Sve se može

Bonton za klince :Kako da zajedničko objedovanje postane vrijeme kvalitetnog obiteljskog rituala

Rituali zajedničkog objedovanja važni su za svaku obitelj, ne samo zbog prehranjivanja kao životne potrebe, već i kao mjesto obiteljskog okupljanja.

profimedia-0152386820.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Često u svakodnevici vrijeme objedovanja ne izgleda tako idilično i postane upravo suprotno - bojno polje. Roditelji znaju biti zabrinuti zbog količine hrane koja djeca pojedu, ima izbirljive djece koja jedu samo određene namirnice i zbog toga dolazi do frustracija i napetosti. Iako su mnogi roditelji zaista jako zabrinuti i nutkaju, dohranjuju dijete pa čak i forsiraju djecu da pojedu više, moramo biti svjesni nekoliko činjenica. Ne možemo mi znati kada su djeca sita te bismo trebali promatrati njihove potrebe. Postoje različiti okusi i teksture koje svako dijete doživljava na svoj način i nemoguće je da mi bolje od djeteta znamo što njemu odgovara. Trebalo bi poštivati dječje granice i pokušati se oduprijeti porivu „šopanja“ i hranjenja pogotovo koristeći ekrane kako bismo  lakše nahranili djecu.  Dugoročno, izrazito je štetno jer djeca nemaju priliku osvijestiti koliko im je zaista hrane potrebno i moguće je da se  u kasnijoj dobi stvore drugi problemi u hranjenju.

Isto tako znamo i razumijemo iz osobnog iskustva, koliko djeca mogu biti izbirljiva i jesti samo određene namirnice, ali možete potražiti stručnu  podršku ako vas to zabrinjava, umjesto „šopanja“ djece. Za djecu koja jedu malo i izbirljivo trebalo bi pripaziti na količinu slatkiša i grickalice, jer ponekima je i to sasvim dovoljno da namire svoju potrebu za hranom i sasvim logično da onda ne žele jesti druge namirnice.

Image

Bonton za najmlađe: Zašto je važno voljeti sebe

Vrijeme objedovanja je važan obiteljski ritual i podijelit ćemo s vama nekoliko smjernica kako ga  pretvoriti u kvalitetno zajedničko obiteljsko vrijeme i izaći iz začaranog kruga svađanja i natezanja oko hrane. Pristojno ponašanje prilikom objedovanja ne dolazi samo od sebe, već je na usvajanju tog rituala potrebno kontinuirano raditi s djecom i nuditi im dobar model ponašanja.

Djeca žele pomagati i kuhati s nama te ih je korisno uključiti u pripremu hrane, kako bi s još većim zadovoljstvom pojeli obrok. Idealna prilika za imenovanja namirnice, pričanje o okusima, što vole ili ne vole jesti, koliko su namirnice zdrave i potrebne za rast i razvoj. Posluživanje, pomaganje oko pripreme stola zadatak je u kojem mogu sudjelovati i djeca mlađe dobi. U početku prvo mogu stavljati salvete i pribor za jelo, a nakon nekog vremena i tanjure.

Nakon što svi zajedno sjednete za stol, možete odraditi ritual zahvalnosti,npr. primite se svi zajedno za ruke i zahvalite. Ne morate se nužno moliti ako niste vjernici, ali možete  zahvaliti kako želite: dragom Bogu, Suncu i Zemlji, biljkama koje rastu, zajedničkom vremenu, mami koja je kuhala, tati koji je kupio namirnice, mami i tati koji zarađuju novac za hranu, djetetu koje je pomagalo kuhati, postaviti stol ili što već želite, ali obavezno pohvalite konkretni dječji trud.

Nema pogrešne molitve ili zahvalnosti. Ispravno je sve ono što vi kao obitelj smatrate važnim, sve vrijednosti koje cijenite i želite da dijete usvoji. Vrijeme objedovanja je idealno za usvajanje kulturno higijenskih navika kao što su: pranje ruku, pristojno sjedenje za stolom, korištenje bešteka.  Uporaba pristojnih riječi , molim- hvala- izvoli- dobar tek. Djeca najbolje uče u iskustvenim situacijama i ako ćete redovito koristiti pristojne riječi oni će ih usvojiti i neće biti potrebe za opominjanjem i poticanjem djece u nekim drugim situacijama.

Za vrijeme objedovanja pokušajte izbjegavati kritiziranje nekog ponašanja ili razgovarati s partnerom o problemima Osvijestite koje teme imate za vrijeme zajedničkog objeda.. Djeca ne moraju čuti baš sve probleme koje imamo, jer dosta toga ne razumiju, ali osjećaju napetost ili nelagodu. Ako su prečesto turobne, djeca upijaju našu nervozu, nelagodu i automatski se i na njih prenose ti osjećaji koji onda mogu rezultirati nekim ispadima. Više se fokusirajte na razgovore što se taj dan dešavalo, što im je bilo zanimljivo kako su se oni i vi osjećali tijekom dana. Slobodno im recite da su vam nedostajali, da ih volite, da ste ponosni što ste njihova mama ili tata. Probajte tih pola sata zaista biti fokusirani jedni na druge. Kad se djeci zadovolji potreba za pozitivnom pažnjom, manje će imati potrebu za nepoželjnim ponašanjem.

Vrijeme zajedničkog obroka je vrijeme zajedništva i tu nikako  nema mjesta ekranima bilo kakve vrste. Čak i ako vam je televizor upaljen u pozadini, dobro bi ga bilo isključiti kako bi se mogli fokusirati na razgovor i jedni na druge.

Ne zaboravite da zajedničko provedeno vrijeme u pozitivnom ozračju je temelj stvaranja  odnosa u vašoj obitelji i pokušajte  iskoristiti vrijeme objedovanja na najbolji mogući način za usvajanje svih važnih kulturnih navika.

Džepno izdanje „Skockani bonton“ naučiti će vaše dijete vrijednim životnim lekcijama. Možete ga pronaći na prodajnim mjestima Tiska, Hrvatske pošte te knjižarama Hoću knjigu i Menart po cijeni 29,90 kn.

Lidija Pajtak odgojitelj, mentor

Martina Sokač odgojitelj, mentor

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.