Zanimljivo otkriće

Znanstvenici otkrili: Bebe rade grimase u trbuhu kada mama jede određenu hranu

Prema posljednjim saznanjima znanosti, ako se trudnica hrani raznoliko, beba može biti manje izbirljiva u hrani koju bira. Ipak, postoji određena hrana koju kad mama jede, bebi ni u trbuhu ne odgovara

freestocks-AOod3VqkEfQ-unsplash.jpg

Ono što trudnice jedu tijekom trudnoće može imati značajan učinak na zdravlje djeteta. No, jesi li znala da odnos između bebine i mamine prehrane ide još dalje? Po posljednjim saznanjima znanosti, ako se trudnica hrani raznoliko, beba može biti manje izbirljiva u hrani koju bira. Znanstvenici su nedavno otkrili da bebe različito reagiraju na razne mirise i okuse još dok su u majčinom trbuhu. Do tog su došli proučavajući izraze njihovih lica uz pomoć ultrazvuka.

Image
Svako iskustvo je drugačije

Šest stvari koje ti nitko nije rekao o porodu i životu s novorođenčetom

Studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu Psychological Science, analizirala je 4D ultrazvučne snimke sto trudnica u dobi od 18 do 40 godina, koje su bile trudne od 32 do 36 tjedana. One su prije ultrazvuka pojele mrkvu ili kelj, odnosno kapsule ovog ekstrahiranog povrća. Znanstvenici su promatrali su kako su fetusi reagirali na hranu koju su uzele njihove mame.

Sve druge studije prije ove, ukazivale su na to da bebe mogu osjetiti okus i miris u maternici, no one su se temeljile na rezultatima dobivenim nakon porođaja, dok je ova prva koja je uočila te reakcije još dok su bebe bile u trbuhu.

Bebe čije su mame jele mrkvu bile su sretne, a to se vidjelo na njihovim licima koja su se smijala, za razliku od izraza lica beba čije su mame jele kelj. One su se mrštile i radile grimase.

Image
Foto: FETAP Study, Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University

Na prvoj fotografiji mama jede kelj, na drugoj mrkvu. (Preuzeto: FETAP Study, Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University)

Izlaganje samo maloj količini mrkve ili kelja bilo je dovoljno da potakne reakciju kod beba. Fetusi, objašnjavaju znanstvenici, doživljavaju okus udisanjem i gutanjem amnionske tekućine u maternici. Ovo otkriće moglo bi unaprijediti razumijevanje razvoja ljudskih receptora za okus i miris, ali i utjecati na prehrambene navike kod djece već u najranijoj dobi.

Image
Foto: Pexels

Znanstvenici su nastavili pratiti bebe i nakon rođenja, kako bi vidjeli utječe li utjecaj okusa koje su iskusili u maternici na to koju hranu vole, a koju ne. Naime, ono što trudnice jedu može utjecati na preferencije okusa beba i na taj način utjecati na uspostavljanje zdravih prehrambenih navika. Ipak,čini se kako kelj nikako nije omiljeno jelo beba, ni u trbuhu ni poslije kad se rode.