Bolje odustati

7 znakova da dijete nije spremno za odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena može biti stresno za roditelje i dijete, ali sve je puno lakše učiniti ako se odabere pravo vrijeme

profimedia-0355171626.jpg
Foto: Profimedia.hr

U životu malog djeteta, a onda i roditelja dođe vrijeme kada se dijete počne odvikavati od pelena. Često se roditelji tijekom ljetnih mjeseci odlučuju da tu promjenu, a najčešće se to događa u periodu od 18 mjeseci do treće godine.

Image
Prema stručnjacima

San svakog roditelja - Kako odgojiti uspješno dijete?

Roditelji pokušavaju dijete prvo zainteresirati za kahlicu kako bi shvatilo zašto uopće služi. Zatim se uključuju igračke i općenito se kupaonica počne djetetu predstavljati na jedan novi način. Koliko god roditelji žele da dijete počne koristiti kahlicu jer misle da je dovoljno veliko, a i dosta im je mijenjanja pelena, ne odvija se sve uvijek prema rasporedu.

Svako dijete je drugačije i ako ga se počne prerano odvikavati od pelena, može se dogoditi da se stvori otpor, a mogu se pojaviti i problemi s mjehurom, piše Romper. Stoga je važno dobro pratiti znakove i vidjeti je li dijete zaista spremno za odvikavanje od pelena, a ovih sedam znakova pokazuje da nije.

Djetetu ne smetaju prljave pelene

Jedan od najvažnijih znakova da je dijete spremno za odbacivanje pelena je da ga prljave pelene počnu uzrujavaju. To ima smisla, s obzirom na to da se ne osjeća ugodno u hladnom i vlažnom. No, ako dijete niti ne primjećuje prljave pelene i nije mu važno što je pelena puna, onda je logično da nema motivacije za promjene.

Stalno je mokro

Ako ti se čini da dijete neprestano piški, možda bi trebala odgoditi odvikavanje od pelena sve dok mu mjehur ne bude dovoljno jak da zadrži urin dulje vrijeme. Prema klinici Mayo, dijete bi trebalo ostati suho otprilike dva sata ili više prije početka privikavanja na kahlicu.

Dijete uopće ne zanima kahlica

Neka djeca vole ulaziti u kupaonicu kako bi shvatila što odrasli radi i ponekad jedva čekaju kako bi isprobali školjku. Druga to ne žele i ne pokazuju nikakav interes, čak nemaju želju sjesti na kahlicu. Ako dijete to uopće ne zanima, odvikavanje bi moglo postati prava bitka koja će samo uzrokovati stres pa je onda bolje odgoditi za vrijeme kada dijete bude spremnije.

Ne može mirno sjediti

Djeca ne mogu brzo obaviti malu i veliku nuždu, a pogotovo kada tek uče kako mirno sjediti. Za početak bi dijete trebalo sjediti tri do pet minuta na kahlici, ali to se malom djetetu može učiniti kao vječnost. Ako ne mogu sjediti toliko dugo, možda bi trebala pričekati da se to dogodi.

Ne mogu skinuti hlače

Ovisno o tome koju metodu odvikavanja od pelena roditelji koriste, vjerojatno će roditelji svog mališana stalno voditi u kupaonicu. No, djeca u ovom procesu puno toga moraju svladati i zato bi bilo dobro da sami mogu podignuti i spustiti hlače uz minimalnu pomoć mame ili tate.

Uplašeno je zbog kahlice

Strah od kahlice može biti stvaran za mališana, bilo da se boji zbog upadanja ili mrzi zvuk vode na školjki. Važno je na smiriti te strahove prije nego počne ozbiljno odvikavanje od pelena. Inače bi se mogao dogoditi neuspjeh.

Prolazi kroz neke promjene

Ako se u životu djeteta događaju velike promjene, odvikavanje od pelena treba odgoditi. Događaji poput dolaska bebe u obitelj, preseljenje ili ponekad samo prebacivanje iz krevetića na krevet mogu biti velike promjene za mališane, pa je najbolje da se u tu kombinaciju ne doda i kahlica. Stvari će najbolje uspjeti ako se događaju jedna po jedna i stvori rutina.