Moja beba od 8 mjeseci "nepravilno" puže

Poštovana, imam dječaka koji sada ima 8 mjeseci. Zanima me da li je njegov način puzanja u redu. Inače je zdrava beba, rođen u terminu i nikada nije imao probleme, posebno ne u motorici.

shutterstock_1735801265.jpg

Sa četiri mjeseca se počeo okretati samostalno na trbuh na obje strane. S pet mjeseci se vrtio u krug na mjestu, više u lijevu, ali je mogao u obje. Sa šest mjeseci se počeo sve više zadržavati na boku, oslonjen na jednu ruku i okretao se na leđa. I onda sa sedam mjeseci počinje faza "puzanja".

Međutim, to njegovo puzanje je više odgurivanje nogama koje su cijele na podu, jedna rukica je ispružena s otvorenim dlanom, dok je druga savijena i kao da se prebacuje preko lakta. Ne znam kako bih objasnila, ali imam osjećaj da mu je ispružena ruka samo za ravnotežu, a sav taj posao povlačenja radi s laktom druge ruke. Uvijek je u pitanju ista ruka. Posjeo se je i nije. Sad s osam mjeseci sam ga samo jedanput vidjela gdje se sam doveo u sjedeći položaj preko boka, što mislim da je pravilno. Inače se sve češće pokušava posjest, ali mu uvijek malo fali da to doista i napravi.

Kada puže, gmiže, obiđe na taj svoj način cijeli stan i sve češće se podigne na koljena pa se kao ljulja naprijed nazad, ali ako ga pokušam sama staviti u taj položaj, da proba pravilno propuzat, jednostavno se odgurne, da bi se vratio na trbuh. Također zna iz tog četveronožnog položaja jednu nogu skroz ispraviti, ne dodiruje koljenom pod i osloniti ju na palac. Ne znam smijem li ga pustiti da to i dalje tako radi ili mu taj način puzanja može štetiti, posebno rukicama, pošto uvijek ista ruka obavlja 90% posla? Postoje li neke vježbice da mu pomognem? Naš pedijatar ovdje gdje živimo ima stav da je apsolutno sve normalno, da beba radi kako može. Hvala vam puno unaprijed i lijep pozdrav.

Odgovor:

Poštovana,

postoje različite varijante puzanja i ako je sve ostalo u redu, to što Vi opisujete nije patologija. No ipak, ako ste zabrinuti preporučujem da se posavjetujete s dječjim fizijatrom.