Sami sebi najvažniji

Nemir, drama i negativa: Pet znakova koji će raskrinkati toksičnu osobu

Toksične osobe unose nemir, drame i obično nemaju naviku slušanja. Takvi odnosi umaraju i iscrpljuju pa ih je potrebno što prije 'pročitati'. Ovo su najčešći znakovi toksičnosti

profimedia-0528542083.jpg
Foto: Profimedia

Za tvoje psihičko stanje nema ničeg goreg od toksičnog odnosa. Dok još ni ne primijetiš, takav odnos polako isisava tvoj energiju, diže ti napetost i ostavlja gorak okus u ustima. Mnogi misle da toksičan može biti samo partner, no te osobine može imati i prijatelj, član obitelji ili rodbine ili kolega s posla. Naizgled se sve čini sjajno, ali ispod površine takav je odnos često neiskren i uspostavljen s pogrešnim namjerama.

Image
Odgoj djece

Toksična ponašanja roditelja djeci mogu ostaviti tragove za cijeli život

Toksična strana uvijek želi biti u središtu pozornosti, unositi nemir svojim dramama i drugima nametati da je njoj ipak gore. Želiš li testirati radi li se o toksičnom odnosu, samo se zapitaj kako se osjećaš nakon vremena provedenog s tom osobom.

Druženje s dragim ljudima trebalo bi te ispuniti, oraspoložiti i poticati u napretku. Ako to nije slučaj, vjerojatno si okružena toksičnošću. S godinama čovjek shvati da je unutarnji mir najvažniji te da je neka prijateljstva i poznanstva stoga bolje 'srezati'. Upravo je toksičnost jedan od glavnih razloga prekidanja odnosa pa ju je bolje što prije primijetiti.

Image
Foto: Profimedia

Nisi li i dalje sigurna imaš li u svojoj blizini toksičnu osobu, izdvajamo najčešće osobine takvih ljudi.

Stalno te kriziraju i nikad ne pohvale

Toksične osobe često su same sebi najvažnije i ako ti imaš problem, one će te lažno potapšati po ramenu i reći da je njima gore. Rijetko kad će te saslušati i primijeniti ono što si im savjetovala, a posebno im teško pada nekoga pohvaliti. Budući da toksičnost obično proizlazi iz nesigurnosti i nezadovoljstva, pohvala za njih znači direktnu prijetnju njima i njihovom egu.

''Prijatelji koji te neprestano osuđuju i kritiziraju zbog odjeće, izbora partnera, glazbenog ukusa, frizure..., znak je da te ne vole onakvu kakva jesi'', kaže terapeutkinja Caroline Strawson. Tom taktikom pažnju žele prebaciti na sebe i osjećati se superiorno i moćno. Osjetiš li da ti osoba remeti samopouzdanje te unosi nemir, izgledno je da se radi o toksičnom odnosu. Osoba kojoj je stalo do iskrenosti, to ti ne bi činila.

Image
Foto: Pexels

Sve im je drama

Bilo da ti se jave s dugom glasovnom porukom ili ti 'nabijaju' nervozu, toksične osobe uvijek drame. Događaju im se izvanredne situacije, svi su protiv njih i život im je u kaosu - barem one tako misle. Tu uznemirenost šire na svoju okolinu te ih čak i sitnica može uzrujati i biti im tema sljedećih 10 dana. Tada traže pomoć, no često se čini da ne sagledavaju savjete nego i dalje idu po svom i ističu probleme. O lijepim trenucima gotovo da i ne govore jer su skloni iz svega izvlačiti negativnost.

Image

Žele biti u centru pažnje

Toksične osobe nastoje dominirati u razgovoru, i to u negativnom smislu. Požališ li im se, skloni su se vraćati na sebe, osvrtati se na probleme i ne uvažavati. Njihovo je iskustvo najgore, a njihovo mišljenje najvažnije je. Rijetko iskazuju empatiju jer su zapravo kompetitivno nastrojeni.

Najdraža su im tema oni sami ili drugi, a pokušaš li promijeniti tijek razgovara, toksična će osoba i dalje iz rukava vaditi tračeve ili svoje drame. A to zna biti itekako iscrpljujuće - druga će strana tek na kraju razgovora osvijestiti da nije bogatija za nijednu kvalitetnu informaciju i da ju taj razgovor nije oraspoložio, već naprotiv.

Image

Ne poštuju privatnost

Kad jednom nađu žrtvu, toksične će ju osobe opterečivati identičnim pričama. Počet će se žaliti bez da te pitala kako si i možeš li razgovarati, zvat će te u kasne sate i govoriti ti detalje iz privatnog života koje te ni ne zanimaju. Čak i ako joj ne odgovoriš, ona će se nastaviti žaliti i slati poruke ne poštivajući tvoju privatnost i slobodno vrijeme. Misle da ćeš ih 'prekrižiti' pa pronalaze načine kako da ti ostanu blizu.

Image
Foto: Profimedia

Licemjerje i neiskrenost

Toksične su osobe sklone 'napuhati' svoje dogodopštine i kod tebe stvoriti osjećaj krivice. Često nisu iskrene - očekuju da si ti tu uvijek za njih, ali ne i one za tebe. Teško im se ispričati, priznati da su pogriješili ili te povrijedili.

Ispod površine krije se duboko štetan odnos koji ti ne donosi nikakve koristi. Što prije to shvatiš, tim bolje.

Image
Foto: Pexels