Trebamo li kćerki (3,5) vratiti dudu varalicu za kojom već mjesec dana plače

Poštovana, djevojčica od 3,5 godine već mjesec dana nema dude varalice i svakodnevno pita za nju, naročito prije polaska u vrtić. Jako je sitne građe i slabo napreduje, a sad jede još i manje.

shutterstock_1735801265.jpg

Prije polaska u vrtić u koji uopće ne voli ići, sad još više plače, ali se smiri nakon 5 minuta u vrtiću. Inače je obožavala dudu. Sad je u grupi već par dana i nikako da se oporavi. Inače, krvna slika joj je u redu. Da li joj vratiti dudicu jer svaki dan moli za dudicu? Zubići su joj rasli prema van, pa smo ju ukinuli. Molim savjet. Hvala vam.

Odgovor:

Poštovana,

vidim da ste zabrinuti za svoju djevojčicu i da pokušavate donijeti najbolju odluku. S obzirom na to da je od vašeg pitanja do odgovora prošlo nekoliko tjedana, ne znam jeste li možda već donijeli neke odluke pa ovisno o tome iz odgovora uzmite ono što će vam koristiti. Obično je dosljednost jedno od glavnih pravila roditeljstva i važno je da se roditelji drže novog pravila koje uvedu, u ovom slučaju je to pravilo da nema više korištenja dude. Tako omogućujemo djeci jasnu strukturu i smjernice kako da se ponašaju te im pružamo sigurnost u situacijama u kojima zbog svoje dobi ne mogu donositi odluke.

Stoga je razumljivo da ste odlučili ne popustiti u odluci da se ukine duda. Kod djece korištenje dude izaziva ugodu i pruža im sigurnost. Kada se ukine duda korisno je ove potrebe zadovoljiti na druge načine. Pokušati umiriti dijete kada traži dudu, zagrliti ga, pomaziti, primiti za dlanove gdje su djeca te dobi posebno osjetljiva. Također, korisno je produljiti ili učestalije raditi neke druge ugodne aktivnosti poput najdraže igre.

Međutim, ako ste u međuvremenu vratili dudu djetetu, važno je da znate da je to u redu i da se ništa strašno neće dogoditi. U nekim situacijama teško je držati se jasnih pravila i ako vidimo da je frustracija djeteta jednostavno prevelika i da ustrajanje u pravilu ima više štete nego koristi, u redu je popustiti. To se posebno odnosi na sadašnje, svima pa i djeci, stresnije razdoblje i puno promjena vezano za virus COVID-19 i potres.

Kada je frustracija kod djeteta prevelika i kada ipak popustiti je umijeće koje možete usvojiti samo roditelj koji najbolje poznaje svoje dijete. Ukoliko bude potrebe za ponovnim odvikavanjem od dude, korisno može biti dijete postepeno odvikavati od dude. Dakle, na početku ostaviti dudu u nekim situacijama kada je djetetu posebno važna, na primjer prije spavanja, i tek kada dijete to usvoji dodatno smanjivati učestalost korištenja dude.

Nadam se da će vam ove smjernice biti korisne.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.