Novorođenčad i njihove mame dijele dobre bakterije kroz dojenje

Novo istraživanje otkrilo je još jedan pozitivan učinak dojenja na zdravlje beba

Novorođenčad i njihove mame dijele dobre bakterije kroz dojenje

Studija provedena na Sveučilištu Britanska Kolumbija i Sveučilištu Maniobe otkrila je da, dok siše mlijeko, beba dobiva od mame dobre bakterije i tako stvara bogat mikrobom crijeva.

Image

Zanimljivo istraživanje otkrilo što možda utječe na tvoje osjećaje, misli i djela. Možeš li pogoditi o čemu se radi?

Dojenje je, poručuju autori studije, najbolji način za stvaranje dobrih bakterija u crijevima bebe, osobito ako je direktno, odnosno učinak je nešto slabiji kada se mama izdaja pa tim mlijekom hrani bebu. Znanstvenici su do ovog otkrića došli tako što su analizirali uzorke stolice bebe te u njima pronašli iste bakterije koje su nađene i u majčinom mlijeku.

Image


(FOTO: Pixabay)

"Potvrdili smo da je majčino mlijeko najbolji uzročnik stvaranja dobrih bakterija u mikrobiomu crijeva novorođenčeta", izjavio je za Medical Express koautor studije pedijatar dr. Stuart Trvec te pozvao majke da doje svoju djecu ako je to moguće. Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Host and Microbe. 

Novija saznanja pokazuju da se ključ ljudskog imuniteta nalazi upravo u crijevima, odnosno u njihovom mikrobiomu. Važno je očuvati ga, odnosno održati visoku razinu dobrih bakterija u njemu, a to ćeš učiniti pravilnom prehranom. Istraživanje u kojem su sudjelovale majke i njihove bebe pokazalo je da se na kvalitetu mikrobioma može utjecati od samog rođenja, dojenjem.