Svoju djevojčicu moram pratiti u školu i čekati u školi dok ne završi nastavu

Poštovana, moja kćerka ide u prvi razred. Jednog dana je došla iz škole i nikoga nije bilo u kući, ona se jako prestrašila i plakala.

shutterstock_1735801265.jpg

Od tada, već 4 mjeseca je moram voditi u školu i čekati na hodniku dok ona ne završi nastavu. Zna usred sata ustati i izaći da vidi ima li me na hodniku, a ako nema, počne plakati. Radi se o inače prilično veseloj i komunikativnoj djevojčici. Kako prebroditi ovaj problem?

Draga čitateljice,

vjerujem da je iznimno zahtjevno 4 mjeseca provoditi na školskom hodniku kako biste olakšali svojoj djevojčici i jako mi je žao da je tako velika uloga i odgovornost u ovoj situaciji na Vama.

Vašoj je djevojčici veliko bogatstvo imati toliko podržavajućeg i toplog roditelja, no isto tako je važno da iz okoline dobije poruku povjerenja u njene kompetencije i kapacitete te da ju se ohrabri u nošenju s izazovima vjerujući u njenu uspješnost u tome. Da bi se to ostvarilo, potrebna je suradnja roditelja i stručnjaka. Neizostavna je uloga stručne službe škole, no preporučujem da se posavjetujete i sa stručnom osobom izvan škole.

Razgovor s psihologom može biti koristan u pronalaženju načina kako olakšati Vašoj djevojčici, kako ju osnažiti i potaknuti da uspješno usmjeri svoje snage u nošenju s ovom, ali i ostalim neugodnim situacijama. Takav razgovor pomaže i roditelju jer u suradnji s psihologom i roditelj može dobiti podršku i smjernice kako s izazovima s kojima se svakodnevno susreće.

Svakako, ukoliko škola ima školskoga psihologa dobro je da djevojčica bude uključena u rad sa školskim psihologom kako bi joj se olakšalo upravo u onim trenucima kada se nelagoda pojavljuje i kada je najsnažnija te ju se usmjerilo kako se nositi sa strahom, tugom ili nekom drugom neugodnom emocijom koja se tada pojavljuje. U dogovoru sa stručnom službom škole i učiteljem/icom bilo bi dobro dogovoriti način komuniciranja i postupanja u situacijama kada je djevojčici teško ostati u školi bez Vas ili kada tijekom nastave djevojčica osjeti potrebu provjeriti jeste li na hodniku. Važno je jačati kapacitete djevojčice kako bi uspješno prevladala nelagodu i ostala sama u školi za vrijeme trajanja nastave.

Ukoliko želite, možemo Vam ponuditi konzultacije s psihologom u Centru Proventus. Na konzultacijama imamo priliku zajednički sagledati širu sliku i pronaći najbolje načine kako olakšati Vašoj djevojčici, što je ono što bi za nju u ovom trenutku bilo prihvatljivo i korisno te dati smjernice što roditelji mogu kako bi osnažili djevojčicu u ovakvim situacijama. Termin za konzultacije možete dogovoriti telefonski na broj 01/5813604 ili putem maila info@centarproventus.hr .

Srdačan pozdrav.