Bebi od šest tjedana nekontrolirano se tresu nožice

Poštovani, imam dijete staro šest tjedana, uredne trudnoće, rođeno carskim rezom (drugi carski, prenesno 10 dana), 3900 g, apgar 10/10. Ono što mene brine je trešnja nožicama.

shutterstock_1735801265.jpg

Češće je desna od lijeve ali obje relativno često. Događa se to i kada ga presvlačim, nosim, kada plače ali o kada je miran. Nema nekog određenog vremena niti uvjeta koji prate trešnju nožica. Kada ih ja primim, trešnja odmah prestane. Također se znala prilikom plakanja zatresti i donja čeljust ali to nije toliko često. Inače je dijete "kruće", s laganim hipertonusom, za što nam pedijatrica kaže da će proći jer je tako bilo i s prvim djetetom. Što se trešnje tiče, rekla nam je da pratimo do sljedeće kontrole ali meni se čini da se ono pojačava, a ne smanjuje. Koliko je to zabrinjavajuće? Hvala,lp

Poštovana,

po ovom što opisujete najvjerojatnije se radi o tremoru koji nije patološka pojava kod dojenčadi, a javlja se jer još nisu u potpunosti mijelinizirani živčani putevi. Kod neke je djece on izraženiji.

Preporučujem da snimite dijete kamerom, pokažate svom pedijatru video i još se jednom posavjetujete s njim, a prema potrebi planirate i pregled neuropedijatra.