
Tri juhe koje pomažu u borbi protiv masnih naslaga u području trbuha

Osim što su svestrane i praktične, zdrave juhe sjajan su način za postizanje željenih rezultata u području prehrane i mogu pomoći kod gubitaka kilograma.
Naravno da za gubitak kilograma nije dovoljno samo svakodnevno jesti zdrave juhe niti je takav ograničeni jelovnik zdrav. Ipak, uz redovitu tjelovježbu i kvalitetnu prehranu, određene juhe dodatno mogu potaknuti rad metabolizma i pomoći u smanjivanju nakupljenih masnoća, posebice u području trbuha.
Budući da se juhe mogu kombinirati s povrćem, mahunarkama, mesom, ali i ribom, dobra je vijest da ćeš na ovaj način svoj organizam opskrbiti potrebnim sastojcima za sagorijevanje masti, ali i vlaknima, bjelančevinama te zdravim mastima.
Mnogi istraživači došli su do zaključka da prehrana s visokim udjelom proteina i unos vlakana pozitivno utječu na smanjivanje trbušne masnoće, stoga smo u nastavku izdvojile tri jednostavna recepta za juhe koje ti također u tome mogu pomoći.
Talijanska juha s mesnim okruglicama
Sastojci:
- 1 kg mljevene puretine
- 1 veliko jaje
- 25 g krušnih mrvica
- 50 g naribanog parmezana
- 1 glavica nasjeckanog luka
- 2 nasjeckane mrkve
- 2 nasjeckana celera
- 800 ml povrtnog ili pilećeg temeljaca
- 150 g tjestenine (npr. izlomljeni špageti)
- sol, papar
Priprema:
- Pomiješaj mljeveno meso s krušnim mrvicama, jajem, sirom i dodaj malo soli i papra.
- Lagano oblikuj smjesu u mesne okruglice, veličine nešto manje od loptice za golf.
- Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri i dodaj nasjeckani luk, celer i kuhaj 5 minuta dok povrće ne omekša.
- Zatim dodaj temeljac te zakuhaj juhu dok ne počne krčkati.
- Smanji vatru, dodaj mesne okruglice i tjesteninu i kuhaj 8-10 minuta.
- Na kraju začini sa soli i crnim paprom.
Krem juha od gljiva
Sastojci:
- 3 žlice kokosovog ulja
- nasjeckani šampinjoni ili druge gljive po izboru (oko 250 g)
- nasjeckani luk
- 1 režanj češnjaka
- 25 g tapioka brašna
- 200 g pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 šalica kokosovog mlijeka iz konzerve
- 1 žličica miso paste
- svježi timijan
- 25 g muškatnog oraščića
- 1 žličica soli
- pola žličice crnog papra
Priprema:
- U velikom loncu zagrij kokosovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodaj gljive, luk i češnjak te kuhaj 5 minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša.
- Dodaj tapioka brašno, temeljac, kokosovo mlijeko i miso pastu te kuhaj 5 minuta. Zatim dodaj muškatni oraščić, sol i papar, pusti da zavrije i kuhaj još 5 minuta.
- Isključi vatru i upotrijebi blender kako bi sve skupa pomiješala i dobila kremastu juhu od gljiva.
Juha od slanutka i kvinoje
Sastojci:
- 1 žlica malsinovog ulja
- 100 g nasjeckane mrkve
- 100 g crvene paprike
- 1 nasjeckani luk
- 2 mljevena češnja češnjaka
- 900 ml povrtnog temeljca
- 400 ml pasirane rajčice
- 400 g slanutka
- 50 g kvinoje
- 1 žlica Worcester umaka
- 2 žličice chilija u prahu
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica kumina
- sol, papar
- 1 tikvica
Priprema:
- U velikom loncu zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckanu mrkvu, papriku, tikvicu, luk i češnjak i miješaj oko 5-7 minuta.
- Dodaj začine, a nakon minute dodaj slanutak, kvinoju pa temeljac i pasiranu rajčicu. Dovedi do vrenja pa smanji vatru, poklopi i kuhaj oko 20 minuta.


Jutro, večer ili nakon treninga? Otkrivamo kada uzimati kolagen za maksimalan učinak

Kakve traperice ćemo nositi ove jeseni - vodič kroz najpoželjnije modele i boje
