je u dvadesetima. Prema ACOG-u, žene starije od 35 godina imaju veću vjerojatnost da imaju zdravstvene probleme poput gestacijskog dijabetesa i hipertenzije, da dođe do prijevremenog porođaja, a povećava se i rizik od kromosomskih anomalija kod bebe.


Vjerojatnost višeplodne trudnoće je veća u tridesetima

Prema Američkoj udruzi opstetričara i ginekologa, žene u tridesetima imaju veću vjerojatnost da će imati višeplodne trudnoće, poput blizanaca ili trojki, nego žene u dvadesetima, pa čak i ako ne koriste reproduktivnu medicinu. Nešto o čemu možeš razmisliti.

U tridesetima je veća vjerojatnost za carski rez

Rizik od porođaja carskim rezom raste u 30-im godinama. Kako piše klinika Mayo, to je zato što postoji veća vjerojatnost da će se pojaviti komplikacije u trudnoći i na porođaju nego u devedesetima.

Trudnoća u dvadesetima može više utjecati na partnerski odnos

Psihoterapeutkinja Leah Seidler kaže da trudnoća u dvadesetim godinama može više utjecati na odnos s partnerom jer par ima puno manje iskustva u suočavanju s problemima i stresom. S godinama postajemo emocionalno zreliji pa i to ima utjecaj na naš odnos prema roditeljstvu i vezama.

Kasnija trudnoća i veća dugovječnost

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Health and Social Behavior pokazalo je da, iako je trudnoća u 20-ima možda biološki optimalna, za dugoročno zdravlje žene puno je bolja trudnoća u tridesetima. Utvrđeno je da su mame koje su odgodile prvu trudnoću do otprilike 34. godine bile boljeg zdravlja od onih koje su rano rodile. Također, studija objavljena u Journal of Public Health pokazala je da žene koje su dobile prvo dijete u 30-im godinama žive duže od onih koje su rodile u desetljeću ranije.


Možda će te zanimati

Image
ŽENSKO ZDRAVLJE

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene u 40-ima

Image
ZIMSKA BEAUTY RUTINA

Njega stopala važna je i u zimskim mjesecima – ovo su kreme za njegu koje volimo