Zbog zatvora smo u 1,5 mjesec promijenili bebi pet različitih AD formula

Poštovana, imamo bebu staru 1 mjesec i 15 dana.

shutterstock_1735801265.jpg
Play logo

Mališa je u početku imao dosta česte stolice koje su bile i žute i zelene boje, a kad smo s dva tjedna prešli na AD formulu Bebivita, stolica je postala normalnije žute boje. Tada je bio nadut i imao je bolove konstantno, pa je pedijatar rekao da su to kolike. Samoincijativno smo prešli na novu formulu Novalac za kolike, jer su nam to preporučili u apoteci, no ništa nije pomagalo. Stolica je bila redovita i sam ju je obavljao bez pomoći. Od te hrane se počeo češće buditi jer je bio gladan, pa smo uzeli Novalac Night kojeg je pojeo samo 2 pakiranja, jer je mališa bio i dalje gladan, a stolica je bila sve kašastija. Pedijatar nam je preporučio Novalac 1, ali tad torturi nije bilo kraja. Beba nije mogla kakati, pa smo počeli pomagati toplomjerom da se pokaka, vozili bicikl, masirali trbušćić, i tako 5-6 dana. Opet razgovor s pedijatrom koji predlaže Novalac IT.

Play logo

Beba ima stolicu uz pomoć toplomjera samo u toku noći, nije više tako bolan da se konstantno napreže, pije i probiotik svaki dan 5 kapi, a sad smo počeli i s tim Novalacom IT. Nadamo se da će prokakati samostalno. Zanima nas da li su te sve formule Novalac prouzročile taj problem zatvora, jer smo tako često mjenjali ili je to isto AD mlijeko koje ima malo drugačije jedinice? Po nama bi to bilo peto mijenjanje hrane što mi se ne čini baš najbolje zbog njega?

Ne znamo više koga slušati i kako postupiti da najbolje učinimo za bebu. Taj toplomjer isto nam nije neko rješenje jer nas je strah da ga ne ozlijedimo a i čitali smo da bi se mogao naviknuti na njega pa neće više htjeti sam kakati. Pedijatar kaže da ne brinemo oko toga i da mu pomognemo s njim. Stvarno ne znamo kako više postupiti. Tražiti neku stručniju pomoć ili možda čekati još malo da se sve izregulira samo.

ODGOVOR:

Poštovani,

Play logo

ne bi se trebalo ništa dogoditi zbog toga što ste bebi mijenjali formule. Pokušajte jedan dan preskočiti provociranje stolice, kako bi se vidjelo hoće li dijete samostalno obaviti stolicu. Ponekad njima priprema dugo traje i izgleda kao da se naprežu i ne mogu, ali onda ipak spontano obave stolicu. Provociranjem nećete ništa nažao učiniti, ne morate se bojati. No uvijek se pitamo zašto je to tako da postoje problemi s istiskivanjem. Formule ne bi smjele biti razlog. Ako se isto nastavlja, onda treba pregled dječjeg gastroenterologa kako bi se vidjelo što dalje i koji je uzrok.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.