Moj 15-godišnji sin je postao lijen, viče na nas i ne poštuje obaveze i dogovore

Poštovani, sin mi ima 15 godina, nema interesa za učenjem, dere se u kući na sve nas, a dogovori oko izlaska su skoro pa nemogući.

shutterstock_1735801265.jpg

Ako mu postavim vrijeme za povratak iz izlaska, on to uopće ne poštuje i uvijek moram brinuti kada će se vratiti. Po cijeli dan je na mobitelu, playstationu ili TV-u. Ako mu pokušam uzeti za kaznu neki uređaj, postane lagano agresivan.

Nakon škole odmah legne u krevet, dok je u kući ne izlazi iz kreveta osim ako je gladan. Razgovori uvijek završe svađom i deranjem. Ne dopušta da mu se objasni, upada u riječi i ponavlja samo svoj stav.

Ponekada zna biti skroz drugačiji - dobar, pomaže mlađima u kući i razgovara normalno, ali to je rijetko. Obavlja neke kućne poslove za koje je zadužen, ali ako ga se nešto zamoli da pomogne, s njim se treba pola sata raspravljati "zašto on, zašto ne netko drugi..." Ne znam više gdje griješim. Kako da postupim prema njemu jer me je polako strah njemu uopće išta reći da ne bi postao agresivan. LP

ODGOVOR:

Draga čitateljice!

živjeti s tinejdžerom nikad nije lagano, a pogotovo ako je taj tinejdžer još dodatno sklon testiranju i prelaženju granica dozvoljenog ponašanja. Čini mi se kako ste svi postali “taoci” njegovog svijeta i da svi pomalo strepite od njegove reakcije, što zatim i podržava njegovo ponašanje.

Stoga je potrebno da odmah postavite vrlo jasna i striktna pravila kojih ćete se dosljedno držati bez (vidljivog) straha od njegove reakcije. Svi oblici tehnologije trebaju biti zaplijenjeni ukoliko on ne ispuni zadatke koje mu zadate, a pogotovo ako nije poštovao vrijeme izlaska. Sigurno mu to neće biti drago, ali tome kazna i služi - smanjenju nepoželjnog ponašanja zbog posljedice koju ne želimo doživjeti. Tu kaznu mu možete svakako najaviti ranije, da zna što ga čeka ukoliko ponovno prekrši određeno pravilo, ali budite spremni zaista provesti tu kaznu u djelo.

Jako je važno da oba roditelja sudjeluju u određivanju i provođenju kazni i nagrada i u tome morate biti složni. Najvažnije od svega jest da budete dosljedni i tada možete očekivati da će nakon nekog vremena doći do promjene u ponašanju. To se neće dogoditi “preko noći” i trebat ćete biti ustrajni, ali budite sigurni da će doći ukoliko ne popustite.

U bilo kakve prepirke i objašnjavanja ne morate ni ulaziti, jer vjerujem da on sve jako dobro razumije, ali odbija to prihvatiti. Stoga samo ponovite što je posljedica njegovog ponašanja i u daljnju diskusiju nemojte ulaziti. S druge strane, svako njegovo lijepo i poželjno ponašanje pohvalite na glas i recite koliko vam je drago zbog njega. Stoga, savjet je budite dosljedni i ustrajni u provođenju svojih pravila kako bi se maknula nepoželjna ponašanja, a naglašavajte i potičite njegova poželjna ponašanja.

Srdačan pozdrav!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.